Antena 3 CNN Actualitate Inedit Comoară uimitoare, descoperită de un scafandru pe fundul mării, în Sardinia

Comoară uimitoare, descoperită de un scafandru pe fundul mării, în Sardinia

Un scafandru care înota în apele Sardiniei a descoperit o comoară uimitoare ce datează din secolul IV. Arheologii spun că este una dintre cele mai importante descoperiri de monede.

Comoară uimitoare, descoperită de un scafandru pe fundul mării, în Sardinia
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    06 Noi 2023   •   12:55

O comoară de zeci de mii de monede, care așteaptă să fie descoperită încă din secolul al IV-lea, a fost găsită de un scafandru care înota în apele Sardiniei.

Ministerul italian al Culturii a declarat sâmbătă că scafandrul a alertat autoritățile, care au trimis scafandri din cadrul unei echipe de protecție a artei, împreună cu alți scafandri de la departamentul de arheologie subacvatică al ministerului.

Monedele, care datează din prima jumătate a secolului al IV-lea, au fost găsite în iarba mării, nu departe de țărmul nord-estic al insulei mediteraneene.

Citește și: Descoperire fascinantă în Alba Iulia. Paviment roman găsit intact după aproape 2.000 de ani

Deocamdată nu s-a stabilit cu exactitate câte monede au fost recuperate, deoarece acestea sunt în curs de sortare. Un comunicat al ministerului a estimat că sunt cel puțin 30.000 și posibil chiar 50.000, având în vedere greutatea lor colectivă.

"Toate monedele se aflau într-o stare de conservare excelentă și rară”, a precizat ministerul. Cele câteva monede care au fost deteriorate aveau încă inscripții lizibile, a precizat acesta.

"Tezaurul găsit în apele din largul Arzachena reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri de monede din ultimii ani", a declarat Luigi La Rocca, un oficial al departamentului de arheologie din Sardinia, potrivit apnews.ro.

×
Subiecte în articol: comoara Sardinia scafandru monede
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close