Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 314. Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare

Război în Ucraina, ziua 314. Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare

Război în Ucraina, ziua 314. În Rusia a început, se pare, "campania" de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Ian 2023   •   21:00

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Șeful Diviziei Aeropurtate 101 a SUA, prezentă în România: "Ai șansa să te antrenezi pe teritoriul pe care s-ar putea să-l aperi!"
  • ONU a făcut bilanțul civililor uciși în Ucraina în 10 luni de război
  • Londra anunță că va continua să trimită arme Ucrainei și este pregătită să susțină Kievul până la victorie
  • O companie din Franța este acuzată că le-a trimis soldaților ruși din Ucraina pachete de Anul Nou și le-a urat "victorie grabnică"
  • Doi ofițeri ruși de rang înalt, puși sub acuzare pentru atacarea civililor în Ucraina
  • Ucraina, ajutată de vremea frumoasă în războiul cu Rusia
  • O rachetă rusească a explodat în spatele unui reporter francez aflat în direct, la Kramatorsk
  • Fregata rusă "Amiral Gorșkov", dotată cu rachete cu capabilități nucleare, vine în Marea Mediterană
  • Summitul UE - Ucraina va avea loc la Kiev
  • Șeful Statului Major al armatei ucrainene: 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei rusești sunt acum eliberate
  • Zelenski: Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone pentru a "epuiza" Ucraina
  • Moscova anunță că un atac cu rachete ucrainene a ucis 63 de soldați ruși
  • Mai multe resturi de la o dronă au căzut într-un cartier din Kiev
  • Comitetul Militar al NATO va examina pe 18-19 ianuarie evoluția războiului din Ucraina
  • Pene de curent şi furnizarea căldurii întreruptă în Kiev, în urma atacurilor cu drone

Update 21:00 În Rusia a început, se pare, "campania" de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare, după ce o aşa-numită asociaţie a "Văduvelor soldaţilor" i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală în ţară şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească Rusia, relatează marţi The Moscow Times.

"Îi solicităm preşedintelui nostru Vladimir Vladimirovici Putin să permită armatei să efectueze o mobilizare pe scară largă, care să corespundă situaţiei ce s-a creat la frontierele noastre", se afirmă în apelul aşa-numitelor "văduve", postată pe canalul Telegram al organizaţiei.

Autorii (autoarele) textului cer de asemenea "să li se interzică bărbaţilor cu vârsta de încorporare să poată pleca în afara ţării".

"Avem tot dreptul moral pentru aceasta: bărbaţii noştri au murit, apărându-i pe aceştia, dar cine ne va apăra pe noi dacă ei vor fugi", explică asociaţia "văduvelor".

Update 20:00 Soldații Diviziei 101 Aeropurtate a armatei americane se antrenează, mănâncă și dorm în baza de la Mihail Kogălniceanu din sud-estul României, relatează Antena 3 CNN.

Baza este la doar șapte minute de "zbor cu racheta" de locul unde Rusia a depozitat muniții în Crimeea.

Spre nord, în cadrul unor exerciții militare cu trupele române, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, soldați americani din aceeași Divizie 101 trag cu artileria, lansează atacuri cu elicopterul și sapă tranșee similare celor din preajma Hersonului, orașul ucrainean din care trupele rusești s-au retras în noiembrie 2022.

Este pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial când Divizia 101 aeropurtată este desfășurată în Europa.

Soldații săi din România sunt acum mai aproape de războiul din Ucraina decât orice altă unitate a armatei americane.

"Acesta este un conflict regional, dar are implicații globale", a declarat șeful Statului Major al armatei americane, generalul James C. McConville.

Divizia a primit ordin să desfășoare aproximativ 4.000 de soldați și ofițeri la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina. 

Misiunea de aici este oarecum diferită de cele din alte părți ale Europei, unde unele trupe americane instruiesc forțele ucrainene pe sistemele avansate de armament care sunt livrate Kievului de SUA și NATO.

Comandantul diviziei, generalul-maior J.P. McGee, a declarat că antrenamentul cu alți soldați est-europeni are propria sa valoare.

"Ai șansa să te antrenezi și să operezi chiar pe terenul pe care s-ar putea să trebuiască să îl aperi", a spus generalul McGee.

Update 19:20 Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a publicat, marți, situația victimelor civile în Ucraina, după mai bine 10 luni de război.

Astfel, de la declanșarea invaziei ruse, pe 24 februarie 2022, și până în data de 2 ianuarie 2023, în Ucraina au fost uciși 6.919 civili  și au fost răniți alți 11.075 răniți, arată sursa citată.

Chiar ONU avertizează că bilanțul real este, de fapt, mult mai mare, mai ales în regiunile unde se duc lupte intense și unde activitatea de monitorizare a observatorilor organizației este mai dificilă.

