Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 315. Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare

Război în Ucraina, ziua 315. Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare

Război în Ucraina, ziua 315. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a anunţat miercuri pe omologul său ucrainean, Volodimir Zekenski, că Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare, afirmă surse de la Palatul Elysée, citat de cotidianul Le Monde.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2023   •   21:05

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Ucraina și bloggerii ruși ridiculizează explicațiile Moscovei după tragedia de la Makiivka
  • Istoricul britanic Mark Galeotti prognozează înfrângerea Rusiei în Ucraina
  • Klaus Iohannis a discutat cu Volodimir Zelenski despre Legea minorităților din Ucraina
  • Vladimir Putin a făcut recepția virtuală a navei de război "Amiral Gorșkov" 
  • Ministrul german de Externe spune că obiectivul lui Vladimir Putin este să distrugă Ucraina
  • "Văduvele soldaților ruși" îi cer lui Putin să închidă granițele pentru bărbați
  • Putin a ordonat să se proiecteze în cinematografe documentare de propagandă despre campania din Ucraina
  • Bilanțul loviturii cu rachete HIMARS asupra orașului Makiivka urcă la 89 de morți, anunță Moscova
  • Șeful grupului Wagner, printre cadavrele mercenarilor săi: „Contractele lor s-au terminat. La mulți ani!”
  • Rusia dă vina pe utilizarea telefonului mobil de către soldații săi pentru atacul mortal cu rachete
  • Șeful Diviziei Aeropurtate 101 a SUA, prezentă în România: "Ai șansa să te antrenezi pe teritoriul pe care s-ar putea să-l aperi!"
  • ONU a făcut bilanțul civililor uciși în Ucraina în 10 luni de război
  • Londra anunță că va continua să trimită arme Ucrainei și este pregătită să susțină Kievul până la victorie
  • Ucraina, ajutată de vremea frumoasă în războiul cu Rusia

Update 21:00 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a anunţat miercuri pe omologul său ucrainean, Volodimir Zekenski, că Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare, afirmă surse de la Palatul Elysée, citat de cotidianul Le Monde.

Emmanuel Macron a discutat, miercuri, aproximativ o oră cu Volodimir Zelenski despre asistenţa militară oferită de Paris Kievului în contextul invaziei militare ruse.

"Preşedintele vrea să suplimenteze această asistenţă prin aprobarea furnizării de tancuri de luptă uşoare, de tip AMX-10 RC", a declarat un oficial de la Preşedinţia Franţei, sub protecţia anonimatului.

"Este prima dată când forţele armate ucrainene primesc tancuri de concepţie occidentală", a precizat oficialul francez.

Update 18:32 Armata ucraineană și bloggerii militari ruși au ridiculizat, miercuri, versiunea Moscovei cu privire la dezastrul militar consemnat de Anul Nou la Makiivka, în regiunea ucraineană Donețk.

Partea rusă a recunoscut că 89 dintre soldații săi au fost uciși la Makiivka în urma unor lovituri cu sisteme HIMARS efectuate de armata ucraineană.

Kievul a evocat un bilanț mult mai ridicat, de circa 400 de morți şi 300 de răniți.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, "principala cauză" a localizării soldaților ruși de către armata ucraineană a folosirea intensă a telefoanelor mobile de către aceștia, "contrar interdicțiilor".

Însă purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Sergii Cerevatîi, a indicat o altă cauză.

"Este clar că această folosire a telefoanelor nu a fost cauza principală (a reperării soldaților ruși). Cauza principală a fost că ei au fost incapabili să-și desfășoare sub camuflaj acest personal. Iar noi am profitat de asta, am detectat bine ținta și am distrus-o. Desigur, asta este o greșeală (a rușilor) și cred că acum ei caută un vinovat. Își aruncă vina de la unul la altul", a spus oficialul militarul ucrainean.

La rândul său, un important blogger militar rus decorat anul trecut de președintele Vladimir Putin a avertizat că lejeritatea cu care armata rusă abordează conflictul pornit în Ucraina va conduce şi la alte "tragedii precum cea de la Makiivka".

Potrivit lui Semion Pegov, explicația Ministerului rus al Apărării cu privire la telefoanele mobile ale soldaților este neconvingătoare și reprezintă "o încercare jenantă de a pasa vina".

Pegov consideră că, la Makiivka, concentrarea de soldați ruși ar fi putut fi semnalată de dronele de recunoaștere ale ucrainenilor sau de informatori.

