Antena 3 CNN Politică Elena Udrea, la un pas de a-şi pierde imunitatea. Raportul comisiei, votat de deputaţi

Elena Udrea, la un pas de a-şi pierde imunitatea. Raportul comisiei, votat de deputaţi

Elena Udrea, la un pas de a-şi pierde imunitatea. Raportul comisiei, votat de deputaţi
Sursa foto: Elena Udrea
20 Oct 2009   •   12:21

Raportul comisiei Udrea a fost adoptat de către plenul Camerei Deputaţilor cu 125 de voturi pentru, 98 împotrivă şi patru abţineri. Reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor au anunţat că nu vor participa la votul pe acest document. Acuzată de comisia parlamentară de anchetă pentru abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, instigare la infracţiunea de abuz contra interesului public şi conflict de interese, ministrul Turismului mai are un pas până la a rămâne fără imunitate parlamentară şi a putea fi supusă unei eventuale cercetări penale demarate de autorităţile abilitate. Raportul comisiei de anchetă va fi transmis Comisiei Juridice pentru un alt raport privind cererea de umărire penală a ministrului PDL.

Potrivit proiectului de hotărâre, Camera urmează să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la faptele semnalate în raportul comisiei de anchetă Udrea şi solicită comisiei juridice a Camerei să întocmească un raport privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului turismului Elena Udrea "pentru faptele care fac obiectul raportului comisiei de anchetă".

Udrea acuză "camarila" din jurul tandemului Geoană-Antonescu. Anastase, cât pe ce să-i taie microfonul

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a acuzat, marţi de la tribuna Camerei Deputaţilor, că raportul Comisiei de anchetă constituie o încercare a preşedinţilor PSD şi PNL de a-şi creşte cota în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Ea a susţinut că membrii comisiei de anchetă au fost în campanie timp de 3 luni. Ministrul a încercat din nou să treacă în revistă realizările mandatului său la Turism , dar avântul său oratoric i-a fost întrerupt de această dată de preşedintele Camerei, Roberta Anastase care a avertizat-o că îi va tăia microfonul dacă nu se limitează la minutele acordate pentru expunerea sa.
Elena Udrea i-a acuzat pe membrii Comisiei de anchetă că au furat startul campaniei electorale, apreciind activitatea comisiei ca fiind eminamente electorală.
"Comisia a avut un singur scop: compromiterea mea, a unui ministru PDL, aducerea acestei mascarade în preajma perioadei de campanie electorale, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Şi cum pentru politicieni meschini, ca domnul Geoană sau domnul Antonescu, scopul scuză mijloacele, cei doi au ordonat camarilelor lor să-mi fabrice dosar penal pentru fapte care nu există. Întreaga mea activitate a fost cu respectarea legii, a Constituţiei", a declarat Udrea.
Ea a arătat că a constatat că toţi cei care au vorbit critic despre ea în plen nu au "bun simţ". Udrea a invocat la sumele cheltuite pentru turism în timpul Guvernului Tăriceanu, arătând că PNL a cheltuit, în 2008, 10 milioane de euro pe campania "Românii în Europa", care nu a avut niciun efect, şi 5 milioane de euro pentru Târgul de la Saragosa.
"Nu-mi puteţi reproşa atragerea de sponsorizări. Contractul cu BRD este o sponsorizare. Ministerul Turismului nu a plătit niciun ban pentru clipul în care apar Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi, şi care este difuzat pe canalele Euronews şi CNN", a afirmat Elena Udrea.
Ministrul Turismului a mai susţinut că nu are nimic să-şi reproşeze deaorece Turismul românesc a avut succes sub conducerea sa şi că nu este în cazul lui Adrian Năstase, ea fiind însă întreruptă de preşedinta Camerei, Roberta Anastase, care a avertizat-o că îi taie microfonul deoarece a depăşit timpul alocat.
"Aţi epuizat timpul. Vă întrerup microfonul", i-a spus Roberta Anastase Elenei Udrea, care a renunţat să mai vorbească.

Abuz şi nelijenţă în serviciu, delapidare de fonduri şi uzurpare de calităţi oficiale

"Comisia solicită Camerei Deputaţilor să ceară urmărirea penală a doamnei Elena Gabriela Udrea, Ministrul Turismului şi deputat, pentru: instigare la săvâşirea infracţiunii de "abuz în serviciu contra intereselor publice" prevăzută de art. 248 din Codul penal; săvâşirea infracţiunii de "abuz în serviciu contra intereselor publice ", conform art. 248 din Codul Penal; săvâşirea infracţiunii de "conflict de interese", prevăzute de art. 253ケ din Codul Penal; săvâşirea infracţiunii de "neglijenţa în serviciu" prevăzută de art. 249 din Codul Penal şi pentru săvâşirea faptelor prevăzute de art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. 2 lit.a) din Legea nr.115 din 28 iunie 1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată" se susţine în raportul final al acestui for.

