Antena 3 CNN Meteo ANM, alertă nowcasting de furtuni puternice în mai multe zone din ţară. Ce ne aşteaptă în perioada următoare

ANM, alertă nowcasting de furtuni puternice în mai multe zone din ţară. Ce ne aşteaptă în perioada următoare

În următoarele zile mai multe zone din ţară vor fi lovite de un val de instabilitate atmosferică. Hidrologii au emis astăzi o alertă cod galben de inundații. Iată cum va fi vremea în perioada următoare.

ANM, alertă nowcasting de furtuni puternice în mai multe zone din ţară. Ce ne aşteaptă în perioada următoare
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Claudia Popovici    |    13 Aug 2022   •   16:48

"Întradevăr în această după amiază cât şi în următoarele zile vorbim de instabilitate atmosferică din ce în ce mai accentuată în aproape toată ţara.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Până atunci însă mase de aer cald se îndreaptă spre ţara noastră şi vor determina caniculă cu 37-38 de grade, foarte probabil de la mijlocul săptămânii care urmează.

Acum masa intensă se regăsește în partea de vest a continentului european şi se deplasează treptat către zona ţării noastre.

Joi vorbim de temperaturi de 35 şi peste 35 de grade, deci val de caniculă în extindere şi în intensificare şi, în consecință, disconfort termic din ce în ce mai accentuat de la mijlocul săptămânii viitoare.

ANM, alertă nowcasting de furtuni puternice

De astăzi până la sfârşitul săptămânii viitoare vom avea ploi mai însemnate cantitativ. Vorbim de instabilitate atmosferică, adică averse torenţiale şi cantități mai importante de apă în mod deosebit în intervale scurte de timp, de intensificări electrice poate chiar şi vijelii şi izolat căderi de grindină", a spus Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3. 

Cod galben de inundații în sud-vestul țării

Hidrologii avertizează că este pericol de inundații pe mai multe cursuri de apă din sud-vestul țării. Avertizarea este valabilă sâmbătă.

Specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor spun că din cauza „precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: bazin amonte S.H. Sadova și afluenți aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj”.

Cursurile de apă se află în județele Caraș-Severin și Timiș.

Avertizarea este valabilă sâmbătă până la miezul nopții.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close