Antena 3 CNN Actualitate Cultură Actorii, despre Blaier: Încă mai avea planuri, încă se visa în spatele camerei de filmat

Actorii, despre Blaier: Încă mai avea planuri, încă se visa în spatele camerei de filmat

Actorii, despre Blaier: Încă mai avea planuri, încă se visa în spatele camerei de filmat
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    01 Dec 2011   •   12:37

Vestea morţii regizorului Andrei Blaier, de joi dimineaţă, i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi dintre actorii români.

Unii spun despre Blaier că a fost "un prinţ al artei româneşti", pentru alţi actori a fost ca un tată, iar un alt artist ne-a dezvăluit că regizorul încă mai avea planuri profesionale de dus la capăt.

Citeşte, mai jos, părerile câtorva dintre actorii români despre regizorul Andrei Blaier


Albulescu: Încă mai avea planuri, încă se visa în spatele camerei de filmat

Actorul Mircea Albulescu apreciază că este "un sfârşit de toamnă rău şi urât" pentru cinematografie, pentru că dispare şi Andrei Blaier, după decesul lui Liviu Ciulei şi Alexandru Tocilescu.

"Este un sfârşit de toamnă rău şi urât pentru noi. Acum câteva zile, Toca (Alexandru Tocilescu, n.r.), iată că acum Andrei Blaier, la începutul lui iulie, Liviu Ciulei. Ne cam pleacă regizorii. (...) Încă mai avea planuri, încă se visa în spatele camerei de filmat. Dumnezeu să-l odihnească!", a spus Mircea Albulescu, potrivit Mediafax.

Florin Zamfirescu: A fost un prinţ al artei româneşti

Florin Zamfirescu a declarat că regizorul Andrei Blaier era un om cu totul special, de o bunătate şi înţelepciune ieşite din comun şi a fost un prinţ al artei româneşti.

"Brusc mi-au trecut prin minte toate întâmplările (...) N-am cuvinte să spun cât mă doare pentru că domnul Andrei Blaier era un om întâi şi întâi, un om cu totul special, de o bunătate şi o înţelepciune ieşite din comun", a spus actorul, numindu-l pe cineast "un prinţ al artei româneşti".

Mitică Popescu: Nu cred că a avut timp să facă şi păcate

Despre Andrei Blaier, actorul Mitică Popescu spune că l-a iubit foarte mult, că a avut o colaborare "extraordinară" cu el şi nu crede că acesta a avut timp să facă şi păcate. "A fost unul din marii regizori şi iubitori de actori. (...) a fost extraordinară colaborarea cu el", a spus Mitică Popescu, amintindu-şi că s-a "trezit chemat" să joace în serialul "Lumini şi umbre", în regia acestuia.

"Ne vedeam de Sfântul Andrei, pentru că eu sunt născut în această zi, iar pe el îl chema Andrei. Anul ăsta, nu ne-am văzut", a mai spus actorul.

Dan Condurache: Ne-a fost ca un tată


Dan Condurache a declarat că, pentru actori ca el, regizorul Andrei Blaier a fost ca un tată, care îi urmărea de la distanţă.

"Din păcate, în ultimii 15 ani, ne-am văzut mai rar. Dar el ne urmărea de la distanţă. (...) Ne dădeam seama că ne urmăreşte, ne sfătuieşte", a spus Dan Condurache, care a jucat, printre altele, în serialul "Lumini şi umbre", regizat de Blaier.

Irina Margareta Nistor: "Ilustrate cu flori de câmp" de Andrei Blaier este un "432" avant la lettre

Criticul Irina Margareta Nistor a declarat că lungmetrajul "Ilustrate cu flori de câmp", regizat de Andrei Blaier, este cel mai important film al cineastului, fiind, totodată, un "432" ("4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu - n.r.) avant la lettre.

"Andrei Blaier a reuşit să se strecoare foarte abil prin cenzura vremii", a spus criticul de film.

Irina-Margareta Nistor a mai spus că Andrei Blaier era nu doar un regizor valoros, ci şi un pasionat de film. "Venea la filme, la premiere", a spus aceasta.

Ion Besoiu: A fost un camarad perfect


Actorul Ion Besoiu spune despre Andrei Blaier că a fost "un camarad perfect, un artist deosebit, un prieten sensibil şi un foarte bun pedagog".

"Sunt profund îndurerat pentru dispariţia unui alt regizor român de cinema", a spus Besoiu, care şi-a amintit că sub îndrumarea lui Andrei Blaier a făcut unul din primele sale filme, "Furtuna", apoi a căpătat notorietate cu "Lumini şi umbre", realizat de acelaşi regizor. "Acum, au mai rămas foarte puţini regizori de talia lui", a conchis Besoiu.

Ileana-Stana Ionescu: A făcut multe lucruri frumoase şi bune pentru noi


Actriţa Ileana-Stana Ionescu a declarat, foarte emoţionată la aflarea veştii decesului regizorului Andrei Blaier, că acesta a făcut multe lucruri frumoase şi bune de care lumea îşi va aminti.

"Să fie odihnit! Nu ştiu ce să vă spun. A făcut multe lucruri frumoase şi bune pentru noi, de care o să ne amintim cât o să fim în viaţă", a spus Ileana-Stana Ionescu.

Regizorul şi scenaristul român Andrei Blaier a murit joi, la vârsta de 78 de ani. Apropiaţii lui spun că regizorul a murit acasă, după o lungă şi grea suferinţă.


×
Subiecte în articol: deces planuri Mircea Albulescu Ion Besoiu
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close