Antena 3 CNN Politică Şandru, respinsă de socialiştii europeni. Adrian Severin şi Rovana Plumb deschid lista PSD pentru PE

Şandru, respinsă de socialiştii europeni. Adrian Severin şi Rovana Plumb deschid lista PSD pentru PE

Şandru, respinsă de socialiştii europeni. Adrian Severin şi Rovana Plumb deschid lista PSD pentru PE
Sursa foto: Adrian Severin
27 Mar 2009   •   16:16

PES nu îşi permite riscul ca pe lista PSD la europarlamentare să fie candidaţi care nu intenţionează să fie membri ai PES pe toată durata mandatului, a declarat secretarul general al socialiştilor europeni, Philip Cordery, după întâlnirea avută astăzi cu reprezentanţii social-democraţi. Surse din cadrul PSD susţin că eventuala candidatură a Laviniei Şandru a fost respinsă astăzi în cadrul şedinţei comisiei PSD de selecţie, coordonată de Cordery. În ceea ce priveşte participarea candidaţilor PC pe lista PSD, Cordery ar fi cerut garanţii din partea conducerii social-democrate că aceştia nu vor părăsi grupul PES în cazul în care vor fi aleşi eurodeputaţi.
Conservatorii şi Lavinia Şandru se grăbesc însă să se conformeze directivelor PES. Secretarul general al PC, Codruţ Şereş a anunţat că PC a demarat procedurile de retragere din grupul ALDE din Parlamentul European şi de înscriere în grupul socialiştilor europeni. La rândul său, Şandru a decis să se înscrie în PSD într-o ultimă încercare de a convinge socialiştii europeni de bunele sale intenţii.

"Toţi candidaţii PSD trebuie să fie membri ai PES şi să adere la grupul socialist din Parlamentul European, fără excepţie. (...) Nu ne putem permite riscul să avem parlamentari care să nu fie cu noi (afiliaţi la PES-n.r.) în toţi următorii cinci ai mandatului", a declarat secretarul general al PES, la finalul şedinţei.
Secretarul general al PSD, Valeriu Zgonea, a precizat că, în urma evaluării coordonate de Cordery, din cele 58 de dosare depuse au fost selectate 33. Poziţionarea pe listă a celor care au trecut procedura de selecţie va fi decisă luni, în cadrul Biroului Permanent Naţional. Un loc elibigil a a fost deja rezervat CNSLR Frăţia, în conformitatea cu protocolul încheiat cu PSD, candidat acestei confederaţii sindicale urmând a se înscrie în partid, potrivit recomandării PES.
Potrivit unor surse social-democrate, Cordery le-ar fi pus în vedere social-democraţilor că ar fi interpretată pozitiv la nivelul PES desemnarea drept capi de listă a actualilor europarlamentari Adrian Severin şi Rovana Plumb.
"Ceea ce vă pot spune sigur, în premieră, este că lista PSD pentru alegerile europarlamentare de anul acesta va fi deschisă de Adrian Severin şi Rovana Plumb", a confirmat, de la Mizil, Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
Contactat telefonic, Severin a precizat că lucrurile nu sunt încă bătute în cuie. În ce ce priveşte anunţul lui Năstase, europarlamentarul l-a pus pe seama sprijinului pe care filiala Prahova se pregăteşte să îl ofere. "Nu s-a luat încă o decizie cu privire la poziziile pe listă. Există o propunere de susţinere pentru mine din partea organizaţiei Prahova" ne-a declarat Severin.

Păcatul Laviniei Şandru: PIN, afiliat la Uniunea pentru Independenţă şi Democraţie

Posibilitatea candidaturii pe listele PSD a actalului lider PIN, Lavinia Şandru a fost respinsă de Cordery, au precizat sursele citate. ? Ne-a recomandat să nu luăm în calcul candidatura ei, deoarece nu este membru de partid, iar partidul pe care îl reprezintă şi-a depus adeziunea la grupul euroscepticilor din PE? ne-au declarat sursele citate.

