Antena 3 Politică Ponta: Premierul Ungariei are obligaţia să îşi ceară scuze în numele Ungariei

Ponta: Premierul Ungariei are obligaţia să îşi ceară scuze în numele Ungariei

de G.S.    |    02 Iun 2012   •   19:53
Ponta: Premierul Ungariei are obligaţia să îşi ceară scuze în numele Ungariei
Sursa foto: Foto: INTACT Images

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Craiova, că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.
   
"Premierul Ungariei, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze clar de colegii săi, dacă preferă relaţii bune între România şi Ungaria, dacă doreşte ca cele două ţări să se comporte ca două ţări ale Uniunii Europene. Cred că trebuie să îşi ceară scuze în numele Ungariei", a afirmat, sâmbătă, la Craiova, premierul Viktor Ponta, referindu-se la declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, făcute în timpul unei vizite în România, în cazul scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, a cărui reînhumare a fost anulată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
   
Prezent la Craiova, Victor Ponta a declarat, în calitate de premier şi exprimând poziţia Guvernului României, că nu este de acord cu niciun fel de comemorare a unor persoane care au avut sau chiar au atitudini antiromâneşti.
   
"În România , nu acceptăm comemorări şi sărbători în cinstea unor persoane care sunt sau au fost cunoscute ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi pro-fasciste, pentru că era vorba de ceea ce s-a întâmplat sau încercat să se întâmple week-end-ul trecut, la Odorheiu Secuiesc", a declarat Victor Ponta.
   
Premierul român a explicat că scuzele Ungariei sunt aşteptate şi normale, în această situaţie, exemplificând cu propria persoană.
   
"Nu am auzit o poziţie publică a Guvernului maghiar şi cred că ar fi normal. Dacă vreodată preşedintele Parlamentului românesc, chiar dacă?mă gândesc la Roberta Anastase, ar jigni o ţară vecină şi prietenă şi colegă în Uniunea Europeană, eu mi-aş cere scuze", a declarat Victor Ponta.
   
Premierul român a comentat, referitor la decizia premierului ungar de a-şi vizita un prieten în timpul deplasării în România, că se bucură că nu se poate număra printre prietenii lui Viktor Orban şi că nici nu caută neapărat prietenia lui Viktor Orban. În acest context, Ponta a făcut însă o delimitare însă între omul Viktor Orban şi premierul Ungariei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close