Antena 3 CNN Politică Antonescu cere intervenţia CSM la CCR pentru sesizarea conflictului Preşedinţie - Parlament

Antonescu cere intervenţia CSM la CCR pentru sesizarea conflictului Preşedinţie - Parlament

Antonescu cere intervenţia CSM la CCR pentru sesizarea conflictului Preşedinţie - Parlament
Sursa foto: Crin Antonescu
10 Noi 2009   •   10:36

Liderul PNL Crin Antonescu i-a solicitat marţi, printr-o scrisoare, preşedintelui CSM să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict juridic, de natură constituţională, între preşedintele ţării şi Parlament, pe tema procedurii de investitură a Guvernului.
Preşedintele liberal face un apel către CSM "să sesizeze arbitrul stabilit de legea fundamentală - Curtea Constituţională, pentru a da o soluţie în conformitate cu legea acestei situaţii de criză politică", motivând că "nu poate exista independenţa justiţiei, dacă legea fundamentală în România - Constituţia - este încălcată într-un mod flagrant, şi cei responsabili refuză să acţioneze".
"Stimate domnule preşedinte, mă adresez dumneavoastră fiindcă sunt profund îngrijorat de situaţia politică a ţării şi văd că niciunul dintre reprezentanţii autorităţilor publice care ar trebui să acţioneze responsabil, nu o fac. Având în vedere prerogativele constituţionale ce vă revin, în calitate de cetăţean şi de preşedinte al unui partid politic vă adresez rugămintea de a sesiza Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de Preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României", îi scrie Antonescu preşedintelui CSM, Virgil Andreieş.
Antonescu subliniază că liberalii au încredere în imparţialitatea Consiliului, reprezentanţii autorităţii judecătoreşti fiind primii care trebuie să dea dovadă de responsabilitate, pentru reintrarea în cadrele constituţionale ale statului de drept.
Liderul PNL invocă existenţa unui ?grav conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de Preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României".
Crin Antonescu aminteşte că, în urma demiterii Guvernului Boc prin moţiunea de cenzură adoptată de Parlament în data de 13 octombrie 2009, şeful statului a iniţiat consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. "La propunerea PNL, partidele reprezentând o majoritate absolută în Parlament - PNL, PSD, PC, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale - au înaintat preşedintelui propunerea de a-l desemna pe domnul Klaus Werner Iohannis, primarul Sibiului, drept prim-ministru desemnat. Ulterior, aceeaşi majoritate, a votat, în Parlament, o hotărâre privind susţinerea domnului Iohannis pentru funcţia de prim-ministru", precizează preşedintele PNL.
În opinia PNL, "potrivit unei interpretări logice şi teleologice, toată procedura prevăzută de art. 103 din Constituţie are drept scop învestirea unui Guvern, pentru aceasta fiind nevoie, potrivit alin. 3 al aceluiaşi articol, de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor", acesta fiind şi scopul consultărilor preşedinte-partide parlamentare, prevăzut de alin. 1 al articolului 103, preşedintele trebuind să se asigure că "persoana pe care o va desemna poate să asigure guvernului său o majoritate parlamentară".
În acest caz dacă o majoritate absolută îşi exprimă sprijinul pentru un candidat la funcţia de prim-ministru, preşedintele nu poate nesocoti, pur şi simplu, această propunere, consideră Antonescu.
Menţionând că lista Guvernului şi programul de guvernare propuse de Lucian Croitoru au fost respinse prin votul Parlamentului, în 4 noiembrie, Antonescu menţionează că, din nou, consultările iniţiate de preşedintele României "au fost derulate cu încălcarea prevederilor constituţionale". "Din nou, o majoritate parlamentară şi-a exprimat susţinerea pentru domnul Klaus Iohannis. Din nou, preşedintele a ignorat această realitate politică. Din nou, preşedintele a desemnat o persoană care nu fusese propusă de nici unul dintre partidele şi grupurile parlamentare prezente la consultări, în persoana domnului Liviu Negoiţă", arată Crin Antonescu.
În opinia sa, în cadrul fiecărei desemnări, "preşedintele a acţionat în mod discreţionar, ignorând opinia majorităţii forţelor politice reprezentate în Parlament", iar propunerile sale concrete nu au fost prezentate partidelor în cadrul procedurii de consultare, ci ulterior, prin intermediul mass-media.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close