Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 317. SUA vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar

Război în Ucraina, ziua 317. SUA vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar

Război în Ucraina, ziua 317. Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum, a anunţat vineri Casa Albă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Ian 2023   •   21:55

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Ucraina cere Germaniei armament modern și spune că trimiterea de vehicule "Marder" este tardivă
  • Fregata "Amiral Gorșkov", fotografiată de NATO în marș lângă Norvegia
  • Ucraina acuză Rusia că a bombardat la Herson și Kramatorsk în ziua în încetării focului anunțată de Putin
  • Rusia acuză Ucraina că nu respectă încetarea focului, pe care Kievul a respins-o deja
  • ISW: Încetarea focului pentru 36 de ore, anunțată de Putin,  este o operațiunie de  "compromitere" a Ucrainei, susține o analiză ISW
  • A intrat în vigoare încetarea focului anunțată de Vladimir Putin în Ucraina
  • Nouă persoane, inclusiv o familie întreagă, au fost ucise în ultimele 24 de ore în Ucraina
  • Dmitri Medvedev amenință cu un atac nuclear: "Un pachet cu rachete Zircon a plecat către țărmurile NATO"
  • Ambasadorul Rusiei la Washington acuză SUA că prelungesc războiul din Ucraina
  • Fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner vrea controlul asupra minelor de lângă orașul Bahmut
  • Scholz i-a transmis lui Biden intenția de a furniza tancuri şi un sistem Patriot Ucrainei
  • Erdogan i-a propus lui Zelenski să joace rol de mediator în relația cu Rusia
  • Vladimir Putin a ordonat armistițiu unilateral temporar în Ucraina 
  • Administrația Volodimir Zelenski nu acceptă armistițiul propus de Vladimir Putin

Update 23:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis vineri seară, într-un mesaj video cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, că "aceasta este o sărbătoare a armoniei şi unităţii familiale".

"Ne protejăm ţara, cultura, tradiţiile, credinţa. Vă doresc tuturor Crăciun fericit!", a spus el.

Update 22:00 Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum, a anunţat vineri Casa Albă, potrivit AFP.

Acest sprijin ar urma să includă vehicule blindate de infanterie şi de transport de trupe, precum şi obuziere, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Washingtonul şi Berlinul anunţaseră încă de joi că vor livra Kievului blindate de infanterie - de tip Bradley din partea SUA şi model Marder din partea Germaniei.

Update 21:00 Bombardamentele rusești "nu s-au oprit nicio clipă" în zona de est a Luhanskului, în pofida armistițiului de Crăciun anunțat de Kremlin, iar forțele au deschis focul "de 14 ori", relatează guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, citat de Sky News.

Într-o declarație pe Telegram, Haidai a spus: "Armistițiul de Crăciun al lui Putin: Bombardamentele rusești în regiunea Luhansk nu s-au oprit nicio clipă, se oprește doar pentru aprovizionarea cu obuze țara mincinoșilor".

De asemenea, el a afirmat că trupele rusești au tras cu artileria de 14 ori și "au luat cu asalt una dintre așezările noastre de trei ori" în primele trei ore de încetare a focului.

Update 19:27 Administraţia de la Kiev a salutat decizia Germaniei de a furniza Ucrainei vehicule de luptă "Marder", dar consideră că acţiunea este "tardivă".

"Este decizia corectă, dar este o decizie tardivă", a reacţionat Andrii Melnik, adjunct al ministrului de Externe de la Kiev şi fost ambasador al Ucrainei la Berlin, citat de site-ul Tagesschau.de.

Melnik consideră că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, este responsabil de ezitările de până acum şi cere echiparea rapidă a armatei ucrainene cu armament.

Unii politicieni germani, atât din formaţiunea de opoziţie Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), cât şi din partidele coaliţiei guvernamentale, cer ca Ucrainei să-i fie furnizate vehicule militare mai moderne.

Alexander Dobrindt, un politician din cadrul Uniunii Creştin-Sociale, a cerut furnizarea de tancuri "Leopard" în Ucraina.

Guvernul Olaf Scholz a transmis, vineri, că vehiculele de tip "Marder" şi o baterie antiaeriană "Patriot" vor fi livrate Ucrainei până la sfârşitul lunii martie, argumentând că pregătirea militarilor ucraineni pentru utilizarea capabilităţilor militare va dura aproximativ opt săptămâni.

Update 19:05 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat vineri, prin telefon, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, despre acţiuni suplimentare pentru pentru aprovizionarea cu armament a armatei ucrainene, în contextul invaziei militare ruse.

"I-am mulţumit lui Olaf Scholz pentru pachetul puternic de asistenţă, care conţine zeci de vehicule Marder şi un sistem Patriot. Am discutat despre continuarea cooperării pentru consolidarea capacităţilor armatei ucrainene", a postat Volodimir Zelenski pe Twitter.