Conform aceloraşi surse, Cordery le-a comunicat social-democraţilor că numele Laviniei Şandru pe lista PSD este de neacceptat la nivelul PES de vreme ce PIN este afiliat la Uniunea pentru Independenţă şi Democraţie, grupul euroscepticilor din legislativul european.

Cordery către PSD: "PES are nevoie de combatanţi. PE nu este o gradiniţă sau loc de joacă"

Cordery i-a mai informat pe social-democraţi şi despre rezervele socialiştilor europeni referitoare la colaborarea electorală a PSD cu PC pentru europarlamentare. Reprezentanţii PSD i-au cerut acestuia să dea dovadă de flexibilitate şi diplomaţie în problema delicată a colaborării lor cu PC.

Uşor iritat, acesta le-a pus în vedere că PES are nevoie de adevăraţi "combatanţi" pe "câmpul de luptă" al PE, care să creadă şi să susţină programul şi valorile socialiste, ne-au comunicat sursele citate. Cordery le-a atras atenţia pesediştilor că PE nu este "o grădiniţă de copii" sau vreun "loc de joacă". "Veniţi cu combatanţi, nu cu prostii" ar fi declarat secretarul general al PES, care i-ar fi întrebat pe pesedişti cum va reuşi oare un fost coinservator, membru al ALDE să susţină convingător în legislativul european tezele, programul şi ideile socialiste.

Conform aceloraşi surse, Cordery nu s-a arătat deloc mulţumit nici cu ideea de compromis prezentată de PSD. Conform acestei propuneri, candidatul PC ar urma să se înscrie iniţial ca membru în PSD pentru a participa la euroalegeri pe listele social-democrate. Secretarul general al PES a cerut însă garanţii că viitorul europarlamentar ex-conservator va activa în grupul socialiştilor europeni pe tot timpul mandatului său şi că nu va demisiona pentru a intra în ALDE. "Ce garanţii să ofere în acest sens PSD? Poate doar să ceară ex-conservatorilor demisii în alb" au mai spus sursele citate, care nu exclud posibilitatea ca PC să refuze condiţia pusă de Cordery.

În prezent, PC este membru al liberalilor europeni (ALDE). Conform surselor citate, preşedintele conservator Daniela Popa şi colegul ei de partid, Codruţ Sereş ar fi cei care figurează cu dosare de candidatură la comisia de selecţie a PSD. Sereş ar urma să primească un loc elibigil pe lista PSD, în timp ce Popa ar ocupa, simbolic, un loc mai puţin avantajos.
PC şi Lavinia Şandru se grăbesc cu adeziunile la PES şi valorile social-democrate

Conservatorii au anunţat însă că sunt pregătiţi să abandoneze SALDE în favoarea socialiştilor europeni. "Noi am demarat procedurile pentru retragerea din ALDE şi înscrierea în PES, proceduri care merg în continuare. Candidaţii PC pentru europarlamentare şi-au asumat prin declaraţii că, în cazul în care vor fi aleşi, vor opta pentru PES", a afirmat Şereş, citt de Mediafax. Reprezentantul conservator a motivat denersul partidului său prin faptul că PSD şi PC au grupuri comune la Parlamentul României, iar, din punctul de vedere al programului şi al ofertelor politice, cele două partide au susţinut aceleaşi principii şi vor proceda în acelaşi mod şi în Parlamentul European.
La rândul său, liderul PIN, Lavinia Şandru, a declarat, vineri, că se va înscrie în PSD pentru a putea candida pe lista acestui partid la Parlamentul European. "O să mă înscriu, că nu am alternativă. Înscrierea mea în PSD este singura variantă posibilă, pentru că la restul au trecut termene. Nu mai e timp de nimic altceva, de alianţă politică sau electorală. Este important să ajung în Parlamentul European, aşa că voi face acest gest (înscrierea în PSD - n.r.). Probabil o să înscriu la PSD Bistriţa, pentru că ei m-au propus", a declarat Lavinia Şandru.
Ea a mai spus că, după alegerile pentru PE, se va reîntoarce în Partidul Iniţiativa Naţională. "După alegeri mă voi întoarce în PIN. Până atunci va fi un interimat la conducerea partidului", a mai precizat Şandru.


Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD candidati PC
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close