Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă STUDIU: Oamenii expuşi la fumul de ţigară ar putea să îşi piardă auzul

STUDIU: Oamenii expuşi la fumul de ţigară ar putea să îşi piardă auzul

STUDIU: Oamenii expuşi la fumul de ţigară ar putea să îşi piardă auzul
de S.T.    |    09 Iun 2014   •   17:14

Fumatul ar contribui în mod semnificativ la scăderea calităţii auzului, demonstrează un studiu realizat de cercetători englezi. Acuzat, pe bună dreptate, că alterează gustul şi mirosul, fumatul acţionează într-un fel mai puţin cunoscut şi asupra auzului, relatează lefigaro.fr, potrivit Agerpres.

Fie că sunt fumători activi sau pasivi, oamenii expuşi la fumul de ţigară ar prezenta un risc cu circa 30% mai mare să îşi piardă auzul decât nefumătorii, rezultă din studiul Universităţii din Manchester. Cercetătorii au recurs la teste auditive şi chestionare pe 164.770 persoane provenite dintr-o bancă britanică de date medicale, UK Bank, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani. Rezultatele confirmă studiile precedente, arătând că există cu circa 30% mai mulţi oameni afectaţi de surditate printre fumători decât printre nefumători. Studiul mai stabileşte şi o legătură directă între riscul pierderii auzului şi cantitatea de ţigări consumată.

Îngrijorător este şi faptul că fumatul pasiv are efecte aproape la fel de nefaste ca fumatul direct. Persoanele expuse fumului de ţigară între două şi nouă ore pe săptămână riscă cu 28% mai mult să aibă auzul afectat decât cele care stau într-un mediu sănătos. Riscul este mai mare cu 39% dacă timpul de expunere este mai mare de zece ore pe săptămână.

"Este important să atragem atenţia asupra fumatului pasiv în cadrul dezbaterii în privinţa interzicerii ţigărilor în locurile publice", declară în Le Figaro doctorul Piers Dawes de la departamentul de psihologie al Universităţii din Manchester, principalul autor al studiului. "Dacă reuşim să reducem la minim expunerea la fumul de ţigară, vom constata o scădere a cazurilor de surditate în rândul populaţiei", arată el.

Studiul nu menţionează cauzele efectelor nefaste ale fumatului asupra urechii, însă autorii lui subliniază că rezultatele "sugerează că substanţele din tutun ar putea avea o influenţă toxică directă asupra auzului".

"Studiul nostru arată şi că reducerea fumatului pare a duce la scăderea riscului de pierdere a auzului. Oprirea fumatului ar putea chiar să elimine acest risc", încheie doctorul Piers Dawes.

×
Subiecte în articol: fumat fumatori miros
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close