Antena 3 CNN Actualitate A murit pictorul Paul Gherasim

A murit pictorul Paul Gherasim

A murit pictorul Paul Gherasim
03 Aug 2016   •   13:31

Pictorul Paul Gherasim a murit, anunţă directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Virgil Ştefan Niţulescu, pe pagina sa de Facebook. 

"Cu imensă tristeţe anunţ trecerea la cele veşnice a unui mare prieten al MNŢR, un om pe care l-am admirat şi îl admir şi acum, bucurându-mă că am avut şansa să îl cunosc. Cu doar 8 zile în urmă, la MNŢR, a avut loc lansarea celui mai recent album al cărui autor a fost Domnul Paul. Dumnezeu să-l odihnească", a scris Nuţulescu. 

Pictorul Paul Gherasim s-a născut la 25 iunie 1925, la Boteşti, judeţul Suceava. 

A studiat desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar pictura cu Jean Alexandru Steriade, la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti (1943-1947). Din anul 1946 a participat la principalele expoziţii oficiale. 

Prima expoziţie personală a avut loc în 1965, la Galeria Galateea. A participat aproape permanent, de atunci, la manifestări plastice din muzee şi galerii din ţară şi străinătate, obţinând numeroase premii, burse de studii, călătorind. 

În anul 1985 are iniţiativa înfiinţării grupului 'Prolog', cu un program de asumare a conceptului de 'ordine divină' care fertilizează natura. Din acest grup fac parte artişti de primă mărime: Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paştina etc. În lucrările sale, artistul simplifică imaginea până la esenţă: 'Logosul', 'Octogonul', 'Bolta', 'Însemnarea', compoziţii cu Iisus spiritualizat, purtat pe braţe într-o lumină gri-albăstruie sunt doar câteva dintre temele studiate îndelung, în cultul zugravilor de biserici. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: pictor
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close