Antena 3 CNN Politică Un lider important al PNL a picat testul de integritate al lui Gorghiu. Ce riscă acum

Un lider important al PNL a picat testul de integritate al lui Gorghiu. Ce riscă acum

Un lider important al PNL a picat testul de integritate al lui Gorghiu. Ce riscă acum
08 Dec 2015   •   14:37

Partidul Naţional Liberal (PNL) a întocmit o listă cu 10 criterii de integritate pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor candidat din partea liberalilor la alegerile de anul viitor. Favorit pentru un nou mandat şi fără a fi implicat în vreun dosar de corupţie, primarul Timişoarei Nicolae Robu nu corespunde criteriilor de integritate ale PNL din cauza punctului 7 din decalog, scrie adevarul.ro.

PNL a stabilit un set de criterii stricte pe care trebuie să le îndeplinească viitorii candidaţi ai partidului. Astfel, cei care vor să candideze sub semnul săgeţii, trebuie să treacă un test al integrităţii care cuprinde 10 puncte referitoare la: lustraţie, traseism, nepotism, corupţie, contracte cu statul, plagiat, datorii la buget, fals în declaraţii, incompatibilitate şi conflict de interese sau probleme penale de orice fel.

Porunca a 7-a din Decalogul liberalilor se referă la „Atitudini discriminatorii”. Astfel, cel care va candida sub sigla PNL trebuie „să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive”. Iar dacă actualul primar al Timişoarei, favorit clar pentru un nou mandat, îndeplineşte până acum toate celelalte criterii, Nicolae Robu pică testul de integritate al PNL din cauza punctului 7, edilul fiind amendat de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării pentru o postare despre „modernizarea ţiganilor”, pe Facebook.

Sancţiunea a fost menţinută de o sentinţă a Curţii de Apel Timişoara, rămasă definitivă după ce Robu a renunţat să mai continue procesul într-o fază superioară. În ciuda sentinţei definitive, Nicolae Robu consideră că punctul 7 al listei cu criterii de integritate nu i se aplică pentru că „altul este spiritul, fiind vorba de procese pe această temă deschise în urma unor plângeri penale”. Preşedinte al PNL Timiş şi vicepreşedinte la nivel naţional, Nicolae Robu a spus că punctul 7 va fi reformulat. „Textul în ansamblu va fi reformulat pentru a nu rămâne loc de controverse pe interpretări. Nimeni nu a avut în vedere afirmaţii ironice, în mod clar nefăcute la adresa unei categorii etnice, ci la adresa unor indivizi, pentru năravurile lor, nu pentru etnie”, a precizat Robu pentru „Adevărul”.

„Ar fi culmea culmilor ca eu să nu fiu agreat ca şi candidat al PNL pe motiv că m-am luat de câţiva ţigani, şi nu etnie, în ansamblul lor şi i-am ironizat în privinţa contribuţiilor lor la bugetul de stat care sunt mult mai mici decât averile pe care le au. Dacă o astfel de atitudine sarcastică câtorva indivizi, nu a etniei în ansamblul ei, ce să mai discutăm. Nu am nicio nelinişte”, a spus Robu.




×
Subiecte în articol: PNL nicolae robu
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close