Antena 3 Life Oameni "Pentru binele umanităţii". Scrisoarea care ar fi trebuit să prevină cel de-al Doilea Război Mondial

"Pentru binele umanităţii". Scrisoarea care ar fi trebuit să prevină cel de-al Doilea Război Mondial

05 Noi 2012   •   11:01
"Pentru binele umanităţii". Scrisoarea care ar fi trebuit să prevină cel de-al Doilea Război Mondial
Sursa foto: Foto: phenomenonsofhistory.com
1 septembrie 1939. Polonia este invadată de Germania. Invazia rezultă în ceea ce mulţi consideră că a fost începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu numai o lună înaintea acestui eveniment, Mohandas Gandhi redactează prima dintre cele două scrisori adresate lui Adolf Hitler, în încercarea de a preveni războiul.

Această scrisoare nu a ajuns niciodată la Hitler din cauza intervenţiei guvernului britanic.

As at Wardha,
C. P.,
23-7-'39


"Dragă prieten,

Prietenii m-au îndemnat să-ţi scriu pentru binele umanităţii. Dar am rezistat rugăminţii lor, pentru că am considerat că o scrisoare din partea mea ar reprezenta o impertinenţă. Ceva îmi spune însă că trebuie să încetez să mai fac calcule şi că trebuie să fac acest apel, indiferent dacă va valora ceva sau nu.

Este clar că, în acest moment, eşti singura persoană din lume care poate opri războiul care ar putea reduce umanitatea la sălbăticie. Chiar trebuie să plăteşti acest preţ pentru un lucru, indiferent cât de valoros ţi-ar părea? Vei asculta oare rugămintea celui care a evitat în mod deliberat metoda războiului cu un succes considerabil?

Î
n orice caz, anticipez iertarea ta, în cazul în care am comis o greşeală prin faptul că am trimis această scrisoare.

Rămân,

Prietenul tău sincer,

M. K. Gandhi

HERR HITLER
BERLIN
GERMANIA”


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close