Antena 3 CNN Sport Alte sporturi JO pentru prima oară în America de Sud. Rio de Janeiro a câştigat drepturile de organizare a ediţiei din 2016

JO pentru prima oară în America de Sud. Rio de Janeiro a câştigat drepturile de organizare a ediţiei din 2016

JO pentru prima oară în America de Sud. Rio de Janeiro a câştigat drepturile de organizare a ediţiei din 2016
02 Oct 2009   •   20:09

Rio de Janeiro a câştigat cursa pentru găzduirea Olimpiadei din 2016, învingând capitala Spaniei, Madrid, în ultima rundă a votului. Aceasta va fi pentru prima oară când Jocurile Olimpice vor fi organizate în America de Sud.

Aproape 50.000 de oameni au primit cu maxim entuziasm ştirea pe plaja din Copacabana. Oamenii au început să sară în sus de bucurie şi să aplaude, într-o atmosferă de carnaval. Petrecerea este de aşteptat să continue toată noaptea, iar oficialii estimează că vor ieşi pe străzi peste 100.000 de oameni.

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat: "Cred sincer că este vremea Braziliei. Din cele mai puternice zece ţări din punct de vedere economic, Brazilia este singura care nu a găzduit Olimpiada sau Jocurile Paralimpice".

Anterior, Chicago şi Tokyo fuseseră eliminate din cursa pentru organizarea Olimpiadei de peste şapte ani. Oraşul american, susţinut printre alţii şi de Nadia Comăneci, a fost eliminat în prima rundă a votului de la Copenhaga, în timp ce oraşul japonez a fost eliminat în runda secundă.

Eliminarea rapidă a metropolei americane a venit ca un şoc, Chicago fiind considerat la casele de pariuri drept favorit. Preşedintele Barack Obama s-a deplasat în Danemarca pentru a susţine candidatura americană, iar soţia lui, Michelle Obama, a dat numeroase declaraţii în favoarea oraşului lor natal. Chicago a trimis o delegaţie uriaşă constituită din foşti atleţi, oameni de afaceri şi politicieni care să facă lobby pentru Olimpiadă.

Un membru australian al Comitetului Olimpic, Kevan Gosper, a sugerat că votanţii din Asia s-au aliat pentru Tokyo în prima rundă, eliminând astfel Chicago. "Sunt şocat. Nu am nicio explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat, alta decât faptul că a fost un vot stupid în bloc", a spus Gosper.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rio de Janeiro Jocurile Olimpice JO 2016
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close