Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 316. ONU îndeamnă la o încetare definitivă a războiului

Război în Ucraina, ziua 316. ONU îndeamnă la o încetare definitivă a războiului

Război în Ucraina, ziua 316. ONU salută joi armistiţiul anunţat de Rusia în Ucraina şi îndeamnă la o încetare definitivă a războiului.

Război în Ucraina, ziua 316. ONU îndeamnă la o încetare definitivă a războiului
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2023   •   23:15

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Ucraina respinge încetarea focului anunțată de Vladimir Putin pe 6 și 7 ianuarie
  • 150 de branduri străine se vând în Rusia, în ciuda războiului și a sancțiunilor
  • Rusia anunță o încetare a focului în Ucraina în perioada 6-7 ianuarie
  • Germania nu se grăbește să furnizeze blindate Ucrainei
  • Putin spune că e dispus la discuții de pace dacă Ucraina recunoaște "noile realități teritoriale"
  • Statele Unite iau în considerare trimiterea de vehicule de luptă blindate Bradley în Ucraina.
  • "E periculos să subestimăm Rusia!", avertizează șeful NATO
  • Miniștrii de Externe britanic și german discută la Londra continuarea sprijinului pentru Ucraina
  • Economia Ucrainei scade cu aproape o treime, pe fondul războiului
  • Oficialii ucraineni au raportat, joi, lupte grele în regiunile estice.
  • Patriarhul Rusiei, Kiril, cere oprirea focului în Ucraina, pentru Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit de ruși
  • Armata ucraineană afirmă că a ucis 800 de soldați ruși în ultima zi
  • Volodimir Zelenski: "Trebuie să punem capăt agresiunii rusești chiar în acest an"
  • Kievul plănuiește o ofensivă majoră în primăvara lui 2023
  • Franţa va furniza Ucrainei tancuri ușoare
  • Sursă ucraineană: armata a doborât peste 500 de drone iraniene în ultimele patru luni

Update 23:00 ONU salută orice efort în vederea încheierii acestui conflict armat, declară un purtător de cuvânt, Stephane Dujarric.

”Crăciunul reprezintă o perioadă sfântă atât pentru ruşi, cât şi pentru ucraineni. Posibilitatea ca această perioadă sfântă să fie sărbătorită prin încetarea ostilităţilor este salutată întotdeauna de către secretarul general (al ONU Antonio Guterres), însă ea nu va înlocui o pace dreaptă, în conformitate cu Charta ONU şi dreptul internaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Update 21:45 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-a transmis preşedintelui SUA, Joseph Biden, intenţia Berlinului de a livra Ucrainei tancuri de tip Marder şi un sistem antiaerian Patriot, anunţă Guvernul german.

"Preşedintele Biden şi cancelarul Scholz au discutat prin telefon joi, 5 ianuarie 2023, despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Au reafirmat susţinerea pentru independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei", anunţă Guvernul Germaniei, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

Update 20:50 Putin "încearcă să găsească puţin oxigen" prin armistiţiul din Ucraina, declară Biden, după ce Ministerul rus al Apărării a anunţat că a ordonat armatei să respecte un armistiţiu de 36 de ore în Ucraina.

"Sunt reticent să răspund la orice spune Putin. Consider interesant acest lucru. Era pregătit să bombardeze spitale şi grădiniţe şi biserici pe 25 (decembrie) şi de Anul Nou", declară presei şeful statului american.

"Vreau să zic, cred că încearcă să găsească puţin oxigen", adaugă preşedintele american.

Update 20:20 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a propus din nou, joi seară, omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, medierea Ankarei pentru oprirea conflictului militar ruso-ucrainean, informează agenţia Reuters, citată de cotidianul The Jerusalem Post.

Preşedinţia de la Ankara a anunţat că Recep Erdogan a reafirmat disponibilitatea de a juca rolul de intermediar în sensul găsirii unei soluţii de pace durabilă între Rusia şi Ucraina.

Update 19:57 Produse care corespund unui număr de 150 de branduri străine continuă încă să fie vândute în Rusia, la aproape 11 luni după începerea invaziei în Ucraina, relatează Antena 3 CNN.

Multe mărci celebre au plecat la scurt timp după ce Moscova a declanșat ostilitățile, raliindu-se sancțiunilor occidentale impuse regimului de la Kremlin.

Unele firme au decis să facă în continuare afaceri în Rusia, în timp ce alte companii și-au vândut afacerea unor cumpărători din afara Europei.

Vânzarea a adus un rebranding, dar marfa, în esență, a rămas la fel.

De exemplu, mărcile poloneze Reserved, House, Cropp, Mohito sau Sinsay şi-au schimbat denumirile in RE, Xs, CR, MO și, respectiv, SIN.

