Antena 3 CNN Politică EXCLUSIV. Ministrul Sănătăţii, despre pachetul de bază şi legislaţia din domeniu

EXCLUSIV. Ministrul Sănătăţii, despre pachetul de bază şi legislaţia din domeniu

EXCLUSIV. Ministrul Sănătăţii, despre pachetul de bază şi legislaţia din domeniu
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Noi 2013   •   19:24
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a explicat, în emisiunea "Ediţie de Weekend", de sâmbătă, că pentru schimbarea programelor din domeniu au lucrat cei mai buni medici ai României. 
 
"În primul rând, toate schimbările legislative sunt elaborate în acest an cu foarte multe dezbateri publice, cu foarte multe grupuri de lucru. Am pus o primă formă la dezbatere, pe site, pentru toţi cei care au ceva de spus în domeniu. Niciodată nu am avut pretenţia că le ştim pe toate. Dar trebuie să precizeze că au lucrat circa 350 de medici universitari, conferenţiari. Au lucrat doar CEI MAI BUNI medici ai României. Săptămâna viitoare ne vom întâlni să dăm forma finală şi apoi va fi trimis pentru adoptare."
 
Ministrul a explicat şi ce se întâmplă cu pachetul de bază cei asiguraţi şi pentru cei neasiguraţi şi ce conţine acesta. 
 
"Au fost comentarii tendenţioase legate de diferenţele între asiguraţi şi neasiguraţi. În legea de astăzi scrie că cetăţeanul român asigurat beneficiază de un pachet de bază, dar acesta nu a fost făcut niciodată şi cel neasigurat beneficiază de un pachet minimal. Şi nici acesta nu a fost realizat. Atunci, le facem noi. Pachetul de bază va fi pentru 18 milioane de neasiguraţi - medicina de urgenţă. Pachetul minimal va fi pentru circa 2 milioane de neasiguraţi şi va avea inclusiv puncte preventive pentru copii. Pentru că nu poţi să rişti vieţile copiilor. Sau internări obligatorii. Dacă un pacient neasigurat face TBC, devine  epidemie şi atunci trebuie combătut acest lucru."
 
Ministrul a explicat, în urmă cu o săptămână, că nu este agăţat de postul de ministru şi că, în principiu, nu are ce să mai caute la conducerea ministerului dacă pachetul de bază nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor.
"Nu sunt agăţat de postul de ministru. Dacă nu se înţelege că nu e altă cale, altă şansă, pentru oamenii din această ţară, haideţi să plecăm acasă. Lucrurile sunt clare pentru mine", a declarat Nicolăescu, referitor la pachetul de servicii medicale de bază ce ar urma să intre în vigoare de la 1 februarie 2014, conform Mediafax.
Întrebat dacă îşi va depune demisia în cazul în care pachetul nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor, aşa cum a anunţat, ministrul a răspuns: "În principiu nu am ce să mai caut în fruntea ministerului. Sigur, poate că reuşim să facem nişte modificări, nişte nuanţări, dar dacă ele nu sunt de substanţă, nu mă interesează".
Ministrul a explicat că scopul pachetului de bază este să îmbunătăţească accesul pacienţilor asiguraţi la servicii medicale de calitate.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close