Antena 3 Actualitate Cultură Cenzură în teatru. Comedia "Blonda, chiorul şi piticul", interzisă pe Magheru

Cenzură în teatru. Comedia "Blonda, chiorul şi piticul", interzisă pe Magheru

19 Mai 2011   •   23:32
Cenzură în teatru. Comedia "Blonda, chiorul şi piticul", interzisă pe Magheru
Sursa foto: Foto: jurnalul.ro

După cenzura filmului "Noiembrie, ultimul bal" sau piesa "Revizorul", ambele petrecute înainte de 1989, în România anului 2011, istoria se repetă.

Ne amintim cu toţii de cazuri clasice de cenzură. Filmul "Noiembrie, ul­ti­mul bal" (Dan Piţa) a fost interzis ime­diat după premiera de la Scala, pentru că cineva "de sus" a făcut le­gă­tura cu cel de-al 14-lea Congres al Par­tidului, care urma să se desfăşoare tot în noiembrie.

Lucian Pin­tilie a montat la Teatrul "Bulandra" piesa "Revizorul" după Gogol. După doar trei reprezentaţii, regimul co­­munist a interzis spectacolul din ca­u­za aluziilor la fra­ţii de la Răsărit.

În Bucureşti, la Sala Dal­les, a avut loc recent premiera comediei "Blon­da, chiorul şi piticul". Regizorul este ameninţat că, dacă nu schimbă numele piesei, aceasta nu se va mai ju­ca, informează Jurnalul naţional. Şi chiar asta se întâmplă, la 21 de ani de la Revoluţie.

"E urât, nu mă aşteptam să se ajungă aici", povesteşte Ştefanis Lupu, regizorul piesei şi iniţiatorul proiectului. Ştefanis Lupu afirmă că sâmbătă, înainte de premiera piesei a avut o discuţie absolut halucinantă cu directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, care i-a spus că trebuie să schimbe titlul piesei sau aceasta nu se va mai juca.

"Eu sunt pusă de ei, cu spectacolul ăsta m-aţi terminat", afirmă regizorul că ar fi spus directoarea.

Culmea este că "Blonda, chiorul şi piticul" nu este o piesă politică. Nu există personajele Udrea, Băsescu sau Boc – aşa cum poate v-aţi putea gândi. Spectacolul este o satiră a socie­tăţii de astăzi la care se râde foarte mult.

"Blonda, chiorul şi piticul" s-a mutat în Club La Scena. Puteţi vedea piesa sâmbătă, de la ora 20.00

×
Subiecte în articol: comedie cenzura Udrea Traian Băsescu Boc

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close