Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mesajul lui Toma Caragiu pentru cei care încearcă să închidă gura presei: ”Poporul ăsta vreți voi să-l opriți să râdă? De minciună, de prostie, de hoție, de vorbele voastre umflate..”

Mesajul lui Toma Caragiu pentru cei care încearcă să închidă gura presei: ”Poporul ăsta vreți voi să-l opriți să râdă? De minciună, de prostie, de hoție, de vorbele voastre umflate..”

Mesajul lui Toma Caragiu pentru cei care încearcă să închidă gura presei: ”Poporul ăsta vreți voi să-l opriți să râdă? De minciună, de prostie, de hoție, de vorbele voastre umflate..”
10 Feb 2016   •   21:56

Răzvan Dumitrescu a prezentat, la Subiectiv/" title="subiectiv">Subiectiv, un fragment din filmul ”Actorul și sălbaticii”, în care Toma Caragiu, care interpreta rolul maestrului Costică Caratase, vorbește despre libertatea de exprimare a artistului și importanța ei în societate.

”Am un mesaj pentru toți cei care au încercat prin abuz să astupe gura unora. Mesaj din timp de la Toma Caragiu”, a spus Răzvan Dumitrescu, inainte de a difuza materialul.

”Poporul ăsta vreți voi să-l opriți să râdă? Să-l dezvățati să râdă! ....De minciună, de ridicol, de prostie, de hoție, de vorbele voastre umflate. Păi, de 2.000 de ani poporul asta râde, râde, cu sau fără voia cuiva. Și când a trebuit a luat și toporu-n mână. Și voi vreți să nu mai râdă, să nu mai iubească. Să se plimbe pe străzi cu mutre lungi ca ale voastre de sfinți impotenți. Să nu mai râda poporul român, mă?! Să-l ardeți în piața pe Caragiale?! Ce să facă poporul român? Să cânte psalmi toata ziuă?”, spune Toma Caragiu, în celebrul monolog din acest film.

Actorul și sălbaticii este un film românesc din 1975, regizat de Manole Marcus după scenariul lui Titus Popovici. Rolurile principale sunt interpretate de Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Margareta Pogonat, Ion Besoiu și Mircea Diaconu. Filmul a fost distins cu două premii ACIN în 1975, potrivit wikipedia.org.

×
Subiecte în articol: Subiectiv Toma Caragiu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close