Antena 3 CNN Actualitate Inedit Locul în care a fost ascunsă o comoară de 20 de miliarde de dolari. Mai multe state se luptă pentru ea

Locul în care a fost ascunsă o comoară de 20 de miliarde de dolari. Mai multe state se luptă pentru ea

O comoară de 20 de miliarde de dolari este căutată de mai multe state din lume. Aflată pe fundul mării, conține aproximativ 200 de tone de aur, argint și smaralde.

Locul în care a fost ascunsă o comoară de 20 de miliarde de dolari. Mai multe state se luptă pentru ea
Sursa foto: Gettyimages | fergregory
de Ioana Mircea    |    08 Noi 2023   •   09:21

Se crede că epava navei San Jose, numită și Sfântul Graal, conține aproximativ 200 de tone de aur, argint și smaralde. Valoare comorii pe care o ascunde este estimată la 20 de miliarde de dolari.

Nava s-a scufundat în anul 1708, în timpul unei lupte dintre spanioli și britanici, pe fundul Mării Caraibilor, în largul coastelor Columbiei.

Galeonul San Jose a plecat din portul Portobelo din Panama, ca navă amiral al unei flote spaniole plină cu comori alcătuită din 14 nave comerciale și 3 vase de război, când a întâlnit o escadrilă britanică.

Citește și: Comoară uimitoare, descoperită de un scafandru pe fundul mării, în Sardinia

După o luptă aprigă, nava San Jose s-a scufundat în portul columbian Cartagena, după ce magaziile sale pline de pulbere au explodat, în timpul bătăliei cu britanicii.

În 2015, guvernul columbian a anunțat că o echipă de scafandri ai marinei a descoperit legendara navă aflată la aproape 3.100 de picioare de apă (944 de metri). Anul trecut, o altă echipă a filmat imagini uluitoare ale încărcăturii sale perfect conservate.

Acum, guvernul columbian a declarat că epava navei va fi ridicată înainte ca președintele Gustavo Petro să își încheie mandatul în 2026. Dar va avea loc o luptă atotputernică pentru cine deține epava, o firmă americană susținând că a găsit nava și cerând jumătate din pradă. De asemenea, comoara este revendicată și de guvernul spaniol și un grup indigen, potrivit dailymail.co.uk.

×
Subiecte în articol: comoara marea caraibilor
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close