Antena 3 CNN Actualitate Exemple generale de extindere a prepoziţiei ''pe''

Exemple generale de extindere a prepoziţiei ''pe''

Ana Iorga a vorbit la rubrica Pe cuvânt despre extinderea prepoziţiei ''pe''. E corect să spunem: "Pacientul a fost internat PE secția de chirurgie"? Este o întrebare pe care am primit-o frecvent de la dumneavoastră. Este potrivită aici prepoziţia PE? "Pe secţie, pe ATI, medicul de pe secţia de chirurgie". Nu e chiar o situaţie fericită, avem alte prepoziţii mai nimerite în aceste contexte. Am mai analizat aceste situaţii când vorbeam despre extinderea prepoziţiei PE că tendinţa puternică în româna actuală. Ei, şi formularea "pe secţie" e tot din categoria "vorbim pe acest subiect, rămâi pe telefon, reporter pe justiţie".

Exemple generale de extindere a prepoziţiei ''pe''
de Iulia Gorgorin    |    26 Noi 2020   •   13:30

''Citim mai ales în presă, auzim la televizor, dar şi în discuţiile obişnuite, că un pacient e "internat PE secţia de Terapie Intensivă". Deşi are sens spaţial aici, PE-ul nu înseamnă deasupra, asta chiar ar fi ciudat: un pacient să fie pe secţie, pe acoperiş. "Pe secţia de Terapie Intensiva" înseamnă de fapt: la secţia de Terapie Intensiva, în secţie sau în cadrul secţiei. 

 "Medicii de pe ATI și-au depus demisiile". Aceeaşi formulare cu PE. Toate aceste exemple din discursul legat de spitale şi secţii ar putea fi puse pe seama tendinţei generale de extindere a prepoziţiei PE în locul altor prepoziţii. Vă dădeam exemple la început: reporter pe Cotroceni, medic pe nutriţie, vorbim pe acest subiect. 

 Dar avem şi câteva exemple fericite. De unde putem trage nădejde că mai avem o şansă să scăpăm de acest PE cam neinspirat. Găsim pe site-uri de ştiri şi: "internat LA sectia de Terapie Intensiva". Deşi PE este foarte răspândit, e clar că unii vorbitori îl simt nepotrivit şi caută prepoziţiile adecvate aici. 

"Formular de raportare pentru pacientul internat IN secţia ATI.", aşa sună un alt exemplu. LA şi ÎN sunt 2 prepoziţii adecvate în această situaţie, deci vă sfătuiesc să le folosiţi. 

Aşadar: Un pacient nu e internat PE secţia de boli infecţioase, ci LA secţie sau ÎN secţie. Când medicul îşi face vizitele, nu merge PE secţie. Deşi mulţi dintre noi spun aşa, uneori chiar şi medicii . Recomandarea ar fi să spunem că: Medicul merge prin secţie, în sectie sau la secţie. Iar eu ar trebui să dau mesaje în pauza de publicitate sau în timpul pauzei, nu pe pauză'', a spus Ana Iorga.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close