Antena 3 CNN Politică Diaconescu şi-a depus candidatura la şefia PSD. Echipă cu Zgonea, Nicolescu, Severin şi Oprişan

Diaconescu şi-a depus candidatura la şefia PSD. Echipă cu Zgonea, Nicolescu, Severin şi Oprişan

Diaconescu şi-a depus candidatura la şefia PSD. Echipă cu Zgonea, Nicolescu, Severin şi Oprişan
Sursa foto: Cristian Diaconescu
18 Feb 2010   •   12:33

Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu şi-a depus astăzi în mod oficial candidatura la preşedinţia partidului. El a depus şi o listă cu 17 persoane pe care le va propune ca membri ai echipei sale de conducere. Preşedintele PSD Argeş, Constantin Nicolescu, şi deputatul Valeriu Zgonea figurează drept candidaţi pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte şi, respectiv, secretar general în echipa lui Cristian Diaconescu. Printre cei trecuţi de Diaconescu pe lista cu pretendenţi la scaunele de vicepreşedinţi se numără o serie de social-democraţi din eşalonul doi apropiaţi atât de Năstase, cât şi de Miron Mitrea: Adrian Severin, Vasile Puşcaş, Nicolae Bănicioiu, Dan Mircea Popescu, Marian Oprişan şi Mădălin Voicu. Potrivit unor surse social-democrate apropiate acestuia, Diaconescu mai are în rezervă un post de vicepreşedinte şi pentru Victor Ponta în cazul în care ar câştiga cursa şi intenţionează să-l numească după Congres pe Adrian Năstase în aceeaşi funcţie pe care fostul premier o deţine în prezent în partid, cea de preşedinte al Consiliului Naţional.

Lista depusă de Diaconescu conţine un candidat pentru prim-vicepreşedinte - Constantin Nicolescu, unul pentru secretar general - Valeriu Zgonea şi 15 pentru vicepreşedinte: Vasile Puşcaş, Dan Mircea Popescu, Adrian Severin, Ioan Chelaru, Marian Oprişan, Nicolae Bănicioiu, Şerban Nicolae, Gheorghe Bunea Stancu, Iasmina Pârvulescu, Mădălin Voicu, Florian Popa, Ovidiu Natea, Alexandru Cordoş, Mircea Ursache şi Carmen Moldovean.

Diaconescu se află totuşi într-o situaţie paradoxală. Deşi a refuzat postul de prim-vicepreşedinte propus de Mircea Geoană şia anunţat că nu renunţă la candidatura sa pentru şefia partidului, PSD Bucureşti a decis, la Conferinţa Extraordinară de miercuri seară, să includă şi numele lui Diaconescu pentru echipa lui Geoană, alături de Rodica Nassar, Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Adrian Severin şi Marian Vanghelie.

Diaconescu a avut deja discuţii cu cei care vor candida pentru funcţiile de vicepreşedinte şi că urmează să-şi completeze echipa după o serie de contacte cu alţi social-democraţi, susţin surse citate de Mediafax. Candidatul la şefia PSD l-ar mai dori pe actualul preşedinte al Consiliului Naţional, Adrian Năstase, să facă parte din echipa sa, în aceeaşi funcţie pe care o deţine şi în momentul actual. Doar că Năstase a declarat ieri seară că nu exclude să revină asupra propriei sale candidaturi dacă statutul va fi modificat vineri la şedinţa Comitetului Executiv în sensul celor reclamate atât de el, cât şi de preşedintele de onoare, Ion Iliescu.

De asemenea, Diaconescu şi Victor Ponta se invită recipoc pe lista celuilalt de conducere. Potrivit unor surse social-democrate, ambii au de gând să-l coopteze pe celălalt în echipa sa ca vicepreşdinte dacă vreunul din ei va câştiga la Congres postul de preşedinte al partidului.

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, organizaţie din care face parte şi Diaconescu a declarat, marţi seară, că decizia acestuia privind funcţia la care va candida la Congresul extraordinar ar putea fi luată miercuri la conferinţa extraordinară a organizaţiei, unde este şi acesta invitat. Totuşi, aseară, liderul PSD Bucureşti i-a solicitat lui Cristian Diaconescu să nu pună filiala în situaţia de a alege între el şi Mircea Geoană, în condiţiile în care opţiunea PSD Bucureşti este pentru Geoană.

Diaconescu a anunţat că joi îşi va depune candidatura pentru şefia partidului, precizând că vor fi şi alţi colegi care se vor înscrie în cursa pentru prima funcţie din partid "în mod individual". Termenul de depunere a candidaturilor pentru conducerea PSD expiră joi, la ora 16.00, singurele nume certe înscrise, până, la acest moment, în cursa pentru şefia formaţiunii fiind cele ale lui Mircea Geoană şi Victor Ponta.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: diaconescu echipa Congres PSD
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close