Antena 3 CNN Life Oameni 13 milioane de oameni ar putea muri de foame, în următoarele 3 luni, în Africa: "Trebuie să acționăm acum pentru a preveni o catastrofă"

13 milioane de oameni ar putea muri de foame, în următoarele 3 luni, în Africa: "Trebuie să acționăm acum pentru a preveni o catastrofă"

13 milioane de oameni din Cornul Africii se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, a anunţat Organizația Națiunilor Unite.

13 milioane de oameni ar putea muri de foame, în următoarele 3 luni, în Africa: "Trebuie să acționăm acum pentru a preveni o catastrofă"
Sursa foto: Unsplash.com | Ben White
de Ioana Dobre    |    11 Feb 2022   •   11:39

Kenya, Somalia şi Etiopia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii. Mai bine de 13 milioane de oameni din Cornul Africii ar putea muri de foame în următoarele trei luni, a anunţat  Agenția World Food Programme din cadrul Organizației Națiunilor Unite, potrivit AFP. 

Programul Alimentar Mondial al ONU a cerut asistenţă imediată, pentru a evita catastrofa de acum zece ani, care a ucis sute de mii de suflete. 

Trei sezoane ploioase consecutive, fără niciun rezultat

Regiunea din Cornul Africii a înregistrat cele mai uscate condiţii din 1981 până în prezent, în pofida a trei sezoane ploioase consecutiva, se arată într-un comunicat al Programului Alimentar Mondial al ONU.

Din cauza secetei grave, recoltele localnicilor au fost distruse, iar sute de animale au murit, forțând familiile rurale care se bazează pe păstorit și agricultură. 

Apa și pășunatul sunt insuficiente, iar prognozele de precipitații sub medie în lunile următoare vor provoca doar mai multă mizerie, a spus Michael Dunford, directorul regional al PAM în Africa de Est.

"Recoltele sunt distruse, animalele mor și foamea crește, pe măsură ce secetele afectează Cornul Africii”, a spus el într-un comunicat.

"Situația necesită o acțiune umanitară imediată”

Michael Dunford, directorul regional al PAM în Africa de Est, a amintit de cât de gravă este situaţia actuală din Cornul Africii şi cât de aproape poate fi repetarea crizei din Somalia în 2011, când 250.000 de oameni au murit de foame în timpul unei secete prelungite.

13 milioane de oameni ar putea muri de foame în Africa, în următoarele trei luni: "Trebuie să acționăm acum"

Tomson Phiri, purtătorul de cuvânt al PAM, a povestit despre imaginile dramatice pe care le-a observat în timpul unei călătorii recente în nord-estul Keniei.

"Deși este obișnuit să vezi animale moarte pe marginea drumului, de data aceasta nu erau lovite de vehicule. Muriseră de sete și de foame, și au murit în număr mare. Seceta s-a răspândit pe scară largă, este gravă și probabil să se înrăutățească", a povestit Tomson Phiri, purtătorul de cuvânt al PAM

În zonele aride din Kenya, Etiopia și Somalia, unde nivelurile de malnutriție sunt ridicate, ajutoarele alimentare au început să fie distrubuite. Aproximativ 13 milioane de oameni sunt expuși riscului de foamete severă în primul trimestru al acestui an.

Mohamed Fall, directorul regional al UNICEF pentru Africa de Est și de Sud, a declarat că situația este foarte gravă, mai ales pentru copii și familii.

Aproape 5,5 milioane de copii din cele patru țări sunt amenințați de malnutriție acută, în timp ce 1,4 milioane riscau să cadă în malnutriție acută severă, care poate duce la deces.

"UNICEF se teme că acest număr va crește cu 50% dacă nu vor veni ploi în următoarele trei luni. Nevoile sunt masive și urgente și depășesc rapid fondurile disponibile pentru a răspunde. Trebuie să acționăm acum pentru a preveni o catastrofă”, a declarat Mohamed Fall.

Potrivit PAM, jumătate de milion de copii și mame subnutrite au deja nevoie urgentă de asistență alimentară în sudul și sud-estul Etiopiei.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close