Update 17:32 Realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor distribuie pe blogul său un interviu al istoricul britanic Mark Galeotti, în care acesta prognozează înfrângerea Rusiei în Ucraina și afirmă că este posibil ca războiul să se încheie în 2023

Potrivit lui Galeotti, conflictul s-ar putea încheia "dacă ucrainenii vor reuși să se impună pe câmpul de luptă"

"Asta va juca un rol important. Deocamdată nu prea  există bază de negociere, pentru că ucrainenii se simt pe val. Dacă ar fi să negocieze, ar dori s-o facă de pe o poziție puternică.

Putin speră cu disperare că va putea trage de timp și că la primăvară va avea poate 150.000 de rezerviști suplimentari antrenați în Rusia și Belarus, pe care să-i trimită pe front pentru a-și consolida pozițiile în Ucraina.

Dar să nu uităm că acest război a surprins deja considerabil. Îmi imaginez că ucrainenii pregătesc noi ofensive majore, după ce  i-au surclasat pe ruși nu doar militar, ci și politic.

Și cred că singura lor șansă de a determina Kremlinul să admită că este nevoie de dialog substanțial este demonstrând că vor câștiga lupta pe front", a spus istoricul britanic în interviul pentru Deutsche Welle.

Update 16:39 Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, o discuție prin telefon cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări.

În acest sens, cei doi președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate (...)

În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, președintele Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România", menționează Administrația Prezidențială de la București.

Update 14:39 Președintele rus Vladimir Putin a participat, miercuri, prin videoconferință, la recepția fregatei "Amiral Groșkov" de către marina militară rusă, după modificările aduse navei pentru a funcționa ca platformă de lansare a rachetelor hipersonice "Zircon".

Nava, construită pe baza așa-numitului "Proiect 22350", face parte din cea mai modernă categorie de fregate din dotarea armatei ruse.

"De această dată, nava este echipată cu cel mai nou sistem de rachete hipersonice Zircon, care nu are analog în lume", a declarat Putin într-o videoconferință cu Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, şi cu Igor Krohmal, comandantul fregatei "Amiral Gorşkov".

"Vreau să urez echipajului navei succes în serviciul lor pentru binele patriei", a mai spus liderul de la Kremlin.

Ministrul Şoigu a precizat că fregata va naviga prin Oceanul Atlantic, Oceanul Indian și Marea Mediterană.

El a subliniat că rachetele hipersonice Zircon pot învinge orice sistem de apărare antirachetă, atingând o viteză de nouă ori mai mare decât a sunetului și având o rază de acțiune de peste 1000 de kilometri.

Rusia, China și SUA sunt angajate în prezent într-o competiție a armelor hipersonice, amintește presa internațională.

Update 13:46 Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că Uniunea Europeană a încercat totul pentru a opri războiul din Ucraina.

Potrivit ministrului german, demersurile nu au dat rezultate pentru că președintele rus Vladimir Putin "nu își dorește nimic altceva decât să distrugă țara vecină".

Prezentă, miercuri, la o conferință în capitala Portugaliei, șefa diplomației germane a afirmat că poziția lui Putin reprezintă motivul pentru care este "important (ca statele occidentale) să continue livrările de arme, astfel încât Ucraina să se poată apăra şi să poată proteja viețile cetățenilor săi".

Annalena Baerbock a declarat, totodată, că deciziile Uniunii Europene nu ar mai trebui să fie blocate de state la nivel individual, într-o aparentă referire la acțiunile Ungariei.

La începutul lunii decembrie anul trecut, Budapesta a blocat prin veto pachetul de ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, obligând Uniunea Europeană să caute alte mecanisme pentru acordarea acestor fonduri.

Update 13:14 Vladimir Putin vrea ca în cinematografele din Rusia să ruleze filme documentare despre ofensiva din Ucraina, precum se proiectau filme de propagandă în vremea celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-un document publicat pe site-ul Kremlinului se subliniază că "Ministerul Culturii trebuie să înainteze propuneri pentru a asigura în cinematografe proiecția de filme documentare naționale despre subiecte legate de operațiunea militară specială, de lupta împotriva răspândirii ideologiei neonaziste şi neofasciste".

Putin vrea astfel să le arate rușilor ceea ce a făcut în ultimele luni armata Moscovei, blocată de mai bine de 10 luni într-o operațiune pe care strategii Kremlinului o vedeau, inițial, încheiată într-o săptămână.

