Antena 3 CNN Meteo Cum s-a produs furtuna de nisip care a dus la carambolul din Ungaria. Climatolog român: "Aşa se reduce vizibilitatea până la zero"

Cum s-a produs furtuna de nisip care a dus la carambolul din Ungaria. Climatolog român: "Aşa se reduce vizibilitatea până la zero"

Un climatolog român a explicat cum s-a produs furtuna de nisip care a dus la carambolul din Ungaria soldat cu mai multe victime, printre care români.

Cum s-a produs furtuna de nisip care a dus la carambolul din Ungaria. Climatolog român: "Aşa se reduce vizibilitatea până la zero"
de Georgiana Adam    |    13 Mar 2023   •   14:45

Un șofer de TIR din Gorj se află printre cei cinci români implicați în carambolul de pe autostrada M1 din Ungaria

Bărbatul a anunțat pe Facebook că se află în stare bună, după ce și-a văzut moartea cu ochii. 

Un alt român rănit în accident se află însă pe patul de spital. 

Trupul neînsuflețit al unui bărbat de 44 de ani a fost găsit sub o mașină care a ars după impact. 

Citeşte şiCarambol cu zeci de vehicule în Ungaria, din cauza furtunii de praf. Mai multe mașini au luat foc, iar persoanele implicate au suferit răni grave

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Alte 39 de persoane au fost rănite, dintre care 10 copii. Tragedia s-a produs după ce un șofer de camion, orbit preţ de câteva momente de praful dens provocat de o furtună de nisip, a intrat pe contrasens. 

"Cea mai bună explicație este cea legată de prezența ciclonului. O furtună care s-a format pe Atlantic, apoi s-a deplasat peste Europa şi este în continuare în evoluție, dar acum nu ne mai afectează pe noi foarte mult. 

Acest ciclon a adus cu sine vânt foarte intens. Dacă ne uităm la inclusiv la avertizările care au fost date de serviciu meteorologic în Ungaria, ele au fost pentru vânt intens, deci au fost avertizări de cod portocaliu pentru vânt foarte intens. 

Peste 100 km/h a fost recordul înregistrat la o stație din Ungaria și e posibil să fie vântul cel mai intens înregistrat vreodată în Ungaria, iar vântul foarte intens a fost asociat cu această furtună, undeva la 120 km a fost raportat și în Marea Britanie. 

Deci este o furtună, un ciclon care s-a deplasat peste Europa și care a adus cu sine vânt intens. De aici pare că acest fenomen a apărut din senin. 

Problema cea mai mare nu este legată de prognoza acestui fenomen, pentru că el a fost prognozat și avertizat, ci de interacțiunea cu solul. 

Practic în zona respectivă probabil că au fost făcute lucrări agricole, a fost o zonă în care nu a plouat de ceva vreme, solul a fost foarte uscat și, atunci, odată ce acest vânt pătrunde în zona cu sol uscat ridică de la suprafață praful care este foarte fin și în felul acesta rămâne în suspensie în atmosferă.

Atunci se reduce substanțial vizibilitatea până aproape de zero și evident are un impact foarte mare asupra traficului", a explicat Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, luni, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: furtuna de nisip Ungaria Bogdan Antonescu
Parteneri
Compania aeriană Blue Air a intrat în insolvenţă!
x close