Antena 3 CNN Life O nouă tulpină COVID-19! A apărut în Spania și s-a răspândit în toată Europa

O nouă tulpină COVID-19! A apărut în Spania și s-a răspândit în toată Europa

Cercetătorii au descoperit o nouă tulpină de coronavirus care a plecat din Spania și s-a întins în toată Europa, în acest moment reprezentând marea majoritate a cazurilor din mai multe țări și peste 80% din cele din Marea Britanie.

O nouă tulpină COVID-19! A apărut în Spania și s-a răspândit în toată Europa
de Laura Dinu    |    29 Oct 2020   •   17:15

O echipă internațională de oameni de știință, care a urmărit mutațiile genetice ale virusului încă de la apariția acestuia, au descris răspândirea incredibilă a tulpinei numită 20A.EU1 într-o lucrare de cercetare publicată joi. 

Potrivit acestora, persoanele care s-au întors acasă din vacanța petrecută în Spania sau muncitorii din Spania care au mers în vizită în țara natală au avut un rol extrem de important în transmiterea virusului în toată Europa. 

Măsurile de prevenire nu au fost sufieciente

Având în vedere că fiecare tulpină are propria ”semnătură genetică”, poate fi cu ușurință urmărită din locul din care provine.  

„Ținând cont de răspândirea variantei 20A.EU1, este clar că măsurile în vigoare de prevenire a virusului nu au fost suficiente pentru a opri transmiterea ulterioară a tulpinelor apărute în această vară”, a declarat Emma Hodcroft, medic genetician evoluționist la Universitatea din Basel și autor principal al studiului care nu a fost încă publicat într-un jurnal evaluat de colegi.

Alte două echipe formate din cercetători din Spania și Elveția încearcă acum să stabilească dacă noua tulpină este mai mortală sau mai infecțioasă decât cea inițială, scrie ft.com.

Hodcroft a adăugat că, până în acest moment, nu există „nicio dovadă că răspândirea rapidă a noii tulpini se datorează unei mutații care crește transmitere sau are impact asupra rezultatului clinic”.

20A.EU1 nu seamănă cu nicio altă tulpină SARS-CoV

De asemenea, a subliniat că aceasta nu seamănă cu nicio tulpină SARS-CoV pe care o cunoștea din trecut. 

„Nu am văzut nicio variantă cu o astfel de dinamică, în ciuda faptului că am analizat secvențele genomice ale coronavirusului în toată Europa”, a spus ea. 

Noile echipe din Elveția și Spania lucrează intens în laboratoarele de virusologie pentru a descoperi dacă 20A.EU1 are vreo mutație specială a „proteinei Spike”, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, care i-ar putea modifica comportamentul.

Potrivit studiului, noua tulpină care are nu mai puțin de 6 mutații genetice diferite a apărut la lucrătorii agricoli din nord-estul Spaniei, în luna iunie, și s-a extins rapid în toată Europa. 

Cercetarea a evidențiat faptul că noua tulpină reprezintă mai mult de opt din 10 cazuri în Marea Britanie, 80% din cazurile din Spania, 60% din Irlanda și până la 40% în Elveția și Franța.

×
Subiecte în articol: tulpina coronavirus
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
„Am fost alături de ea când s-a stins”: A murit o celebră actriță din Franța
x close