Până în prezent, printre decedați au fost identificați 2.737 de bărbați, 1.842 de femei, 216 de băieți și 175 de fete.

De asemenea, 2.401 de bărbați, 1.729 de femei, 321 de băieți și 233 de fete au fost râniți în primele zece luni de război.

În ultima lună din 2022, ONU a înregistrat 188 de decese și 613 răniți în Ucraina, ceea ce reprezintă o creștere cu 15,4% în comparație cu numărul lunar precedent de victime.

Cele mai multe atacuri, 86%, au avut loc în regiunile controlate de guvernul ucrainean.

14% dintre incidente au fost consemnate în regiunile Doneţk şi Lugansk, ocupate parțial de ruși.

Conform datelor ONU, 93% dintre victime au fost înregistrate în urma bombardamentelor, restul fiind cauzate de mine și alte tipuri de explozibili.

Update 18:43 Prim-ministrul britanic Rishi Sunak i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Regatul Unit va continua sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.

Potrivit lui Sunak, sunt demersuri în desfășurare pentru a furniza Ucrainei "echipamente suplimentare în săptămânile și lunile următoare", notează CNN, care citează o informare a biroului premierului britanic, în urma unei convorbiri între cei doi lideri.

"Ce doi au discutat despre atacurile oribile cu drone efectuate (de Rusia, n.r.) asupra Ucrainei în ultimele zile, iar prim-ministrul a spus că gândurile celor din Regatului Unit se îndreaptă spre poporul ucrainean, care îndură un astfel de bombardament", a precizat un purtător de cuvânt din Downing Street.

"Prim-ministrul a arătat că Ucraina se poate baza pe Regatul Unit pentru o susținere pe termen lung, așa cum demonstrează livrarea recentă a peste 1.000 de rachete antiaeriene. De asemenea, se lucrează pentru furnizarea de echipamente suplimentare în săptămânile și lunile următoare, pentru a asigura victoria Ucrainei pe câmpul de luptă", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Update 18:17 O companie franceză de produse alimentare care încă operează în Rusia le-ar fi trimis pachete de Anul Nou soldaților ruși de pe frontul din Ucraina.

Informația, circulată inițial pe rețeaua socială rusă VKontakte, a fost preluată de rețelele de socializare globale și de presa internațională.

Fotografiile asociate arată "kit-uri alimentare" Bonduelle trimise pe front și mesaje în care soldații ruși sunt felicitați cu ocazia Anului Nou și li se urează o "victorie rapidă".

10.000 de astfel de pachete ar fi fost expediate soldaților ruși din Ucraina.

Reprezentanța Bonduelle în Rusia ar fi menționat că acțiunea face parte din angajamentul de "responsabilitate socială" al companiei.

Este citată șefa reprezentanței Bonduelle din Rusia, Ekaterina Eliseeva, care ar fi spus că "urările sincere pentru o victorie rapidă nu sunt mai puțin importante decât pachetul alimentar".

Informația a provocat furie în Ucraina iar internauții s-au mobilizat pe rețelele sociale și au îndemnat la boicotarea produselor companiei franceze.

Bonduelle a reacționat, la rândul său, într-un comunicat în care neagă expedierea de pachete alimentare pentru rușii de pe front.

"Pe 30 decembrie, rețelele sociale rusești au răspândit informații înșelătoare despre activitatea noastră în Rusia. Informațiile și declarațiile atribuite companiei Bonduelle și conducerii acesteia sunt false", se spune în comunicatul respectiv.

După o serie de retrageri ale companiilor occidentale, în contextul războiului din Ucraina, Bonduelle a precizat în mai 2022 că își va păstra afacerea din Rusia, deoarece consideră că este de datoria sa "să ofere oamenilor acces la alimente de bază și să facă tot posibilul pentru a evita penuria de alimente".

Update 17:19 Un summit între Ucraina şi Uniunea Europeană va avea loc pe 3 februarie, la Kiev, iar temele reuniunii sunt sprijinul financiar şi militar european.

Anunțul a fost făcut marţi de biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. În mod surprinzător, Uniunea Europeană a confirmat data, dar nu şi locul acestei reuniuni, indică presa internațională.

"În acest stadiu nu pot să confirm locul în care se va desfăşura summitul", a declarat marţi un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Conform purtătorului de cuvânt, la acest summit vor participa Volodimir Zelenski, Charles Michel şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vor absenta însă cei 27 de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor membre.

UE desfăşoară în fiecare an o reuniune la nivel înalt cu Ucraina.

Zelenski a discutat, luni, în detaliu despre summit cu Ursula von der Leyen în cursul primei convorbiri telefonice la nivel înalt din acest an.

Preşedintele ucrainean a insistat ca Ucraina să primească în ianuarie o primă tranşă din ajutorul de 18 miliarde de euro, proiect adoptat în decembrie de către Parlamentul European.