Update 17:47 Analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor publică pe blogul său un anunț făcut de Forțele Armate Norvegiene și care se referă la fregata rusă aflată în marș spre Marea Mediterană.

"Fregata rusă 'Amiral Gorșkov' navighează spre sudul coastelor Norvegiei. Ea se află în mod legal în apele internaționale dar, ca întotdeauna, monitorizăm îndeaproape orice mișcare și vom face acest lucru atâta timp cât fregata se află în zona noastră",  se spune în anunțul respectiv.

Textul de pe blogul lui Radu Tudor este însoțit de o fotografie a fregatei ruse, realizată de avionul de avionul de supraveghere maritimă NATO P-3 Orion (foto următoare).

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a amenințat, din nou, Alianța Nord-Atlantică, NATO, cu ocazia plecării în misiune a fregatei "Amiral Gorșkov" spre Marea Mediterană.

Medvedev a spus că "un pachet cu rachete Zircon a plecat către țărmurile NATO".

Nava a fost trimisă oficial în marș, după ce a fost recepționată de Marina militară rusă, ca urmare a modificărilor menite să o transforme în platformă de lansare a rachetelor hipersonice "Zircon", care pot fi dotate cu încărcătură nucleară.

Președintele rus Vladimir Putin a participat virtual, prin videoconferință, la ceremonia "lansării la apă" a navei modificate.

Construită pe baza așa-numitului "Proiect 22350", Amiral Gorșkov" face parte din cea mai modernă categorie de fregate din dotarea armatei ruse.

Update 16:47 Autoritățile ucrainene au comunicat, vineri, că armata rusă a efectuat bombardamente la Kramatorsk și Herson în cursul zilei.

Tirurile au avut loc înainte de intrarea în vigoare a încetării unilaterale a focului, anunțată joi de Moscova timp de 36 de ore, pe 6 și pe 7 ianuarie, cu ocazia sărbătorii Crăciunului pe stil vechi, relatează CNN.

Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean, a scris pe Telegram că forțele ruse au lovit orașul Kramatorsk de două ori, cu rachete.

"A fost lovită o clădire rezidențială privată", a arătat oficialul ucrainean.

O postare separată menționează cel puțin patru explozii în orașul sudic Herson, unde a luat foc o clădire situată în apropierea unei cazarme de pompieri, bombardată de ruși.

Oficialul ucrainean a menționat că în Herson s-au înregistrat morți și răniți, fără a preciza numărul acestora.

Anterior momentului anunțat pentru intrarea în vigoare a încetării focului declarată unilateral de Moscova, Kievul și Washingtonul au denunțat demersul drept un "truc cinic".

Update 15:17 Rusia acuză Ucraina că nu respectă încetarea focului, pe care Kievul a respins-o deja

Ministerul rus al Apărării a acuzat, vineri, forțele ucrainene de continuarea bombardamentelor, după ce Moscova a anunțat unilateral o încetare a focului în Ucraina pe parcursul a 36 de ore, începând de vineri, de la prânz, cu ocazia Crăciunului pe stil vechi.

Rusia acuză Ucraina că nu respectă încetarea focului, pe care Kievul a respins-o deja

Kievul a respins încă de ieri demersul rus, calificându-l drept "un truc cinic".

"În ciuda faptului că de vineri, 6 ianuarie, de la ora 12:00, trupele ruse respectă încetarea focului, regimul de la Kiev a continuat bombardarea așezărilor și a pozițiilor trupelor ruse. Forțele armate ucrainene au efectuat patru atacuri cu mortiere asupra pozițiilor ruse pe direcția Krasno-Lîmanski. În zona localității Belgorovka din Republica Populară Lugansk au fost înregistrate trei atacuri de artilerie", se spune în declarația ministerului rus.

Anterior, CNN a semnalat continuarea luptelor în jurul orașului Bahmut.

Update 14:27 Anunțul făcut de Vladimir Putin privind încetarea focului în Ucraina timp de 36 de ore, cu ocazia Crăciunului pe stil vechi, este analizat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup experți cu sediul la Washington.

Potrivit ISW, acest demers este probabil o operațiune de compromitere menită să afecteze reputația Ucrainei.

Încetarea unilaterală a focului, începând de vineri, de la ora 12, până sâmbătă la miezul nopții a fost respinsă de Kiev, fiind calificată de oficialii ucraineni și de cei americani drept "un truc cinic".

"Putin nu se poate aștepta în mod rezonabil ca Ucraina să respecte condițiile acestei încetări a focului declarate brusc. E posibil (ca președintele rus) să fi cerut încetarea focului pentru a cataloga apoi Ucraina ca fiind nepregătită și ostilă ideii de a face pașii necesari către negocieri" de pace, se spune în evaluarea ISW. 

