Antena 3 Politică Ministrul Sănătăţii: Dacă pachetul de bază nu intră în vigoare, eu nu mai am ce sa caut în fruntea ministerului

Ministrul Sănătăţii: Dacă pachetul de bază nu intră în vigoare, eu nu mai am ce sa caut în fruntea ministerului

de G.S.    |    13 Oct 2013   •   12:39
Ministrul Sănătăţii: Dacă pachetul de bază nu intră în vigoare, eu nu mai am ce sa caut în fruntea ministerului
Sursa foto: Foto: Agerpres
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, duminică, într-o emisiune televizată, că nu este agăţat de postul de ministru şi că, în principiu, nu are ce să mai caute la conducerea ministerului dacă pachetul de bază nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor.
"Nu sunt agăţat de postul de ministru. Dacă nu se înţelege că nu e altă cale, altă şansă, pentru oamenii din această ţară, haideţi să plecăm acasă. Lucrurile sunt clare pentru mine", a declarat Nicolăescu, referitor la pachetul de servicii medicale de bază ce ar urma să intre în vigoare de la 1 februarie 2014, conform Mediafax.
Întrebat dacă îşi va depune demisia în cazul în care pachetul nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor, aşa cum a anunţat, ministrul a răspuns: "În principiu nu am ce să mai caut în fruntea ministerului. Sigur, poate că reuşim să facem nişte modificări, nişte nuanţări, dar dacă ele nu sunt de substanţă, nu mă interesează".
Ministrul a explicat că scopul pachetului de bază este să îmbunătăţească accesul pacienţilor asiguraţi la servicii medicale de calitate. 
Pacienţii ar trebui să se adreseze în primă instanţă medicului de familie şi abia apoi să meargă la spital pentru ca unităţile spitaliceşti să nu mai fie atât de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sănătate să fie mai bine cheltuite, a arătat Nicolăescu, precizând că, pe medie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează un serviciu medical în spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital cu maximum 100 de lei.
"Dacă am o problemă de sănătate prima dată mă duc la medicul de familie. Medicul de familie îmi face o consultaţie. Poate să îmi indice şi o serie de investigaţii suplimentare.  Dacă el consideră că poate să pună diagnosticul, te include într-un tratament", a spus ministrul Sănătăţii.
Conform pachetului, cetăţenii sunt obligaţi să facă o vizită la medicul de familie, la un anumit interval, în funcţie de vârstă şi de riscurile de sănătate. "Dacă sunt un cetăţean cu vârsta între 18 şi 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc odată la trei ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenţie. (...) Dacă eşti peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră într-un program de monitorizare mai accentuat, fără cost", a precizat ministrul.
Întrebat dacă cetăţeanul va fi amendat dacă nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolăescu a spus că "în acest moment nu", dar se încearcă modificarea legislaţiei pentru a se găsi şi un fel de sancţiune, ca cetăţeanul să fie obligat "să aibă grijă de viaţa lui".
Odată cu introducerea pachetului de bază, va exista pachetul de servicii medicale pentru pacienţii asiguraţi şi unul pentru cei neasiguraţi, care cuprinde mai puţine componente.
Cei două milioane de pacienţi neasiguraţi  din România, beneficiază în prezent, teoretic, doar de servicii de urgenţă, iar după intrarea in vigoare a pachetului de bază ei vor beneficia şi de prevenţie şi de programe naţionale de sănătate.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close