Antena 3 CNN Actualitate Medicul Alexandru Rafila: Vom vedea consecințele în maximum 10 zile! Adevărul despre testele efectuate în ultimele zile

Medicul Alexandru Rafila: Vom vedea consecințele în maximum 10 zile! Adevărul despre testele efectuate în ultimele zile

Președintele Klaus Iohannis a declarat că piețele vor fi deschise în contextul unei scăderi semnificative a numărului de cazuri de coronavirus.

Medicul Alexandru Rafila: Vom vedea consecințele în maximum 10 zile! Adevărul despre testele efectuate în ultimele zile
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    02 Dec 2020   •   16:00

Pe de altă parte, Oana Zamfir a prezentat adevărul cu privire la această scăderea a numărului de cazuri și a numărului de teste efectuate. Potrivit jurnalistei, în ultimele zile, numărul testelor efectuate a scăzut de la peste 23.000, până la doar 7.000.

Alexandru Rafila: Consecințele se vor vedea în 10 zile

Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății,  a declarat că toate consecințele acestei testări scăzute se vor putea vederea în maximum 10 zile. 

”Ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână când s-a testat extrem de puțin și consecința a fost legată de un număr mic de cazuri care au fost identificate, nu că ele nu există, s-ar putea să aibă un răsunet foarte mare peste o săptămână, peste 10 zile, și să vedem foarte multe persoane internate în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, care vor fi depășite, sau foarte multe decese. 

Ceea se ve va întâmpla la jumătatea sau spre jumătatea lunii decembrie, apropos de ce măsuri ar putea fi luate, vor fi legate de lipsa de organizare și lipsa de seriozitate în ceea ce privește anchetele epidemiologice și procedurile care trebuiau respectate în această perioadă”, spune medicul Alexandru Rafila. 

Răzvan Cherecheș: Cred că numărul real este de 10 sau chiar de 15 ori mai mare

Pe de altă parte, Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj susține că ”este greu se spus câte cazuri avem cu exactitate. Dar un lucru este cert: numărul real este mult mai ridicat decât ceea ce raportează Grupul de Comunicare Strategică. Totul pornește de la faptul că se testează puțin, iar din acest motiv cifrele sunt plafonate. Am văzut că ministrul anunță că se pot face 50.000 de teste într-o singură zi. Nu pot să nu mă intreb de ce nu se fac atunci cele 50.000 de teste. Cred că numărul real este de 10 sau chiar de 15 ori mai mare. Ce vedem noi e abia partea de suprafață a aisbergului”, spune profesorul.  

Klaus Iohannis: Scăderea numărului de cazuri nu este ”o înșurubare la date, nu este o întâmplare!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că scăderea numărului de cazuri de coronavirus nu este doar o ”înșurubare la date, ci o realitate din Europa”.

''Am putut să constatăm că, în ultimele săptămâni, numărul persoanelor nou infectate a scăzut semnificativ. Da, este adevărat că, poate în perioada sărbătorilor, s-a testat un pic mai puțin. Totuși, scăderea este clară.

Dați-mi voie să vă spun, pentru că și aici sunt tot felul de interpreți politici, această scădere se poate constata cam peste tot în Europa. Nu numai noi am luat măsurile juste, corecte, dar și alții.

Această scădere nu este o întâmplare, nu este o înșurubare la date, ci este o realitate din Europa. Din fericire, facem parte dintre țările care constată o reducere.

Asta fiind constatată, am discutat aceste chestiuni cu experții, cu specialiștii și am decis ca de la sfârșitul acestei săptămâni să fie redeschise piețele” a declarat Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: Răzvan Cherecheş Klaus Iohannis
Parteneri
Cod GALBEN de ploi torențiale, vijelii și grindină în 14 județe!
x close