"Comisia solicită Camerei Deputaţilor să aprobe cererea de revocare din funcţia de Ministru al Turismului a doamnei Elena Gabriela Udrea şi de revocare din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a doamnei Cristina Trăilă" se arată în concluziile raportului.

Membrii comisiei mai propun legislativului să aprobe sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării unei anchete referitoare la săvâşirea de către persoanele care au semnat în numele Ministrului Turismului, a infracţiunii de "uzurpare de calităţi oficiale" prevăzută de art.240 din Codul Penal, cercetarea infracţiunii de "deturnare de fonduri" prevăzută în art. 302 din Codul Penal, săvâşită de către angajaţi din minister, cu atribuţii în domeniu cu ocazia realizării execuţiei bugetare la Ministerul Turismului, cercetarea faptelor, care pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de returnare de fonduri" prevăzută în art. 302 din Codul Penal şi ale infracţiunii de "abuz în serviciu contra intereselor publice ", conform art. 248 din Codul Penal cu ocazia derulării procedurilor de achiziţii în cadrul programului "Paşte în Bucovina".


ELENA UDREA: NU-MI REPROŞEZ NIMIC


Comisia mai solicită Camerei Deputaţilor să aprobe sesizarea Curţii de Conturi a României pentru verificarea modului în care a fost realizată execuţia bugetară la Ministerul Turismului, a oportunităţii şi legalităţii cheltuirii banilor publici în cadrul campaniilor de promovare turistică analizate de membrii acestui for, sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru luarea măsurilor legale care se impun şi sancţionarea celor vinovaţi, în derularea contractului încheiat între Ministerul Turismului şi SC Eurofilm ART. SRL şi sesizarea Băncii Naţionale a României, în vederea cercetării legalităţii acordării rescadenţării şi a stabilirii datei la care s-a luat decizia de rescadenţare a creditului de la BRD Societe Generale al Ministrului Turismului.

Responsabilitate ministerială

Udrea mai este acuzată de "prezentarea cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului" şi de "refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaţilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 3 alin 2, informaţiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii guvernului, potrivit art. 111 alin (1) din Constituţia României, republicată".

"Prin refuzul nejustificat de a pune la dispoziţia Comisiei de anchetă a tuturor documentelor şi informaţiilor solicitate de aceasta, Ministrul Turismului a încălcat prevederile articolulului 111 alineatul (1) din Constituţia Româiei care prevede că "Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul preşedinţilor acestora. În cazul în care o iniţiativă legislativă implică

modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării este obligatorie" susţin semnatarii acestui document.

Raportul mai aminteşte că ministrul ar fi dat ordin propriilor subordonaţi să nu se prezinte la audieri, faptă încadrată în art. 39 din codul penal care prevede: "Instigator este persoana care cu intenţie, determină o altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală".

"Crasă neglijenţă" şi "cheltuieli exagerate nejustificate"

Udrea mai este acuzată de "o crasă neglijenţă întocmirea planului de achiziţii" şi de cheltuieli exagerate fără justificare de ordinul a peste 1,5 milioane de euro la nivelul ministerului pe care-l conduce. Printre aceste cheltuieli se numără câte 80.000 de euro pentru telefonia fixă şi cea mobilă în condiţiile în care planul annual de achiziţii prevedea un prag maxim de 10.000 de euro pentru cele două categorii de servicii. 149.393 de euro ar fi fost risipiţi pentru servicii de transport aerian, alţi 121.000 pentru achiziţii de pixuri, brichete şi umbrele.

300.000 de euro au fost viraţi în conturile unei firme de consultanţă şi reprezentare juridică, 486.000 pentru servicii de promovare prin mediatizare cu materiale promoţionale, iar jumătate de milioan de euro s-au dus în direcţia cumpărării şi montării de indicatoare rutiere cu specific turistic.

Comisia atrage atenţia că în majoritatea cazurilor de astfel de achiziţii nu s-a respectat procedura licitaţiei deschise, contractele fiind atribuite prin încredinţare directă şi fără publicarea unui anunţ public.

Membrii comisiei mai apreciază că în ceea ce priveşte transferul de sume de la Ministerul Turismului catre unităţi ale administraţiei publice locale - consilii locale şi judeţene, au observat că sumele alocate acestora în urma rectificarilor de buget, în valoare de 260.436 mii lei, sunt nerealiste şi supraevaluate.

"Sunt nerealiste în conditiile în care, din execuţia bugetara pe semestrul I s-au consumat numai 10.000 mii lei, rămânând ca diferenţa de 250.436 mii lei să fie utilizată prin transferarea către unităţi ale administraţiei publice locale in semestrul II", se mai arată în raport.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close