Antena 3 CNN Actualitate Duşa: Militarii americani care se retrag din Afganistan vor trece prin baza Kogălniceanu şi Portul Constanţa

Duşa: Militarii americani care se retrag din Afganistan vor trece prin baza Kogălniceanu şi Portul Constanţa

Duşa: Militarii americani care se retrag din Afganistan vor trece prin baza Kogălniceanu şi Portul Constanţa
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de S.T.    |    19 Oct 2013   •   22:39
Soldaţii americani care se vor retrage din teatrele de operaţii din Afganistan vor putea să se întoarcă în Statele Unite prin România, folosind baza de la Kogălniceanu şi Portul Constanţa, în urma unui acord pe care România şi SUA l-au discutat la Pentagon, unde ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a efectuat o vizită oficială.

"Am discutat (cu secretarul american Charles Hagel-n.r.) şi despre modul în care putem coopera, în cursul anului viitor, împreună, pe transportul multimodal, adică pe felul în care vom opera pe baza Kogălniceanu şi în Portul Constanţa, având în vedere că odată cu retragerea efectivelor din Afganistan, noi, de principiu, ne-am dat acordul ca traficul pe Aeroportul Kogălniceanu să crească şi să punem la dispoziţie capabilităţile de acolo pentru repatrierea militarilor în SUA", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, pentru Agerpres.

El a precizat că pentru ca acest lucru să se întâmple efectiv este necesar mai întâi să se facă planificarea NATO cu privire la trupele care urmează să opereze în 2014 în Afganistan.

"Trebuie să se planifice activitatea NATO, să se facă planificarea cu privire la trupele care urmează să opereze în 2014 în Afganistan şi, sigur, în funcţie de planificarea NATO, se vor stabili şi aceste obiective. Oricum, şi până acum partea americană a operat pe Kogălniceanu, chiar şi în timpul războiului din Irak", a spus ministrul Duşa.

În vizita oficială din SUA, care a avut loc joi şi vineri, ministrul Mircea Duşa a discutat atât cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cât şi cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat în exerciţiu pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, dar şi cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului pentru spaţiu şi politica de apărare.

Duşa s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei de apărare din Camera Reprezentanţilor, Buck McKeon, şi preşedintele Departamentului Afaceri Strategice din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers.

Este pentru prima dată, după mulţi ani, când un ministru român al apărării efectuează o vizită oficială la Pentagon.

Cu această ocazie, Mircea Duşa, i-a adresat invitaţia omologului american, Charles Hagel, de a veni în România, la anul, într-o vizită oficială.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close