Antena 3 CNN International News Convoaiele umanitare pentru Mariupol au fost confiscate de trupele ruse

Convoaiele umanitare pentru Mariupol au fost confiscate de trupele ruse

Forțele ruse au declarat că vor redeschide vineri un coridor de evacuare de la orașul asediat Mariupol la Zaporizhzhia. Potrivit oficialilor ucraineni, convoaiele s-au confruntat joi cu mai multe probleme: trupele ruse au confiscat ajutoarele și au blocat autobuzele.

Convoaiele umanitare pentru Mariupol au fost confiscate de trupele ruse
Sursa foto: Twitter/ The New York Times
de Alexandra Ionescu    |    01 Apr 2022   •   08:34

Ministerul rus al Apărării a declarat că armata va redeschide coridorul umanitar de la orașul sudic Mariupol la Zaporizhzhia pe 1 aprilie, la cererea liderilor Franței și Germaniei.

Coridorul se va deschide de la ora 10 a.m., ora Moscovei, iar trupele ruse vor stabili un punct intermediar în orașul Berdiansk, din sud, a spus ministerul.

Franța a declarat că coridorul de evacuare de joi a fost „insuficient” pentru a permite salvarea de la Mariupol.

Ministrul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că aproximativ 100.000 de civili au rămas prinși în oraș, care a suferit săptămâni de bombardament din partea forțelor ruse.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) se pregătește să faciliteze trecerea în siguranță a civililor din Mariupol. "Este extrem de important ca această operațiune să aibă loc. De asta depind viața a zeci de mii de oameni din Mariupol", a spus CICR.

Forțele ruse au confiscat joi 14 tone de ajutor umanitar din autobuzele cu destinația Melitopol, în sudul Ucrainei, potrivit lui Vereșciuk, ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar.

Vereshchuk a spus că mâncarea și medicamentele au fost încărcate în 12 autobuze. Forțele ruse au blocat, de asemenea, 45 de autobuze care mergeau spre Berdiansk, în drum spre Mariupol, a adăugat ea.

„Negociem ca autobuzele să fie returnate și ca locuitorii Melitopolului să fie evauați mâine folosind aceste autobuze”, a spus ea.

1.458 de persoane au ajuns joi la Zaporizhzhia cu propriile lor mașini, a spus Vereshchuk. 631 dintre ei au evadat din Mariupol. 827 erau din Berdiansk, Enerhodar, Melitopol, Polohy, Huliapole și Vasylivka din regiunea Zaporizhzhia.

 

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Mariupol
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close