Antena 3 CNN Actualitate Justiție Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul lui Daniel Horodniceanu, pentru a stabili dacă există vreo abatere disciplinară

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul lui Daniel Horodniceanu, pentru a stabili dacă există vreo abatere disciplinară

Inspecția Judiciară s-a autosesizat din oficiu în cazul procurorului Daniel Horodniceanu, pentru a se stabili dacă există vreo abatere disciplinară.

de Georgiana Adam    |    08 Mai 2023   •   08:54

Instituţia anunţă că va face verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și pentru a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție. 

Reacţia Inspecției Judiciare vine după ce vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu, i-a amenințat pe poliţişti după ce a fost prins că nu a respectat normele rutiere.

"În urma apariției înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliție, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție", informează Inspecția Judiciară într-un comunicat remis, luni, presei.

Daniel Horodniceanu, fost procuror şef al DIICOT şi actual vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost filmat de doi poliţişti, care l-au tras pe dreapta, în judeţul Iaşi, în timp ce încerca să facă instrucţie cu ei, supărat că nu a fost lăsat să depăşească fără să semnalizeze.

Într-un clip video de aproximativ şapte minute, filmat cu un bodycam aflat pe uniforma unui agent de Poliţie, fostul şef al DIICOT apare în timp ce încearcă să îi impresioneze pe cei doi poliţişti care încercau să îl înveţe să semnalizeze.

Daniel Horodniceanu i-a certat pe cei doi agenţi de la IPJ Iaşi şi le-a promis că va vorbi cu şeful lor.

Ministrul Justiției, reacție la imaginile cu Horodniceanu amenințând polițiști: "Nu e în regulă"

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat duminică seară că atitudinea vicepreşedintelui CSM, Daniel Horodniceanu, care i-a amenințat pe poliţişti după ce a fost prins că nu a respectat normele rutiere, a fost "greşită de la început şi până la sfârşit", dar e important că a realizat greşeala şi o regretă.

"Am văzut câteva imagini azi la televizor. (...) Domnul procuror Horodniceanu, vicepreşedinte CSM, a dat astăzi o declaraţie în care arată că a înţeles că a procedat greşit în respectiva situaţie, regretă acest lucru, s-a lăsat provocat. 

În orice caz, e regretabil contextul, cum a spus şi dânsul, e regretabilă atitudinea, e greşită, evident, de la început şi până la sfârşit, dar e important că dânsul a realizat acest lucru. (...) 

Nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo, abordarea a fost greşită. Cea mai bună cale într-o astfel de situaţie e să raţionezi după, unde ai greşit, ce-ai greşit, să recunoşti acest lucru şi, eventual, să îţi exprimi un regret, preferabil sincer", a declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul a mai spus că situaţia trebuie lămurită. 

"Nu cunosc exact datele concrete ale acelei întâlniri şi cine şi cum a filmat. (...) Aceste aspecte, dacă dânsul crede că e cazul să fie lămurite, trebuie lămurite, până la urmă, până la capăt, care e tot contextul. 

Şi chiar dacă dânsul nu crede acest lucru, cred că ar trebui lămurit. Aici aş evoca şi declaraţia preşedintelui CSM, care a spus că va lua în analiză această situaţie. 

Dar un prim pas de echilibrare a întregii poveşti, în sensul bun al cuvântului, a fost declaraţia aceasta pe care e bine că dânsul a făcut-o şi a precizat că înţelege că nu ăsta e un comportament normal într-o astfel de situaţie", a adăugat Cătălin Predoiu, potrivit agerpres.ro.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close