Zelenski, care nu şi-a părăsit ţara de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, a efectuat la sfârşitul lunii decembrie o scurtă vizită la Washington, unde s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden și a susținut un discurs în Congres.

Update 15:19 Autoritățile ucrainene au pus sub acuzare, în premieră, doi comandanți militari ruși de rang înalt, cărora li se impută atacarea civililor ucraineni.

General-colonelul Serghei Kobilaș, comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerospațiale Ruse, și amiralul Igor Osipov, fostul comandant al Flotei Mării Negre a Federației Ruse, au fost inculpați în lipsă.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat marți că a adunat "probe de înaltă calitate împotriva a doi reprezentanți ai înaltului Comandament Militar rus, responsabili de atacarea unor instalații civile din Ucraina".

În cazul în care vor fi capturați și condamnați, cei doi ar putea fi condamnați la închisoare pe viață, a precizat SBU.

Concret, Kobilaș ar fi ordonat atacuri masive cu rachete asupra clădirilor rezidențiale, spitalelor și infrastructurii critice din diferite regiuni ale Ucrainei iar Osipov ar fi executat, la rândul său, atacuri sistematice, din Marea Neagră, cu rachete, asupra așezărilor ucrainene dens populate.

Ministerul rus al Apărării nu a reacționat la aceste acuzații, iar CNN menționează că nu a reușit să ia legătura direct cu cei doi ofițeri ruși de rang înalt.

Update 14:24 Vremea neașteptat de caldă din luna ianuarie îi ajută pe ucraineni, deoarece reduce cererea de energie electrică din Ucraina.

Anunțul a fost făcut, marți, de Ukrenergo, operatorul național de electricitate din Ucraina, citat CNN.

Vestea vine în contextul în care sistemul energetic al țării a fost afectat grav de loviturile aeriene repetate ale rușilor.

"Datorită vremii calde, consumul în Ucraina este redus. Centralele electrice produc suficientă electricitate pentru a acoperi cererea. În plus, din cauza vremii senine în orele de dimineață și după-amiază, producția de electricitate a centralelor solare este crescută", a anunțat Ukrenergo pe pagina de Facebook.

Cu toate acestea, compania va menține unele restricții și i-a îndemnat din nou pe ucraineni să consume electricitatea "cu înțelepciune".

Update 14:00 O echipă TV din Franța a surprins în direct momentul în care o rachetă rusească explodează chiar în spatele corespondentului, care relata din orașul ucrainean Kramatorsk.

În imaginile postate pe rețelele sociale se observă cum reporterul este prezentat de realizatorul aflat în studio.

Urmează o lumină orbitoare și zgomotul detonației la sol. Reporterul se apleacă în față, bănuind ce se întâmplă în spatele lui, și iese, ghemuit, din cadru.

Camera se rotește în jurul axei optice spre dreapta, imaginea se răstoarnă și clipul se încheie.

Presa franceză notează că jurnaliștii francezi nu au fost răniți în incident.

În legătură cu acest incident, autoritățile ucrainene au transmis că în seara zilei de marți, 2 ianuarie, forțele ruse au lansat două bombardamente cu rachete asupra raionului Kramatorsk din regiunea Donețk.

O rachetă a lovit orașul cu același nume și a rănit două persoane, iar o altă rachetă a căzut în satul Yakovlevka.

Presa ucraineană a precizat că racheta căzută în Kramatorsk a lovit arena clubului de hochei "Donbass".

Update 13:25 Trei persoane au fost ucise în Ucraina în urma loviturilor rusești efectuate în ultimele 24 de ore.

Potrivit oficialilor ucraineni, atacurile rusești au vizat opt regiuni din estul, sudul și nordul țării.
O persoană a fost ucisă în orașul Bakhmut, în estul țării, și două alte două au murit în sud, în regiunea Herson.

Guvernatorul regional din Herson, Iaroslav Ianușevici, a declarat că regiunea a fost lovită de 79 de ori cu artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), mortiere și tancuri.

Alte atacuri au fost raportate în Donețk, Harkov, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Sumî, Nikolaev și Lugansk.

Update 12:20 Responsabilii Alianței Nord-Atlantice urmăresc cu atenție informațiile despre misiunea în Marea Mediterană a fregatei ruse "Amiral Gorșkov".

"Fregata vine către Marea Mediterană dinspre nord și urmează să intre în zonă prin Strâmtoarea Gibraltar. Vladimir Putin spune că această navă militară rusă este dotată cu rachete 'fără egal' în lume.

Este vorba despre rachetele hipersonice Zircon, care pot fi dotate cu focoase nucleare și ating o viteză de peste opt ori mai mare decât viteza sunetului. Acum, că fregata rusă se îndreaptă spre Marea Mediterană, și autoritățile din Italia sunt în alertă.

