Antena 3 CNN International News Ucraina a lovit cu HIMARS o țintă rusă la Tokmak, pe linia frontului

Ucraina a lovit cu HIMARS o țintă rusă la Tokmak, pe linia frontului

Forțele ucrainene au lovit o țintă rusească în orașul Tokmak, aflat în sudul Ucrainei, pe linia frontului, la aproximativ 70 de kilometri nord-est de Melitopol.

Ucraina a lovit cu HIMARS o țintă rusă la Tokmak, pe linia frontului
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2023   •   16:35

Informația a fost confirmată din surse ruse și ucrainene, relatează CNN.

"Se presupune că lovitura a fost efectuată cu HIMARS. O stație de benzină de la intrarea în oraș a fost grav avariată. Au fost afectate mai multe case particulare, o conductă de gaz și instalații de la rețeaua electrică", a declarat Vladimir Rogov, membru al administrației pe care Rusia a impus-o în regiunea Zaporojie.

Rogov a revenit ulterior cu alte informații pe Telegram. El a afirmat că ucrainenii au lansat șase rachete cu sistemul HIMARS și că tirurile au ucis o persoană și au rănit alte patru, notează CNN.

Citește și: Ultimul pahar înainte de moarte. Soldații ruși din Makiivka, fotografiați înainte să fie spulberați de rachete HIMARS

Patru dintre rachetele lansate de ucraineni ar fi fost distruse de defensiva antiaeriană locală, în timp ce două ar fi căzut în nordul localității, a susținut oficialul din administrația pro-rusă.

De partea ucraineană, primarul exilat din Melitopol a confirmat că locuitorii au raportat explozii puternice în Tokmak.

HIMARS sau M142 High Mobility Artillery Rocket System (sistem de artilerie cu rachete, de mare mobilitate) este, în esență, un vehicul de cinci tone (foto următoare) echipat cu un lansator ce poate trimite aproape simultan șase rachete mult în spatele liniilor frontului și care își poate schimba rapid poziția  pentru a evita un contraatac.

HIMARS lansează muniții GMLRS (sistem de rachete ghidate cu lansare multiplă), care au o rază de acțiune de 70 până la 80 de kilometri.

Acestea sunt ghidate prin GPS, având o precizie de aproximativ 10 metri în raport cu ținta fixată.

Una dintre cele mai cunoscute și mai letale lovituri efectuate de ucraineni cu un sistem HIMARS a avut loc chiar în noaptea de Anul Nou, asupra unei școli din Makiivka, unde erau încartiruiți soldați ruși.

Pe canalele militare de Telegram pro-Moscova s-a spus atunci că au murit, în urma tirului ucrainean, sute de militari, în vreme ce autoritățile ruse au încercat să minimizeze bilanțul acestui atac.

×
Subiecte în articol: Ucraina HIMARS Tokmak Makiivka
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close