Antena 3 CNN Politică Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR) va fi prezentat Guvernului săptămâna aceasta, a anunțat ministrul Cristian Ghinea

Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR) va fi prezentat Guvernului săptămâna aceasta, a anunțat ministrul Cristian Ghinea

"Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR) revizuit nu este încă public, va fi prezentat Guvernului săptămâna aceasta, pentru prima citire, şi sperăm că vom avea o decizie formală a Guvernului în săptămâna următoare." a declarat marţi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR) va fi prezentat Guvernului săptămâna aceasta, a anunțat ministrul Cristian Ghinea
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    16 Mar 2021   •   22:22

"Vom avea toate detaliile prezentate Guvernului în cursul acestei săptămâni şi vom avea o primă citire a deciziei guvernamentale mandatând Ministerul pe care îl conduc să demareze discuţiile cu Comisa Europeană, şi în paralel cu aceste discuţii informale cu Comisia Europeană, elaborăm unele din aceste măsuri. Săptămâna viitoare vom avea decizia formală a Guvernului. Acesta este calendarul.

Sper că vom fi în măsură să negociem cu un mandat clar. Avem un guvern de coaliţie în România, dar vă pot spune că după negocieri foarte detaliate am reuşit să ajungem la un consens în cadrul coaliţiei, care va sprijini noul draft al planului", a mai precizat Cristian Ghinea.

El a precizat că în draftul PNRR s-a ţinut cont de toate obiectele de dezvoltare durabilă, menţionând că în cazul obiectivului privind eliminarea sărăciei va implementa legislaţia pentru venitul minim de incluziune, "un fel de revoluţie în sistemul de asistenţă socială din România".

"Vreau să vă spun că am răspuns la aproape toate aceste obiective. Aş da ca exemplu obiectivul privind eliminarea sărăciei, care este foarte important, foarte relevant în contextul României. O reformă ambiţioasă pe care am propus-o să fie inclusă în plan este implementarea legislaţiei pentru venitul minim de incluziune.

Acesta este o reformă care a suferit numeroase întârzieri în România şi stimulează persoanele sărace să intre pe piaţa muncii formale. Aceasta va fi un fel de revoluţie în sistemul de asistenţă socială din România şi sper să găsesc o modalitate pentru a o include în plan şi a acoperi, parţial, costul implementării sale", a subliniat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Va exista o schemă de granturi pentru 1.600 de şcoli din România

 "Practic, vom ţinti cele 1.600 de şcoli din România care sunt cele mai vulnerabile la acest fenomen şi vom avea o investiţie specială, o schemă de granturi dedicată acestor şcoli, pentru a-i menţine pe copii în şcoală. Această schemă o pregătim împreună cu Ministerul Educaţiei şi sunt foarte optimist cu privire la posibile rezultate. A fost pilotată în cadrul fondurilor de coeziune şi acesta este un tip de reformă care ar putea avea un impact enorm pentru România", a explicat Cristian Ghinea

Un alt obiectiv prezentat de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este cel referitor la asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor.

"În ceea ce priveşte investiţiile în sistemul de sănătate în plan de rezilienţă avem două direcţii. Primul este creşterea accesului la sistemul de sănătate, aceasta fiind o recomandare recurentă făcută de Comisia Europeană. Vom investi unele fonduri în prevenţie şi diagnostic precoce şi servicii de tratament. Şi a doua direcţie este infrastructura de sănătate, noi spitale şi modernizarea spitalelor existente, pentru că situaţia sistemului este destul de gravă", a subliniat şeful de la MIPE.

Cristian Ghinea: Cred că vom avea cele mai ambiţioase investiţii în păduri

În ceea ce priveşte obiectivul privind managementul sustenabil al pădurilor, combaterea deşertificării, oprirea şi inversarea degradării solului, Ghinea a afirmat că şi acesta este un obiectiv "foarte ambiţios".

"Propunerea noastră iniţială este să investim 1,5 miliarde (euro n.r.) pentru împădurire şi biodiversitate. Sper să nu fiu acuzat de laude exagerate, dar cred că vom avea cele mai ambiţioase investiţii în păduri, atât în combaterea tăierilor ilegale, cu mijloace digitale şi moderne, urmărirea cantităţii de masă lemnoasă care este tăiată din păduri dar şi de asemenea o linie specială pentru plantarea de noi păduri.

Suntem o ţară care este sub media UE când vine vorba de suprafeţele împădurite. Acestea sunt câteva exemple. Sunt foarte optimist că, la final, în planul final vom acoperi majoritatea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi aceasta deoarece este o necesitate naturală a societăţii româneşti şi acest lucru a fost destul de vizibil în procesul de consultare publică", a adăugat el.

PNRR va avea 33 de componente, grupate pe cei 6 piloni care au fost introduşi de către Parlamentul European, iar fiecare domeniu de intervenţie va avea atât reforme cât şi investiţii, precum şi jaloanele şi ţintele care trebuie realizate.

România are un buget alocat estimat de 30,4 miliarde de euro destinat instrumentului de finanţare "Mecanismul de redresare şi rezilienţă", din care 13,7 miliarde de euro sunt structuraţi sub formă de granturi şi 16,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close