Mișcarea a fost posibilă după ce activele din Rusia ale companiei poloneze LPP au fost preluate de un consorțiu chinez în prima parte a acestui an.

Tabloul general arată însă că rușii au pierdut branduri importante, inclusiv pe segmentul produselor de lux.

Retragerile care au avut cel mai mare impact sunt Nike, Adidas pe zona de încălțăminte și îmbrăcăminte sportivă, Swatch și Apple pe zona tehnologică și a ceasurilor, IKEA în sectorul de mobilier și Zara și H&M pe piața hainelor.

Update 18:46 Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi.

"Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate - doar atunci va fi un armistiţiu temporar", a replicat joi seară consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, denunţând ceea ce a numit "ipocrizia" Moscovei.

Podoliak a indicat că armata ucraineană va continua atacurile, susţinând că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu atacă teritorii străine, ci doar "membri ai forţelor de ocupaţie de pe teritoriul propriu".

Anterior, Podoliak respinsese apelul Patriarhului ortodox rus Chiril în sensul unui armistiţiu.

Update 17:57 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, pare să reziste presiunilor şi să mai amâne decizia dacă va oferi sau nu sprijin militar suplimentar Ucrainei, în contextul acţiunilor în acest sens anunţate de Franţa şi Statele Unite.

Preşedintele Emmanuel Macron l-a anunţat miercuri pe omologul său ucrainean, Volodimir Zekenski, că Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare de tip AMX-10 RC, deşi nu a specificat câte vehicule şi nici când.

La rândul său, preşedintele SUA, Joe Biden, a confirmat joi că analizează posibilitatea de a livra armatei ucrainene vehicule blindate Bradley.

Până în prezent, Olaf Scholz a evitat să furnizeze unilateral armament de atac Ucrainei, indicând că aşteaptă decizii din partea aliaţilor.

Cancelarul german a adoptat o linie conform căreia oferă sprijin Ucrainei pentru a se apăra, dar vrea să evite intensificarea atacurilor ucrainene asupra Rusiei, pentru a nu amplifica războiul.

În contextul anunţurilor Parisului şi Washingtonului, Scholz a evitat să ia vreo decizie, semnalând doar că aşteaptă o nouă reuniune consultativă la jumătatea lunii ianuarie.

Decizia lui Scholz (Partidul Social-Democrat german, SPD) este așteptată și de partenerii de guvernământ din Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal, centru-dreapta), dar și de opoziția din Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta).

Update 17:32 Vladimir Putin a dat ordin de încetare a focului în Ucraina în perioada 6 - 7 ianuarie.

Potrivit CNN, președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat, joi, ministrului Apărării de la Moscova o încetare a focului în Ucraina pentru 36 de ore.

Încetarea focului ar urma să fie în vigoare din 6 ianuarie, ora locală 12:00, până pe 7 ianuarie, ora locală 24:00.

Motivul invocat de Kremlin pentru încetarea unilaterală a focului este acela de a permite creștinilor ortodocși să participe la slujbele de Crăciun.

Ortodocșii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie.

Președinția rusă a menționat în acest sens apelul făcut mai devreme în cursul zilei de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill.

"Ținând cont de apelul Patriarhului Kirill, îi cer ministrului Apărării al Federației Ruse să decreteze, din 6 ianuarie 2023, ora 12:00, până în 7 ianuarie 2023, ora 24:00, o încetare a focului pe întreaga linie de contact între părțile (în conflict) din Ucraina.

Având în vedere faptul că în zonele de luptă se află un număr mare de cetățeni ortodocși, facem apel la partea ucraineană să declare încetarea focului și să le ofere acestora posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în ziua Nașterii lui Isus Christos", se spune în declarația de la Kremlin.

Update 16:02 Președintele rus Vladimir Putin a spus, joi, că rămâne deschis negocierilor pentru încheierea conflictului militar dacă administrația lui Volodimir Zelenski acceptă "noile realități teritoriale".

Anunțul a fost făcut de Kremlin.

"Vladimir Putin a reafirmat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiția ca autoritățile de la Kiev să se conformeze cerințelor binecunoscute și repetate de mai multe ori şi să țină cont de noile realități teritoriale", a comunicat președinția rusă.

Putin a vorbit, joi, cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

În cadrul dialogului, Erdogan i-a spus omologului rus că apelurile la pace și negocieri ar trebui să fie susținute de "o declarație unilaterală de încetare a focului și de perspectiva unei soluții echitabile", notează CNN.

Update 15:06 Statele Unite iau în considerare trimiterea de vehicule de luptă blindate Bradley în Ucraina.

Confirmarea vine de la președintele Joe Biden, citat de CNN.

Întrebat dacă vehiculele Bradley sunt dispunibile pentru Ucraina, Biden a răspuns "da" unui grup de reporteri.