"Anunțarea subită a unei încetări a focului în Ucraina, care ar fi trebuit negociată cu mult timp înainte (...) îi va da Rusiei oportunitatea de a acuza Ucraina că încalcă dreptul credincioșilor de a sărbători Crăciunul (pe stil vechi), deoarece ostilitățile vor continua, probabil, pe 6 și 7 ianuarie", continuă analiza sursei citate.

Conform ISW, astfel de acuzații ar permite Moscovei să-și susțină narațiunea conform căreia Ucraina îi persecută pe creștinii ortodocși și pe vorbitorii de rusă - o justificare invocată deseori de Putin pentru invadarea ilegală a Ucrainei.

ISW mai consideră că președintele rus ar fi putut încerca, de asemenea, să asigure trupelor sale o pauză de 36 de ore pentru a se odihni (...) în vederea relansării operațiunilor ofensive în sectoarele critice ale frontului.

Update 12:30 Încetarea temporară a focului, pentru 36 de ore, anunțat joi de președintele rus Vladimir Putin, a intrat în vigoare.

Ucrainenii au anunțat deja că resping această măsură dispusă unilateral de Moscova și suspectează că este vorba de o capcană.

Rușii spun că vor respecta încetarea focului vineri și sâmbătă, în perioada care se sărbătorește Crăciunul ortodox pe rit vechi.

Update 11:30 Nouă civili au fost uciși în ultimele 24 de ore în Ucraina, inclusiv „o întreagă familie”, au anunțat autoritățile ucrainene citate de Sky News.

Printre aceștia este o „familie întreagă" din orașul Beryslav, Herson, formată din soț, soție și fiul lor de 12 ani. 

În total, șase persoane au fost ucise în Herson, una în Donețk și două în Zaporojia, potrivit administrațiilor militare regionale din Ucraina.

Update 10:15 Dmitri Medvedev ameninţă Europa cu rachetele nucleare. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse spune că citez."Un pachet cu rachete Zircon a plecat către ţărmurile NATO".

Medvedev face referire directă la fregata "Amiral Gorșkov" care are la bord rachetele hipersonice Zircon care urmează să intre în Marea Mediterană.

Reacţia liderului de la Kremlin vine dupa ce Ambasada SUA la Moscova a difuzat un mesaj video în care-şi afirmă solidaritatea faţă de ruşii ce se opun războiului declanşat de ţara lor împotriva Ucrainei.

Update 09:30 Ambasadorul Rusiei în SUA a acuzat Washingtonul de lipsă de voinţă de a pune capăt războiului din Ucraina, început de Moscova acum mai bine de 10 luni, în urma unui anunţ al Statelor Unite de a furniza Kievului transportoare blindate de personal, relatează vineri DPA.

Toate acţiunile recente ale SUA arată în mod direct că Washingtonul nu îşi doreşte o soluţie politică în Ucraina, a declarat ambasadorul rus Anatoli Antonov joi la Washington, adăugând că nu există "nicio îndoială" asupra "responsabilităţii prelungirii recentului conflict", potrivit agenţiei de presă ruse de stat TASS.

Comentariile vin după ce SUA şi Germania au anunţat că vor furniza Ucrainei transportoare blindate de personal, primele vehicule de luptă de infanterie proiectate de Occident pe care le va primi Kievul.

Update 08:00 Statele Unite sunt de părere că aliatul preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari, grupul Wagner, este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropierea oraşului ucrainean Bahmut, informează vineri Reuters.

Conform unei declaraţii făcute joi de un oficial al Casei Albe, există indicii că motive de natură financiară determină „obsesia" Rusiei şi a lui Prigojin pentru cucerirea Bahmutului, a adăugat oficialul.

Update 00:00 Volodimir Zelenski a spus, joi seară, că Vladimir Putin a dat ordinul de încetare a focului pentru a opri temporar avansul Forțelor Armate ale Ucrainei în estul ţării.

"Acum vor să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri avansul băieților noștri în Donbas pentru o vreme și pentru a aduce echipamente, muniție și mobilizare mai aproape de pozițiile noastre. Ce le va aduce asta? Doar încă o creștere a pierderilor lor totale.

Toată lumea știe cum folosește Kremlinul o pauză în război pentru a continua războiul cu o vigoare reînnoită", a spus Zelenski în mesajul său de joi seară.

Zelenski a vorbit intenționat în rusă și nu în ucraineană, pentru a transmite un mesaj: încheierea războiului înseamnă „încheierea agresiunii țării voastre. Iar războiul se va termina fie când soldații voștri vor pleca, fie când îi vom da afară”.

Război în Ucraina, 5 ianuarie | ONU îndeamnă la o încetare definitivă a războiului

Război în Ucraina, 4 ianuarie | Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare

Război în Ucraina, 3 ianuarie | Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare

Război în Ucraina, 2 ianuarie | 40% din teritoriile ocupate de ruşi sunt acum eliberate

Război în Ucraina, 1 ianuarie |  Zelenski: "Ruşii se tem. Puteţi simţi asta"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close