Anunţul ministrului Apărării. Cum vor fi afectaţi românii de criza din Orientul Mijlociu

de S.T.    |    15 Ian 2020   •   19:18
Anunţul ministrului Apărării. Cum vor fi afectaţi românii de criza din Orientul Mijlociu Foto: pixabay.com

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, în contextul situaţiei din Orientul Mijlociu, că în momentul de faţă nu sunt motive de panică privind riscul ca pe teritoriul României să se întâmple evenimente nedorite.

„Evoluţia situaţiei de securitate nu este una matematică, motiv pentru care daţi-mi voie să nu dau cifre, în schimb doresc cu toată responsabilitatea (...) să calmăm opinia publică şi să spunem că în momentul de faţă nu sunt motive să intre într-o stare de panică vizavi de ceea ce ar putea să se întâmple. Sigur, există un risc, dar probabilitatea de a se întâmpla este una mică”, a afirmat Nicolae Ciucă, la audierea din comisiile senatoriale de politică externă şi de apărare, fiind întrebat de senatori cum evaluează riscul ca pe teritoriul României să se întâmple evenimente nedorite, în contextul evenimentelor din Iran şi Irak.

Ciucă a spus că militarii români din misiunea NATO de instruire din Irak au fost relocaţi.

„Garanţiile de securitate într-un astfel de teatru de operaţii sunt în conformitate cu specificul misiunii şi cu tot ceea ce înseamnă asumarea profesiei de militar şi elementele de specificitate ale misiunii pe care o execută. Strict la militarii români, cei care fac parte din misiunea NATO de instruire, aceştia au fost relocaţi, astfel încât să iasă de sub incidenţa oricăror pericole şi ameninţări la securitatea acestora. Cei care fac parte din Coaliţia anti Daesh sunt de asemenea în derulare a planurilor de contingenţă, conform elementelor stabilitate la nivel de Coaliţie”, a mai precizat Ciucă.

La audierile din comisii, ministrul Apărării a dat asigurări, răspunzând întrebărilor senatorilor, că primul sistem Patriot, din cele şapte, va deveni operaţional în acest an.

Citiți și:

Avertismentul Israelului: Iran va putea fabrica o bombă nucleară în 2020

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close