Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 319. Ucraina acuză Rusia că a lansat nouă atacuri cu rachete în timpul ”încetării focului”

Război în Ucraina, ziua 319. Ucraina acuză Rusia că a lansat nouă atacuri cu rachete în timpul ”încetării focului”

Război în Ucraina, ziua 319. În ciuda faptului că Vladimir Putin a declarat o "încetare a focului" de-a lungul liniei de front, trupele rusești au continuat să efectueze lovituri, susține Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 319. Ucraina acuză Rusia că a lansat nouă atacuri cu rachete în timpul ”încetării focului”
Sursa foto: Colaj Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Ian 2023   •   18:36

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Atac rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Kramatorsk. Pagube, dar fără victime
  • Rusia a lansat nouă atacuri cu rachete în timpul "încetării focului", susține Ucraina
  • Bombardamentele ucrainene avariază 2 centrale electrice în părțile controlate de Rusia din Donețk
  • Un rus care a afișat o pancartă anti-război a fost reținut
  • Zelenski invocă afirmațiile false ale Moscova despre încetarea focului
  • Cel puțin trei morți la începutul Crăciunului ortodox
  • Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți 
  • Ucraina acuză Rusia că a bombardat la Herson și Kramatorsk în ziua în încetării focului anunțată de Putin
  • Președintele Vladimir Putin a lăudat Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinirea forțelor Moscovei care au invadat Ucraina, relatează Reuters
  • Cel puțin două persoane au fost ucise și 13 rănite în timpul bombardamentelor trupelor de ocupație ale Federației Ruse asupra orașului Bahmut
  • Cel puțin 453 de copii au fost uciși și cel puțin 877 au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul Apărării al țării, Oleksii Reznikov, relatează CNN.
  • Rusia a repoziționat recent vehicule blindate și tiruri de artilerie spre Soledar, spun comandanţii ucraineni

Update 18:30 Un atac rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Kramatorsk a provocat pagube, dar nu a distrus clădiri și nu sunt înregistrate, deocamdată, victime, a declarat duminică un martor pentru Reuters, după ce Rusia a susținut că atacul a ucis 600 de soldați ucraineni.

Ministerul a declarat că lovitura a fost o răzbunare pentru atacul ucrainean de Anul Nou, care a ucis cel puțin 89 de soldați ruși într-o cazarmă dintr-o parte a regiunii Donețk controlată de forțele Moscovei.

Reporterii Reuters au vizitat cele două cămine universitare despre care Ministerul rus al Apărării a declarat că au găzduit temporar militari ucraineni aflați în apropierea liniei de front a războiului în momentul atacului de peste noapte.

Niciunul dintre ele nu părea să fi fost lovit direct de rachete sau să fi fost grav avariat.

De asemenea, nu sunt semne evidente că soldații ar fi locuit acolo și nici urme de cadavre sau urme de sânge.

Update 12:00 În ciuda faptului că Vladimir Putin a declarat o "încetare a focului" de-a lungul liniei de front, trupele rusești au continuat să efectueze lovituri, susține Ucraina.

Statul Major General al Ucrainei susține că forțele de la Kremlin au lansat nouă atacuri cu rachete, trei atacuri aeriene și au efectuat 40 de bombardamente în ultima zi.

Atacurile au vizat infrastructura civilă, provocând victime în rândul populației civile, a precizat departamentul.

Update 10:30 Două centrale termice au fost avariate de bombardamentele ucrainene în părțile controlate de Rusia din regiunea Donețk din țară, au declarat duminică oficiali instalați la Moscova, citați de Reuters.

Informațiile preliminare au indicat răniți în bombardamentele din Zuhres și Novyi Svit, au declarat oficialii pe canalul Telegram.

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei sau de pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia.

Update 9:30 Un rus care a afișat o pancartă anti-război în orașul siberian Novosibirsk a fost reținut.

Viaceslav Pogorov, în vârstă de 34 de ani, a ieșit cu o pancartă pe care scria "Nu războiului! Eu sunt pentru pace" în Piața Lenin din centrul orașului.

El a fost reținut și ulterior acuzat de discreditarea armatei ruse, potrivit proiectului media rusesc pentru drepturile omului OVD info.

Update 8:00 În mesajul său video nocturn, președintele Volodimir Zelenski a declarat că armistițiul rusesc nu a fost respectat în locuri precum Bakhmut, calificând afirmațiile Moscovei drept "false".

"Astăzi, lumea a putut să vadă încă o dată cât de false sunt cuvintele de orice nivel venite de la Moscova. Au spus ceva despre o presupusă încetare a focului. Dar realitatea este că obuzele rusești au lovit din nou Bakhmut și alte poziții ucrainene”, a spus președintele ucrainean.

"S-a confirmat încă o dată: doar expulzarea ocupanților ruși de pe teritoriul ucrainean și eliminarea oricărei posibilități pentru Rusia de a exercita presiuni asupra Ucrainei și a întregii Europe va însemna restabilirea liniștii, a securității și a păcii”, a continuat el.

Luptele continuă după ce Ucraina a respins apelul președintelui rus Vladimir Putin pentru o încetare temporară a focului pentru Crăciunul ortodox, ca un truc cinic.

Armata ucraineană a raportat vineri bombardamente asupra infrastructurii civile din estul Ucrainei, dar nu a furnizat momentul exact pentru atacuri.

Forțele ruse au bombardat Soledar de 76 de ori de la miezul nopții de 7 ianuarie, iar forțele armate ucrainene s-au angajat în zece confruntări cu trupele rusești în oraș de atunci, potrivit lui Cherevati.

Comandanții ucraineni au declarat că Rusia a repoziționat recent vehicule blindate și tiruri de artilerie spre Soledar, potrivit Wall Street Journal. Soledar este situat la aproximativ 20 de kilometri de Bahmut.

Între timp, aliații Kievului au anunțat că mai mult ajutor este pe drum, inclusiv 3 miliarde de dolari în ajutor militar nou din partea SUA și zeci de vehicule de luptă ale infanteriei din Germania.

Război în Ucraina, 7 ianuarie | Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți

Război în Ucraina, 6 ianuarie | SUA vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar

Război în Ucraina, 5 ianuarie | ONU îndeamnă la o încetare definitivă a războiului

Război în Ucraina, 4 ianuarie | Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare

Război în Ucraina, 3 ianuarie | Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close