Antena 3 CNN Politică Democrat-liberalii îşi aleg noua conducere. Bătălia se dă întră "organizator", "vedetă" şi "reformator"

Democrat-liberalii îşi aleg noua conducere. Bătălia se dă întră "organizator", "vedetă" şi "reformator"

Democrat-liberalii îşi aleg noua conducere. Bătălia se dă întră "organizator", "vedetă" şi "reformator"
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Mar 2013   •   09:26

Democrat-liberalii se reunesc, sâmbătă, la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, la  Romexpo, pentru a-şi alege preşedintele dintre candidaţii Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei, deznodământul competiţiei fiind imprevizibil.
   
Actualul preşedinte Vasile Blaga candidează cu moţiunea "România dreaptă. Politica dincolo de lozinci", moţiunea Elenei Udrea se intitulează "Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie", iar cea a Monicăi Macovei se numeşte "Reformiştii".
   
La Convenţie este invitat special şi şeful statului, care şi-a făcut publice, în mai multe rânduri, opiniile despre situaţia din formaţiune precum şi criticile la adresa lui Vasile Blaga, conform Mediafax.
   
Traian Băsescu s-a declarat în favoarea candidaturii Elenei Udrea şi a spus despre pe actualul preşedinte al partidului că nu mai are potenţial de creştere. "Eu ţin la Blaga foarte mult, dar îi spun stop, pentru că îngropi PDL, şi nu aş vrea să îl îngropi. Vasile nu mai are potenţial de creştere", a fost cea mai recentă declaraţie a sa referitoare la Vasile Blaga.
   
"Am văzut poziţiile domnului preşedinte Traian Băsescu, mă bucură că a zis că ţine la mine şi eu ţin la domnia sa, pe de altă parte, soarta partidului va fi stabilită de cei 5.000 de delegaţi la Convenţie. Mă voi supune votului lor. Lumea va vedea şi va avea toate datele să judece în cunoştinţă de cauză. Nu sunt proprietarul partidului, ci sunt în conducerea lui în acest moment", a replicat Blaga.
   
Traian Băsescu va vorbi primul la Convenţie, după prezentarea mesajului video din partea preşedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens.
       
De altfel, acesta este singurul invitat din afara formaţiunii, organizatorii considerând că este o competiţie internă a partidului.
   
Noul preşedinte al PDL va fi ales de 5.000 de delegaţi ai partidului, mai mulţi decât au fost vreodată la un congres al formaţiunii, a apreciat Vasile Blaga.
   
Ceilalţi candidaţi, Elena Udrea şi Monica Macovei, au dorit, în schimb, o Convenţie cu 10.000 de delegaţi, spunând că astfel s-ar împiedica fraudarea, însă nu au avut câştig de cauză.
   
Comisia pentru pregătirea Convenţiei, condusă de Ioan Bălan, a organizat în cele mai mici detalii acest eveniment care are loc în pavilonul central al complexului Romexpo, gândindu-se chiar şi la toalete ecologice suplimentare, la o ambulanţă, dar şi la deschiderea unor spaţii unde participanţii să poată să-şi cumpere apă şi mâncare.
   
Prin tragere la sorţi a fost stabilită ordinea în care candidaţii îşi vor prezenta, în faţa delegaţilor, timp de 45 de minute fiecare, moţiunile, alături de câte 5 susţinători.
   
Prima va vorbi Monica Macovei, urmată de Elena Udrea, ultimul fiind Vasile Blaga. Aceasta este şi ordinea pe buletinele de vot.
   
Nu vor fi materiale promoţionale ale celor trei candidaţi, nu vor fi banere, steguleţe sau fluturaşi în susţinerea acestora, a mai decis Comisia.
   
Delegaţii vor fi aşezaţi în sală în ordinea alfabetică a judeţelor, pentru a nu exista dispute, ca la Convenţia din 2011, că unele organizaţii au fost desemnate să stea în faţă, iar altele în spate sau chiar la etaj.
   
Convenţia va începe la ora 10:00 şi, conform programului, în jurul orei 13:30 va începe procedura de vot, care va dura două ore, iar în alte două ore vor fi numărate voturile. Unii lideri ai partidului şi-au exprimat însă îngrijorarea că lucrările ar putea dura până târziu în noapte sau până a doua zi dimineaţă.
   
Câştigătorul este cel care obţine jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close