Antena 3 CNN Politică Delegaţii liberali joacă la două capete: Calculele voturilor dau cu plus şi la Tăricenu, şi la Antonescu

Delegaţii liberali joacă la două capete: Calculele voturilor dau cu plus şi la Tăricenu, şi la Antonescu

Delegaţii liberali joacă la două capete: Calculele voturilor dau cu plus şi la Tăricenu, şi la Antonescu
Sursa foto: Crin Antonescu,Calin Popescu Tariceanu
10 Mar 2009   •   18:57

Conducerea PNL a decis ca ordinea pe lista candidaţilor partidului să fie stabilită abia după Congresul extraordinar din 20-21 martie, a declarat marţi, pentru Antena 3, vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu. Cum nimeni nu are siguranţa clară a câştigării alegerilor interne de către Călin Popescu Tăriceanu sau de către Crin Antonescu, Biroul Politic Central al PNL a optat pentru varianta poziţionării eurocandidaţilor pe listă abia după clarificarea luptei pentru conducerea partidului. Până atunci, cele două tabere îşi numără voturile pe care ar putea conta în lupta pentru şefia partidului. Adunate, scorurile pe care cei doi rivali contează în câştigarea preşedinţiei PNL dau mai mult decât numărul total al delegaţilor care vor fi prezenţi la Congres.

Potrivit preşedintelui comisiei interne de evaluare a eurocandidaţilor partidului, Teodor Meleşcanu, s-a decis ca noul Birou Politic Central care va fi consfiinţit la Congres să stabilească apoi ordinea pe lista pentru PE.

Până atunci, cele două tabere îşi numără voturile pe care ar putea conta în lupta pentru şefia partidului. Este însă clar că unii liberali din teritoriu sunt pregătiţi să joace până în ultima clipă la două capete, pentru a primi, în schimbul voturilor, garanţii cât mai solide că vor fi recompensaţi cu locuri în structurile de conducere ale partidului.

Adunate, scorurile pe care cei doi rivali contează în câştigarea preşedinţiei PNL depăşesc numărul delegaţilor care vor fi prezenţi la Congres. Surse liberale susţin că activitatea de lobby şi recrutare, exercitată de cei doi lideri în culise, a coborât de la filiala în sine pentru a se ajunge la nivelul delegatului liberal de rând care va fi trimis la Congres.

Astfel, potrivit unor surse liberale, Crin Antonescu şi Ludovic Orban şi-au informat apropiaţii că ar conta pe 70% din numărul total al delegaţilor la Congres.

La rândul său, liderul Călin Popescu Tăriceanu se laudă în cercurile sale că numărătoare voturilor pe filiale l-ar da învingător cu 55-60% din voturi. Actualul preşedinte PNL are de rezolvat o nouă problemă. Conştient că aripa Antonescu va încerca să forţeze la următoarea Delegaţie Permanentă includerea în statut ca funcţiei de prim vicepreşedinte, Tăriceanu a căutat şi l-a găsit pe Teodor Meleşcanu pentru a-l opune lui Ludovic Orban, pretendentul la această funcţie.

În schimb, liderul PNL nu are nici un contracandidat pentru Radu Stroe, cel care se doreşte secretar general al partidului. Potrivit aceloraşi surse, liberalul Dan Motreanu ar fi refuzat oferta lui Tăriceanu, preferând să candideze pentru un loc mai accesibil de vicepreşedinte de partid, semn că apropiaţii fostului premier îşi iau măsuri de precauţie în cazul înfrângerii acestuia la alegerile care vor avea loc la Congres.

Congresul Extraodrinar al PNL va avea loc în 20-21 martie, urmând să fie desemnată noua conducere a partidului, în frunte cu preşedintele formaţiunii.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close