Bradley este un vehicul blindat conceput pentru a transporta trupe pe câmpul de luptă, dotat cu diferite arme pentru a proteja echipajul și pentru a aborda ținte ostile.

SUA ar putea anunța transferul de vehicule Bradley în următorul pachet de securitate pentru Ucraina, a declarat un oficial din domeniul apărării.

Blindatele Bradley ar reprezenta primele noi tipuri de echipament militar pe care SUA s-au declarat de acord să le trimită Ucrainei, în urma vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Washington la sfârșitul lunii trecute.

Update 14:17 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atenționat joi că ar fi periculos ca aliații să subestimeze Rusia și ambițiile președintelui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina.

Rușii "au dat dovadă de o mare disponibilitate de a tolera pierderile și suferința", a declarat Stoltenberg în timpul unei vizite în Norvegia.

"Nu avem indicații că președintele Putin și-a schimbat planurile și obiectivele în Ucraina. Așa încât este periculos să subestimăm Rusia", a conchis secretarul general al NATO.

Într-un interviu acordat, duminică, radiodifuzorului britanic BBC, Stoltenberg estimase că statele Alianței trebuie să-și crească producția de arme și muniții pentru a sprijini în continuare armata ucraineană împotriva Rusiei.

Update 13:39 Ministrul german de Externe Annalena Baerbock se află, joi, în vizită la Londra pentru a discuta cu omologul său britanic James Cleverly despre continuarea sprijinului pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

"Cu cât Putin înțelege mai repede că războiul lui brutal de agresiune este sortit eșecului, cu atât va apărea mai repede speranța de a se pune capăt războiului", a declarat Baerbock înainte vizita sa în capitala britanică, amânată în repetate rânduri.

Baerbock a precizat că va discuta cu Cleverly sprijinul "cu arme, cu ajutoare pe timpul iernii și cu sancțiuni, astfel ca Ucraina să poată câștiga războiul și să putem trăi în libertate și pace".

Vizita șefei diplomației germane la Londra are loc după ce președintele francez Emmanuel Macron a decis să livreze Ucrainei vehicule blindate de recunoaștere de tip AMX-10 RC.

Președintele francez a descris aceste mijloace militare drept "tancuri ușoare" iar analiști apreciază că livrarea unor astfel de care de luptă în Ucraina marchează o nouă etapă în livrările de arme către această țară.

Germania a respins în mod repetat cererile Ucrainei de a-i furniza tancuri de tip Leopard şi vehicule de luptă de infanterie de tip Marder, cancelarul german Olaf Scholz afirmând că niciun alt aliat al NATO nu a furnizat sisteme de acest fel.

Update 13:04 Produsul intern brut al Ucrainei va înregistra o scădere de 30,4% în 2022, aceasta fiind cea mai mare contracție anuală din ultimii 30 de ani.

Evoluția vine în contextului războiului declanșat de Rusia, a spus, joi, ministrul ucrainean al economiei, Iulia Șviridenko.

Șviridenko, care este și prima dintre adjuncții premierului ucrainean, a spus că economia țării sale a suferit cele mai mari pierderi din 1991, de când a obținut independența față de Uniunea Sovietică.

Ea a menționat însă că scăderea economică a fost mai mică decât estimările inițiale.

"Succesele forțelor de apărare ale Ucrainei pe linia frontului, efortul coordonat al guvernului și al companiilor, spiritul de neclintit al populației și viteza de reconstrucție a unităților avariate de infrastructură critică precum și sprijinul financiar din partea donatorilor internaționali ne-au permis să menținem frontul economic și să continuăm drumul nostru spre victorie", a mai spus vicepremierul ucrainean.

Update 12:39 Armata ucraineană a anunțat că rușii s-au concentrat asupra unei ofensive în sectorul Bakhmut din regiunea Donețk, în timp ce atacurile din sectoarele Avdiivka și Kupiansk nu au avut succes.

Guvernatorul regiunii Lugansk a estimat că trupele ucrainene recuperează "pas cu pas" zonele ocupate de invadatori, recunoscând că acest lucru "nu se întâmplă repede".

Gaidai a prognozat că luptele se vor intensifica pe măsură ce temperaturile vor scădea iar solul va îngheța.

"Atunci se va deschide oportunitatea de a folosi echipamente grele", a spus el.

Update 12:00 Patriarhul Kiril al Rusiei, care a susținut puternic invazia rusă în Ucraina soldată deja cu zeci de mii de victime ucrainene civile, a făcut apel la un armistițiu de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 a zilei de 7 ianuarie, pentru Crăciunul pe rit vechi, potrivit Kommersant.

El a cerut armistițiul pentru ca oamenii să poată participa la slujbe în ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun.

