Antena 3 CNN Sport Off Sport Lance Armstrong - pionul celui mai sofisticat sistem de dopaj cunoscut vreodată. Dosarul său are peste 1000 de pagini

Lance Armstrong - pionul celui mai sofisticat sistem de dopaj cunoscut vreodată. Dosarul său are peste 1000 de pagini

Lance Armstrong - pionul celui mai sofisticat sistem de dopaj cunoscut vreodată. Dosarul său are peste 1000 de pagini
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
10 Oct 2012   •   21:17

Agenţia americană antidoping (USADA) a anunţat că va da publicităţii dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat în cazul Lance Armstrong, care conţine probe evidente şi mărturiile depuse de 15 foşti coechipieri ai rutierului american ce dovedesc cel mai sofisticat sistem de dopaj cunoscut până acum, scrie Mediafax.

 "Probele includ documente de plată, email-uri, date ştiinţifice şi rezultatele unor teste de laborator care dovedesc folosirea, deţinerea şi distribuirea de substanţe pentru îmbunătăţirea performanţelor de către Lance Armstrong, confirmând adevărul trist despre activităţile ilegale ale US Postal, echipă ce a primit fonduri de zeci de milioane de dolari de la contribuabili. Împreună, aceste categorii diferite, martori, documente de primă mână, dovezi ştiinţifice directe şi indirecte, reprezintă o dovadă concludentă şi de netăgăduit care aduce în premieră la lumina zilei această conspiraţie de dopaj susţinută şi înalt profesionalizată", a anunţat, miercuri, preşedintele USDA, Travis T. Tygart, într-un comunicat. Aceştia au adăugat că întregul material va fi disponibil pe site-ul agenţiei, informează presa americană.

Dosarul conţine mărturiile a 26 de persoane, dintre care 15 ciclişti care au cunoscut activităţile de dopaj din sânul US Postal, a precizat preşedintele USADA, în comunicatul agenţiei.

Printre foştii colegi ai lui Armstrong care au despus mărturie se numără George Hincapie, Floyd Landis şi Tyler Hamilton.

Rutierul Lance Armstrong a primit interdicţie pe viaţă şi a fost deposedat de toate rezultatele sportive obţinute din 1998 până în prezent, între care şi şapte victorii în Turul Franţei, a anunţat, la 24 august, Agenţia Americană Antidoping. Anunţul a survenit la scurt timp după ce rutierul, retras din activitate în 2011, a declarat că renunţă la lupta judiciară cu USADA, care îl acuză de dopaj de-a lungul carierei sale. Armstrong, care şi-a reafirmat, la 23 august, nevinovăţia, a luat acestă decizie după ce tribunalul federal din Austin, Texas, i-a respins recursul formulat împotriva USADA, ceea ce a permis agenţiei antidoping să-şi continue ancheta cu privire la sportivul de 40 de ani.

Agenţia antidoping l-a acuzat pe Armstrong că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sangvine, începând din 1996. Americanul, care s-a retras anul trecut din activitate, a depus plângere la un tribunal federal încercând să oprească ancheta USADA, însă a pierdut.

×
Subiecte în articol: Lance Armstrong
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close