În acest moment, prezența militară a Rusiei în Marea Mediterană este la un minim de când a început războiul din Ucraina. Însă venirea acestui vas de luptă poate schimba situația", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Italia, Naty Badea.

În data de 28.12.2022, flota militară rusă a anunțat că fregata "Amiral Gorșkov" este pregătită să plece într-un marș de lungă durată.

Anterior, a fost difuzată informația că, încă din primele zile ale lui 2023, nava urmează să intre în serviciul de luptă cu noile rachete hipersonice Zircon.

“Echipajul fregatei Amiral Gorșkov din cadrul Flotei de Nord a finalizat pregătirile pentru desfășurarea unui marș de lungă durată (...) Etapa finală a pregătirilor a fost efectuată în timpul unei ieșiri de control pe mare, în poligoanele de pregătire pentru luptă ale Flotei de Nord din Marea Barents", a informat Serviciul de presă al acestei flote.

Pe 11 decembrie, fregata a sosit la baza navală Severomorsk, după ce a fost supusă unui proces de refacere a capabilităților tehnice la șantierul naval din Kronștadt.

Deși reprezentanții ruși nu au anunțat direcția de marș a fregatei, este probabil că aceasta va participa la misiuni ale escadrei Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană.

Update 11:00 Naționaliștii ruși și unii parlamentari au cerut pedepsirea comandanților pe care i-au acuzat că au ignorat pericolele, iar furia a crescut din cauza uciderii a zeci de soldați ruși într-una dintre cele mai ucigătoare lovituri din războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că 63 de soldați au fost uciși în ajunul Anului Nou într-o explozie care a distrus o cazarmă temporară într-un colegiu profesional din Makiivka, orașul geamăn al capitalei regionale Donetsk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei.

Criticii ruși au declarat că soldații erau cazați alături de un depozit de muniție, despre care Ministerul rus al Apărării a declarat că a fost lovit de patru rachete trase de lansatoare HIMARS.

Atacul din ajunul Anului Nou asupra Makiivka a avut loc în timp ce Rusia lansa valuri nocturne de atacuri cu drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit luni părți controlate de Ucraina din regiunea Donețk, lovind satul Yakovlivka, orașul Kramatorsk și distrugând un patinoar din orașul Druzhkivka.

Ucraina a declarat că bilanțul victimelor rusești din Makiivka este de ordinul sutelor, iar oficialii pro-ruși au calificat acest lucru drept o exagerare.

Bloggerii militari ruși au declarat că amploarea distrugerilor a fost rezultatul depozitării muniției în aceeași clădire cu cazarmă, în ciuda faptului că responsabilii militari știau că se află în raza de acțiune a rachetelor ucrainene.

Update 09:20 Planificatul summit UE-Ucraina anunţat de blocul european nu va avea loc la Bruxelles, contrar informaţiilor iniţiale, ci la Kiev.

La întâlnirea planificată pentru 3 februarie nu vor participa şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE, ci doar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Deoarece summitul urmează să aibă loc la Kiev, acest lucru pune capăt şi speculaţiilor cu privire la o posibilă vizită în străinătate a preşedintelui Ucrainei, după călătoria surpriză întreprinsă de Volodimir Zelenski la Washington în decembrie.

Potrivit Biroului prezidenţial de la Kiev, în conversaţia cu von der Leyen, Zelenski a abordat situaţia de pe front, progresul Ucrainei pe calea spre aderarea la UE şi sprijinul financiar european pentru Kiev.

Update 08:00 Statul major al forțelor armate ucrainene a anunțat aseară că echipament militar rusesc de diferite tipuri din Makiivka a fost avariat sau distrus, potrivit The Guardian.

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.

Dar armata ucraineană a vorbit despre atacul de la Makiivka ca fiind "o lovitură asupra forței de muncă și echipamentului militar rusesc".

Update 00:00 ''Avem informații că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone (iraniene) Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre'', a indicat Zelenski.

Ucraina, a continuat el, trebuie ''să acționeze și să facă tot posibilul pentru ca teroriștii să nu-și atingă scopul, pentru că toate celelalte (obiective ale Rusiei în Ucraina n.red) au eșuat''.

Război în Ucraina, 2 ianuarie | 40% din teritoriile ocupate de ruşi sunt acum eliberate

Război în Ucraina, 1 ianuarie |  Zelenski: "Ruşii se tem. Puteţi simţi asta"

Război în Ucraina, 31 decembrie | Zelenski îi atenţionează pe ruşi că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată"

Război în Ucraina, 30 decembrie | Xi Jinping a discutat cu Vladimir Putin despre o soluţie diplomatică în Ucraina 

Război în Ucraina, 29 decembrie | O rachetă lansată de armata ucraineană a căzut în Belarus. Primele imagini

×
Subiecte în articol: razboi Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close