„Eu, Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, mă adresez tuturor părților implicate în conflictul fratricid pentru a face apel la încetarea focului și a pecetlui un armistițiu de Crăciun de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie până la miezul nopții de 7 ianuarie”, a spus el într-un mesaj postat pe site-ul bisericii.

Biserica ucraineană a lăsat la decizia fiecărei comunități să sărbătorească Crăciunul în acest an cum vor, fie pe rit vechi (cum o face Biserica Ortodoxă Rusă), fie pe rit nou, cum o face spre exemplu Biserica Ortodoxă Română, urmând ca de anul viitor să treacă la calendarul nou.

Update 11:20 Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al apărării din Ucraina, a declarat că președintele rus Vladimir Putin are cancer și va muri foarte curând, dar nu înainte ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unul interviu acordat ABC News, potrivit publicației ucrainene Pravda.

"Este bolnav de mult timp; sunt sigur că are cancer. Cred că va muri foarte repede. Sper că foarte curând", a afirmat acesta.

Budanov a declarat că nu doar crede că Putin este bolnav, ci știe cu siguranță că președintele rus are cancer. "Pur și simplu o știm – de la oameni, de la surse".

Update 10:00 Armata ucraineană a estimat că 800 de soldați ruși au fost uciși în ultima zi, majoritatea în luptele din estul regiunii Donețk, transmite Reuters.

Armata ucraineană a anunțat că forțele ruse s-au concentrat pe o ofensivă în sectorul Bakhmut, iar atacurile sale în sectoarele Avdiivka și Kupiansk nu au avut succes.

Potrivit sursei citate, peste 800 de soldați ruși au fost uciși, iar un avion, un elicopter și trei tancuri au fost distruse în ultima zi.

De asemenea, armata ucraineană a raportat un număr nespecificat de victime civile ca urmare a atacurilor rusești aeriene asupra orașului Bakhmut și a altor două orașe din regiunea Donețk - Kostiantynivka și Kurakhove.

În discursul său de miercuri, președintele Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene din afara Bakhmut au provocat numeroase pierderi adversarilor lor și că Rusia își consolidează forțele în regiune.

Update 09:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ”trebuie să punem capăt agresiunii ruseşti chiar în acest an”, și a vorbit despre discuţia cu preşedintele României, Klaus Iohannis, afirmând că ”am făcut multe împreună pentru a proteja zona Mării Negre”.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că sunt noi rezultate ”puternice” ale ”maratonului diplomatic”.

”Franţa duce sprijinul european pentru apărare pentru Ucraina la un nou nivel şi îi mulţumesc preşedintelui Macron. Vom primi mai multe vehicule blindate, în special tancuri pe roţi de producţie franceză. Acest lucru transmite un semnal clar către toţi partenerii noştri: nu există niciun motiv raţional pentru care Ucraina nu a primit încă tancuri de tip occidental. Şi acest lucru este foarte important pentru a restabili securitatea pentru toţi ucrainenii şi pacea pentru toţi europenii”, a arătat el.

Update 08:00 Impunerea cetățeniei de către Rusia înseamnă că ucrainenii din teritoriile ocupate pot fi recrutați în războiul împotriva propriei țări.

În zonele din teritoriul ucrainean pe care le ocupă, Rusia își eliberează propriile pașapoarte de aproape un deceniu, făcând dificilă obținerea sau reînnoirea cetățeniei ucrainene.

În timp ce cele două națiuni duc un război sângeros, cetățenii ucraineni descoperă acum că ar putea fi recrutați de Rusia, Ucraina sau ambele – dar nu pot dovedi că sunt de fapt cetățeni ai vreuneia.

Transformarea cetățenilor ucraineni în ruși, vrând-nevrând și în masă, este o crimă de război, spune Iryna Vereschuk, vicepremier și ministru ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.

"Convențiile de la Geneva interzic în mod clar pașportizrea forțată a locuitorilor din teritoriile ocupate", a spus ea pentru POLITICO. "Trebuie să fie înregistrată ca o crimă de război".

Update 00:00 Ucraina pune la cale o ofensivă majoră în primăvară. "Acesta este momentul când vom vedea eliberarea teritoriilor și înfrângerile finale pentru Federația Rusă", a spus Budanov.

"Acest lucru se va întâmpla în toată Ucraina, din Crimeea până în Donbas", a mai spus şeful informațiilor militare din Ucraina.

Război în Ucraina, 4 ianuarie | Franţa va furniza armatei ucrainene tancuri uşoare

Război în Ucraina, 3 ianuarie | Putin pregăteşte populaţia pentru un nou val de mobilizare

Război în Ucraina, 2 ianuarie | 40% din teritoriile ocupate de ruşi sunt acum eliberate

Război în Ucraina, 1 ianuarie |  Zelenski: "Ruşii se tem. Puteţi simţi asta"

Război în Ucraina, 31 decembrie | Zelenski îi atenţionează pe ruşi că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close