Update 12:36 O aşa-zisă asociație a văduvelor soldaților ruşi îndeamnă la un nou val de mobilizare, după cea ordonată de Vladimir Putin, anul trecut, pentru a suplimenta rândurile armatei cu încă 300.000 de soldați.

Comunicatul postat pe Telegram face apel direct către Vladimir Putin să închidă graniţele pentru bărbaţi şi să îi încorporeze în armată.

În mesajul către liderul rus, acesta este sfătuit să ia exemplu de la predecesorul său, Stalin.

Presa internaţională scrie că inițiativa acestui grup ar putea reprezenta încercare din partea Kremlinului de a simula susţinerea populară pentru războiul din Ucraina.

Update 12:00 Bilanţul loviturii ucrainene din seara Anului Nou asupra unei clădiri unde staţionau soldaţi ruşi la Makiivka, în estul Ucrainei, a urcat la 89 de morţi, a anunţat marţi seară Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

"Numărul camarazilor noştri morţi a ajuns la 89", a declarat generalul Serghei Sevriukov într-un comunicat video publicat de Ministerul rus al Apărării.

Update 10:00 Liderul grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi au petrecut uneori săptămâni întregi încercând să captureze o singură casă în orașul Bahmut (din Donbas), conform celui mai recent video care simbolizează eșecul Kremlinului în regiune.

Într-o înregistrare video sumbră publicată de Anul Nou, Prigojin — aliat cheie al lui Putin — a fost filmat în timp ce vizita un beci din apropierea frontului estic, plin cu cadavrele luptătorilor săi — mulți dintre ei pușcăriași — care au fost uciși în timpul luptelor acerbe pentru oraș, un obiectiv cheie al Rusiei din vară. În morga improvizată, lui Prigojin i se arată cadavre pe targă și în saci. 

„Contractul lor s-a terminat, vor pleca acasă săptămâna viitoare”, se aude Evgheni Prigojin, adăugând: „Aceștia se pregătesc să fie trimiși. Cu toții lucrăm în noaptea de Anul Nou”.

În timp ce mai multe cadavre sunt scoase dintr-un camion, liderul mercenarilor poate fi auzit făcând urări de Anul Nou: „La mulţi ani, oameni buni!”.

Update 08:00 Ministerul rus al Apărării a acuzat utilizarea ilegală a telefoanelor mobile de către soldații săi pentru atacul mortal cu rachete din Ucraina care a ucis 89 de militari, relatează Reuters.

Moscova a declarat anterior că 63 de soldați ruși au fost uciși în atacul din weekend. Reacția ministerului a venit pe fondul furiei crescânde a unor comentatori ruși, care sunt din ce în ce mai vocali cu privire la ceea ce ei consideră a fi o campanie lipsită de curaj în Ucraina.

Cea mai mare parte a furiei de pe rețelele de socializare a fost îndreptată împotriva comandanților militari, mai degrabă decât împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care nu a comentat public atacul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru rachete ucrainene au lovit o cazarmă rusă temporară aflată într-un colegiu profesional din Makiivka, oraș geamăn al capitalei regionale Donetsk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei.

Deși a fost lansată o anchetă oficială, principalul motiv al atacului a fost în mod clar utilizarea ilegală în masă a telefoanelor mobile de către militari, a declarat ministerul.

"Acest factor a permis inamicului să urmărească și să determine coordonatele locației soldaților pentru un atac cu rachete", a precizat acesta într-un comunicat emis miercuri, imediat după ora 01.00 la Moscova (22.00 GMT marți).

Update 00:00 Membrii misiunii umanitare exhumează cadavrele soldaților ucraineni și ruși îngropate sau părăsite pe câmpul de luptă. Echipa, numită Laleaua Neagră, recuperează trupurile soldaților morți în războiul din Ucraina.

Ulterior, membrii echipei schimbă trupurile soldaților ruși pe care le găsesc cu cele ale soldaților ucraineni decedați.

Cele mai multe cadavre au fost descoperite în regiunea Donețk.

Război în Ucraina, 3 ianuarie | Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare

Război în Ucraina, 2 ianuarie | 40% din teritoriile ocupate de ruşi sunt acum eliberate

Război în Ucraina, 1 ianuarie |  Zelenski: "Ruşii se tem. Puteţi simţi asta"

Război în Ucraina, 31 decembrie | Zelenski îi atenţionează pe ruşi că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată"

Război în Ucraina, 30 decembrie | Xi Jinping a discutat cu Vladimir Putin despre o soluţie diplomatică în Ucraina 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close