Antena 3 CNN Actualitate Cristian Tudor Popescu explică ce este roxadustatul, substanța cu care Simona Halep a fost prinsă dopată

Cristian Tudor Popescu explică ce este roxadustatul, substanța cu care Simona Halep a fost prinsă dopată

Gazetarul Cristian Tudor Popescu, a explicat ce este roxadustatul cea la care a fost depistată pozitiv Simona Halep. "Are niște efecte adverse, domnilor, de te ia groaza", a afirmat CTP.

Cristian Tudor Popescu explică ce este roxadustatul, substanța cu care Simona Halep a fost prinsă dopată
Sursa foto: Cristian Tudor Popescu-Simona Halep Facebook
de Georgiana Adam    |    21 Oct 2022   •   22:54

Cristian Tudor Popescu s-a arătat şocat de substanţa depistată în organismul Simonei Halep şi a spus că mai degrabă este un "medicament care se prescrie bolnavilor în stare foarte gravă".

Celebrul jurnalist a comentat, în această seară la B1 TV, după ce Simona Halep, jucătoarea română de tenis în vârstă de 31 de ani, a fost depistată pozitiv la testarea antidoping.

"Mai întâi, vreau să vă spun că șocul meu a fost legat în primul rând tocmai de acest medicament, care nu este o substanță dopantă prin definiție.

Este un medicament care se prescrie bolnavilor în stare foarte gravă. Este un medicament de cam ultimă soluție. De ce? Pentru că are niște efecte adverse, domnilor, de te ia groaza!

Acest medicament poate să producă hipertensiune pulmonară, poate să se asocieze această hipertensiune pulmonară cu embolii, cu tromboze, deci cu cheaguri, care să producă accident vascular.

Poate să producă, de asemenea, hiperpotasemie, care duce la vertij, la leșin, greață, diaree. Ca să iei așa ceva, riscurile să ți se facă rău pe teren, eu știu, în speranța că înmulțirea numărului de hematii din sânge, deci transportul de oxigen îmbunătățit prin forțarea organelor hematopoetice, adică splină și ficat, așa, o să îți dea niște rezistență în timp suplimentară… riscul ca acest medicament să îți facă rău, în primul rând, este enorm!

De altfel, vă pot spune că o comisie de medici a analizat mai multe medicamente în ultimul an și acesta și a recomandat finalmente ca el să nu mai fie prescris de către medici nici măcar bolnavilor, pentru că e un medicament cu probleme de securitate, de siguranță și legate chiar de aceste efecte adverse, și că este nevoie de studii suplimentare. Iată de unde vine, din ce zonă crepusculară vine această substanță!", a explicat celebrul jurnalist.

Simona Halep, pozitivă la testul anti-doping de la US Open 2022: "Mă simt complet confuză și trădată"

Simona Halep a transmis un mesaj după ce a fost notificată că a picat un test anti-doping la US Open 2022: "Voi lupta până la capăt".

Potrivit sportivei, vestea a venit ca un şoc şi neagă că ar fi consumat intenționat substanțe interzise. Aceasta a dat asigurări că va face tot posibilul pentru ca adevărul să iasă la iveală. 

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numită Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

"Ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte"

Posted by Simona Halep on Friday, 21 October 2022

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată.

Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, este prima reacție a Simonei Halep (31 de ani, locul 9 WTA).

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de către Agenția Internațională de Integritate în Tenis pentru un test pozitiv făcut la US Open din acest an. Fostul număr 1 mondial anunțase anterior că își încheie sezonul.

Ce este Roxadustat

Roxadustat, vândut sub marca Evrenzo, este un medicament anti-anemie. Roxadustat este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Substanța a fost Introdus pe lista WADA (World Anti-Doping Agency) în 2011. 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close