Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cum i-au păcălit englezii pe germani în vara lui 1943

Cum i-au păcălit englezii pe germani în vara lui 1943

Cum i-au păcălit englezii pe germani în vara lui 1943
09 Iul 2014   •   16:52
În noaptea de 9-10 iulie a început una dintre cele mai importanteoperațiuni din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. InvaziaSiciliei – sauOperațiunea Husky – avea să ducă la pierderea primuluiteritoriu european al Axei și a servit drept bază pentru viitoareainvazie a Italiei, precum și ca teren de pregătire pentru soldațiicare, 11 luni mai târziu, au ajuns pe plajele Normandiei.

Însă Operațiunea Husky își datorează succesul unei alte operațiuni, mult maipuțin cunoscute.Operațiunea „Mincemeat” (în traducere liberă, „carnetocată”) a fost una dintre cele mai complexe operațiuni de înșelăciune dintimpul războiului. A fost, de fapt, o foarte mare farsă făcută de Aliațiinamicilor pentru a-i păcăli cu privire la ținta invaziei de pe continent.

Pentru a asigura succesul invaziei din Sicilia, Aliații știau că trebuie să-i păcălească cumva pe nemți, astfel că au pus la punct Operațiunea Barclay.Țelul era de a oferi germanilor informații false cu privire la ținta invazieianglo-americane de pe continent pentru ca aceștia să-și concentreze atenția și resursele în altă direcție. S-a recurs la mișcarea unor divizii, la transmiterea unor mesaje radio false, la recrutarea unor interpreți greci,precum și la achiziționarea unor hărți grecești. Toate aceste mișcări indicaucă Aliații plănuiesc o invazie prin Balcani. La acestea se adaugăși Operațiunea Mincemeat, o extraordinară farsă a Aliaților ce le-a oferitnemților ultima piesă din puzzle-ul ce le arăta că atacul va veni dinspre Balcani.

Pe scurt, Operațiunea Mincemeat presupunea lăsarea în apele Mediteranei,în apropiere de coastele Spaniei, a unui cadavru – un presupus ofițer britanicmort în urma unui accident aviatic – împreună cu o servietă cu documentefalse din care să reiasă că Aliații urmau să inavdeze Grecia și Sardinia și cănu au planuri privind Sicilia. Planul, pus foarte bine la punct, a avut succes.Germanii au căzut în capcană și și-au concentrat mare parte din resursepentru apărarea Greciei.

Continuarea pe historia.ro

×
Subiecte în articol: germani vara
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close