Antena 3 CNN International News Un oficial de la Moscova dezvăluie ce s-a întâmplat cu generalul Surovikin, suspectat că a sprijinit rebeliunea Wagner

Un oficial de la Moscova dezvăluie ce s-a întâmplat cu generalul Surovikin, suspectat că a sprijinit rebeliunea Wagner

Un important deputat rus a făcut, în premieră, precizări în legătură cu generalul Serghei Surovikin.

Un oficial de la Moscova dezvăluie ce s-a întâmplat cu generalul Surovikin, suspectat că a sprijinit rebeliunea Wagner
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2023   •   17:40

Adjunct al șefului Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, Surovikin (foto) a fost suspectat că ar fi sprijinit rebeliunea Wagner de luna trecută.

Mai mult, generalul ar fi fost chiar un "membru VIP" secret al grupării de mercenari condusă de Evgheni Prigojin, după cum a relatat CNN, pe baza unor documente consultate în exclusivitate.

În acest context, misterul privind soarta generalului rus s-a adâncit în ultimele săptămâni, dat fiind că Surovikin nu a mai fost văzut în public de la eșecul insurecției.

Deputat rus: "Generalul Surovikin se odihnește, nu e disponibil"

Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, a transmis, miercuri, că generalul rus "se odihnește".

Declarația video lui Kartapolov a fost consemnată de canalul Telegram SHOT.

"El se odihnește, deocamdată. Nu este disponibil", a spus deputatul rus.

Insurecția mercenarilor conduși de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a durat mai puțin de două zile, dar a subliniat slăbiciunile aparatului de putere rus.

Fixându-și drept obiectiv declarat alungarea din funcție a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a generalului Valeri Gherasimov - considerați incompetenți și corupți - mercenarii au ocupat fără probleme comandamentul militar din Rostov pe Don.

Ulterior, au mărșăluit spre Moscova, fiind atacați din aer, și au oprit revolta după o presupusă înțelegere cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko.

Kremlinul confirmă că Putin și Prigojin s-au întâlnit pe 29 iunie

Acesta le-a oferit rebelilor refugiu în țara sa, însă mercenarii nu ar fi ajuns, totuși, în Belarus.

Însuși Lukașenko a invitat presa străină să filmeze o tabără de corturi ridicată pentru combatanții Wagner în apropiere de Minsk, tabără care era goală la momentul prezenței echipelor de televiziune.

În ceea ce-l privește pe Evgheni Prigojin, Kremlinul a confirmat că președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu șeful mercenarilor la cinci zile de la revolta acestora. 

Potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, întâlnirea lui Putin cu șeful Wagner și cu alți mercenari a avut loc în data de 29 iunie.

Peskov a afirmat că președintele rus a invitat 35 de persoane la întâlnire, printre care Prigojin și comandanții unităților Wagner, și că întâlnirea a durat trei ore.

"Singurul lucru pe care îl putem spune este că președintele a făcut o evaluare a acțiunilor companiei Wagner pe front în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina și, de asemenea, a făcut o evaluare a evenimentelor din 24 iunie, ziua revoltei", a declarat oficialul rus.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close