Antena 3 CNN Politică Năstase: introducerea impozitării progresive va corecta greşelile comise de guvernul Boc

Năstase: introducerea impozitării progresive va corecta greşelile comise de guvernul Boc

Năstase: introducerea impozitării progresive va corecta greşelile comise de guvernul Boc
02 Iul 2010   •   03:38

Fostul premier al României, Adrian Năstase, apreciază că România trebuie să introducă urgent o impozitare progresivă a veniturilor pentru a atenua efectele crizei economice.

 Într-o postare pe blogul său, Năstase apreciază că mandatul ministrului de finanţe Sebastian Vladescu este de tampon între PDL şi masurile nepopulare ce urmau a fi adoptate.

El apreciază că ministrul ar dori să plece din guvern şi susţine că acesta ?le-ar fi demonstrat cu cifre şi calcule exacte colegilor de guvern ca introducerea impozitării progresive ar face inutile toate măsurile aberante luate de Emil Boc, la ordinul lui Traian Băsescu. De asemenea, actualul ministru de Finanţe recunoaşte public cât se poate de clar şi de explicit că, în acest moment, pentru România, impozitarea progresivă este mai bună decât cota unică. Mai mult, acesta afirmă că, pentru  2011, cota unică e un subiect deschis?, scrie liderul PSD.

Acesta se întreabă de ce schimbarea nu se face acum şi aminteşte că această formulă este aplicată de majoritatea ţărilor din UE. În plus, acest model este susţinut şi de sindicate, analişti economici şi patronate, pentru a încuraja producţia şi a atenua efectele crizei.


?Eu cred că introducerea impozitării progresive va corecta, în timp, greşelile comise de guvernul Boc. Iar acesta este un motiv în plus pentru a acţiona acum şi nu în 2011. Este clar că, în actualul context şi dupa aproape 6 ani de guvernare de dreapta, în care decalajele sociale sau accentuat iar injustitia sociala s-a acutizat, o nouă viziune asupra sistemului de impozitare, în special şi asupra rolului statului, în general este mai mult decât necesară?.

 Fostul premier crede că ?refuzul lui Emil Boc de a accepta impozitarea progresivă este doar rezultatul unei maniere prosteşti de a înţelege şi exercita puterea (expresia ?ciocu? mic că acum noi suntem la putere? este adânc întipărita în conştiinta pedelistă).

Rezultatele acestei atitudini nu sunt greu de anticipat. Ele au fost anunţate, într-o maniera fatalistă, de acelaşi ministru Vlădescu: în 2011 va fi mai rău?.

Politicianul subliniază că există soluţii viabile pentru ca anul următor să fie mai bun decat acesta. ?Sincer, nici nu ar fi foarte greu. Orice alt guvern ar fi mai performant decât cel actual. Din păcate aceste soluţii sunt ignorate de decidentul de la Cotroceni şi de executantul din Palatul Victoria. Apoi, pentru că nu ştiu să existe undeva în lume, o ţară democratică al cărui guvern să anunţe cu nonşalanţă populaţia că, sub conducerea sa, viitorul va fi mai rău. Bănuiesc că PDL lucrează acum la viitorul slogan de campanie: ?Să trăiţi rău!?

 Antena3.ro

 

 

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close