Antena 3 CNN Actualitate Lista celor mai grave atentate petrecute în ultimii 25 de ani în Rusia și cine le-a revendicat

Lista celor mai grave atentate petrecute în ultimii 25 de ani în Rusia și cine le-a revendicat

Capitala Rusiei a fost îndoliată de mai multe atentate în ultimii 25 de ani, înainte de atacul comis vineri la o sală de concerte de la periferia Moscovei, descris de autorități drept un "atentat terorist sângeros".

de Ştefan Petrică    |    23 Mar 2024   •   09:47

Pe 13 septembrie 1999, o încărcătură de 300 de kilograme de explozibil a afectat o clădire cu opt etaje, din sudul Moscovei.

Aproape 120 de oameni și-au pierdut viața atunci. Câteva zile înainte, însă, alte 90 de persoane și-au pierdut viața, tot la Moscova într-o altă explozie.

Atacurile au fost atribuite teroriștilor ceceni și au reprezentat un pretext pentru declanșarea, în octombrie 1999, al celui de-al doilea conflict ruso-cecen.

Au apărut și alte teorii potrivit cărora, Serviciile Secrete rusești s-au aflat în spatele acestor atentate.

130 de morţi în anul 2002

130 de oameni au murit pe 20 octombrie 2002, când un comando cecen format din 21 de bărbați și 19 femei a reușit să se infiltreze în Teatrul Dubrovka. Peste 1000 de oameni au fost luați ostatici. Asediul a durat două zile și trei nopți.

Și în acest caz au existat informații potrivit cărora Serviciile Secrete ruse s-ar fi aflat în spatele acestui atentat.

Un dublu atentat sinucigaș la intrarea la un concert rock, pe un Aeroport din Moscova, a făcut 15 morți pe 5 iulie 2003.

Aproximativ 20.000 de tineri se aflau acolo pentru a participa la un festival.

Atentatul a fost pus la cale de două femei sinucigașe și nu a fost revendicat, dar autoritățile din Rusia au atribuit atacul rebelilor separatiști ceceni.

În 2017 un alt atac pus la cale de o grupare afiliată ISIS a avut loc la metroul din Sankt Petersburg, 15 oameni și-au pierdut viața și alți 45 au fost răniți, după explozia unei bombe.

×
Subiecte în articol: Rusia atentat terorist
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close