Antena 3 Actualitate Instituții românești din străinătate, atacate de hackeri. Atacul a durat doi ani

Instituții românești din străinătate, atacate de hackeri. Atacul a durat doi ani

de M.Z.    |    29 Iun 2016   •   12:46
Instituții românești din străinătate, atacate de hackeri. Atacul a durat doi ani
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Birourile unor instituții românești din opt țări au fost, timp de doi ani, ținta unui atac avansat și persistent (APT), menit să sustragă informații, potrivit experților în securitate informatică de la Bitdefender, care au detectat și blocat atacurile, informează agerpres.ro.

"Amenințarea denumită Pacifier de către analiștii Bitdefender a fost detectată în calculatoarele instituțiilor românești din Iran, India, Filipine, Rusia, Lituania, Thailanda, Vietnam și Ungaria. Potrivit specialiștilor în securitate ai Bitdefender, atacul a fost îmbunătățit constant pe toată perioada desfășurării (2014 - mai 2016), atacatorii adăugând noi modalități menite să evite soluțiile de securitate, dar și funcționalități legate de extragerea de date din sistemele vizate", se menționează într-un comunicat al Bitdefender.

Potrivit reprezentanților companiei, atacatorii au folosit documente infectate, precum CV-uri, anunțuri de vânzări de mașini și invitații la evenimente diplomatice, trimise de pe adrese de mail aparent legitime, aparținând unor instituții și persoane reale, pentru a obține accesul neautorizat la sisteme informatice.

Cercetătorii Bitdefender au descoperit că amenințările se ascundeau în fișiere infectate de tip .doc și .zip distribuite prin e-mail-uri aparent legitime, unele marcate ca fiind "urgente", "importante" sau care "necesită răspuns în timp foarte scurt".

"Numărul ridicat de versiuni ale amenințării, puținele ținte vizate, precum și natura sistemelor afectate de atacuri sugerează faptul că ar fi vorba de o amenințare avansată și persistentă (APT)", precizează aceștia.

Printre documentele accesate pe calculatoarele afectate de atac, reprezentanții Bitdefender menționează: Invitație la a 23-a conferință internațională Caspian Oil & Gas, eveniment real care a avut loc în 1 - 4 iunie 2016 în Baku, Azerbaidjan; subiecte de politică internațională - textul este preluat dintr-un articol publicat de Bloomberg în 24 octombrie, titrat "Bulgaria, România și Serbia, pregătite să închidă granițele pentru imigranți".

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care livrează soluții de securitate în peste 100 de țări, printr-o rețea complexă de distribuitori și parteneri.
 

×
Subiecte în articol: hackeri atac bitdefender

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close