Antena 3 CNN International News Lucrare ascunsă a lui Picasso, dezvăluită cu ajutorul inteligenţei artificiale

Lucrare ascunsă a lui Picasso, dezvăluită cu ajutorul inteligenţei artificiale

Un portret nud al unei femei ghemuite, ascuns sub suprafaţa unui tablou de Pablo Picasso, a fost dezvăluit cu ajutorul inteligenţei artificiale, al tehnologiei avansate de imagistică şi al imprimării 3D.

Lucrare ascunsă a lui Picasso, dezvăluită cu ajutorul inteligenţei artificiale
Sursa foto: CNN/ Oxia Palus
de Mia Lungu    |    11 Oct 2021   •   23:36

Supranumită „The Lonesome Crouching Nude" (Nudul singuratic ghemuit), lucrarea lui Picasso a fost descoperită din iniţiativa Oxia Palus, o companie care foloseşte tehnologia pentru a readuce la viaţă arta pierdută, potrivit CNN.

Picasso a pictat peste această figură atunci când a realizat „Masa orbului" în 1903.

Nudul ghemuit fusese parţial dezvăluit de o imagine suprapusă prin fluorescenţă cu raze X (XRF), dar Oxia Palus a "readus acum la viaţă opera ascunsă", potrivit comunicatului.

Oxia Palus a fost cofondată de George Cann şi Anthony Bourached, o pereche de doctoranzi în învăţare automată la University College London (UCL).

Arta este un depozit de informaţii complexe, iar învăţarea automată s-a dezvoltat până la punctul în care ne poate ajuta să analizăm aceste informaţii, a declarat Bourached pentru CNN.

„Avem acum sisteme complexe care ne pot ajuta să ne înţelegem mai bine istoria şi cultura", a spus el.

„În momentul în care Picasso a pictat "The Lonesome Crouching Nude" şi "The Blind Man's Meal" era sărac, iar materialele de artist erau scumpe, aşa că probabil a pictat peste prima lucrare cu reticenţă", a spus Cann în declaraţie.

Figura femeii apare, de asemenea, în tabloul lui Picasso "La Vie" şi în mai multe schiţe ale sale, ceea ce sugerează că artistul ar fi avut o afinitate pentru ea, a adăugat el.

„Sper că Picasso ar fi fericit să ştie că comoara pe care a ascuns-o pentru generaţiile viitoare este în sfârşit dezvăluită, la 48 de ani de la moartea sa şi la 118 ani după ce pictura a fost ascunsă", a spus Cann în declaraţie.

Lucrarea va fi expusă la Târgul de artă Deeep AI Art Fair din Londra, de miercuri până duminică.

×
Subiecte în articol: lucrare Picasso inteligenta artificiala
Parteneri
Şoferul din Baia Mare depistat cu 7 droguri şi-a recuperat permisul!
x close