Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Poli Iaşi, Steaua şi Rapid, exemple de cluburi lovite de criza economică

Poli Iaşi, Steaua şi Rapid, exemple de cluburi lovite de criza economică

Poli Iaşi, Steaua şi Rapid, exemple de cluburi lovite de criza economică
12 Dec 2008   •   14:13

Fotbalul românesc este afectat de criza economică. Aflate în vacanţa de iarnă, cluburile îşi fac planuri pentru 2009, dar nu la nivel fotbalistic, ci la nivel financiar. Dacă în ligile inferioare mai multe cluburi s-au retras, formaţiile din prima ligă se confruntă şi ele cu probleme, iar prima măsură anunţată este scăderea veniturilor jucătorilor. Financiarul scrie că problemele cluburilor româneşti diferă în funcţie de tipul de finanţare de care beneficiază. Astfel, avem criza administrativă, precum cea de la Rapid, criza finanţărilor publice, ilustrată la Poli Iaşi, sau criza finanţării private, cum întâlnim la Steaua.
Rapidul nu mai are bani pentru cheltuielile curente, acţionarul majoritar George Copos şi "pretendentul" Fathi Taher nu s-au înţeles pentru transferul acţiunilor, iar conducerea administrativă a demisionat. Problemele la Rapid au apărut încă de la începutul sezonului, astfel că oamenii de marketing nu au reuşit să încheie contracte profitabile, care să asigure venituri semnificative de-a lungul anului. Acum situaţia este incertă. La Poli Iaşi însă lucrurile sunt clare. Clubul se confruntă cu mari probleme financiare, după ce Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) a anunţat că sistează finanţările. Simirad a declarat, săptămâna trecută, că, din 2009, fondurile vor fi redirecţionate către alte sporturi, fiind nemulţumit de performanţele slabe şi de comportamentul public al fotbaliştilor. Salvarea formaţiei lui Ionuţ Popa ar putea veni de la un investitor privat sau prin reducerea cheltuielilor, prin vânzarea unor jucători.
Dar nici finanţarea privată nu este neapărat o soluţie bună în aceste vremuri. Exemplu stă Steaua, club afectat de criză, în măsura în care patronul George Becali are cea mai mare parte a portofoliului său de investiţii în terenuri şi proiecte imobiliare. Becali a spus că va renunţa la mai mulţi jucători, pentru a-şi reduce cheltuielile cu salariile. Financiarul scrie însă că situaţia la Steaua este mai stabilă, comparativ cu alte cluburi, în condiţiile în care clubul este bine organizat şi beneficiază de un cash-flow solid din activităţile comerciale şi sportive.
Singurii care nu par afectaţi de criză sunt patronii formaţiilor FC Vaslui şi FC Argeş, Adrian Porumboiu, respectiv Cornel Penescu, ale căror venituri vin din afacerile agricole şi de retail, domenii care merg normal chiar şi în timp de criză.
Citiţi articolul integral pe www.financiarul.com
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close