Antena 3 CNN International News Ce plănuiește Uniunea Europeană pentru Rusia, după război 

Ce plănuiește Uniunea Europeană pentru Rusia, după război 

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare rusești, a căror valoare se ridică la sute de miliarde de dolari, pentru a reconstrui Ucraina după război.

Ce plănuiește Uniunea Europeană pentru Rusia, după război 
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    09 Mai 2022   •   09:41

O declarație în acest sens a fost făcută de șeful diplomației Uniunii, Josep Borrell, într-un interviu pentru Financial Times.

"Aș înclina foarte mult în favoarea acestei măsuri, pentru că este foarte logică. Avem banii în buzunare și trebuie să-mi argumenteze cineva de ce o astfel de măsură este bună în cazul banilor afgani și nu ar fi bună în cazul banilor Rusiei", a spus Borrell (foto) într-un interviu menționat.

El s-a referit la precedentul creat prin decizia Statelor Unite, de a folosi 7 miliarde de dolari, reprezentând active înghețate ale Băncii Centrale din Afganistan, pentru a oferi ajutor umanitar și pentru a acorda compensații victimelor terorismului, după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

Țările occidentale au înghețat rezervele valutare ale Rusiei, în valoare de aproximativ 315 miliarde de dolari, ca răspuns la invazia din Ucraina.

De atunci, oficialii Uniunii Europene au dezbătut dacă aceste active ar putea fi utilizate pentru a reconstrui Ucraina când războiul se va termina.

Însă, momentan, nu au fost formulate propuneri concrete, notează CNN.

Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei a amenințat că va dispune măsuri legale împotriva SUA și UE, în demersul de a încerca să-și deblocheze rezervele de aur și valutare.

Cu toate acestea, nu este clar când sau în ce jurisdicție ar putea fi formulată o astfel de acțiune juridică, adaugă sursa citată.

×
Subiecte în articol: Josep Borrell Rusia Ucraina reconstrucție
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close