Antena 3 Actualitate Justiție Motivele pentru care ”Niro” a fost eliberat condiționat: A fost disciplinat şi a lucrat într-o secţie de producere aluminiu

Motivele pentru care ”Niro” a fost eliberat condiționat: A fost disciplinat şi a lucrat într-o secţie de producere aluminiu

31 Aug 2017   •   12:28
Motivele pentru care ”Niro” a fost eliberat condiționat: A fost disciplinat şi a lucrat într-o secţie de producere aluminiu
Sursa foto: Foto: Agerpres

Nicolae Dumitru - 'Niro' a avut un comportament disciplinat în închisoare, a participat la activităţi cultural-educative, lucrează nouă ore pe zi în afara Penitenciarului Jilava într-o secţie de producere aluminiu şi a fost recompensat de mai multe ori, se arată în motivarea deciziei prin care Judecătoria Sectorului 4 a hotărât că omul de afaceri poate fi eliberat condiţionat. 

Judecătoria Sectorului 4 a dat publicităţii, joi, motivele pentru care a decis, pe 2 august, că Nicolae Dumitru poate fi eliberat condiţionat din Penitenciarul Jilava. 

"Instanţa reţine că, în perioada executării pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzător, nefiind sancţionat disciplinar şi fiind recompensat de 4 ori, din care 3 recompense privind permisiunea de ieşire din penitenciar. Totodată, condamnatul a fost folosit la muncă şi a câştigat astfel 36 zile. În prezent, execută pedeapsa în regim deschis. Petentul a participat la activităţi cultural-educative şi se află la prima analiză a comisiei de propuneri pentru liberarea condiţionată, nefiind cunoscut cu antecedente penale. În consecinţă, având în vedere şi concluziile procesului verbal întocmit de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanţa apreciază că petentul a dat dovezi temeinice de îndreptare. Ţinând seama de eforturile depuse de condamnat în perioada de detenţie în scopul reeducării sale, de faptul că nu are antecedente penale, având în vedere că nu a fost identificat nici un element în defavoarea sa, care să rezulte din evaluarea socială şi psihologică a acestuia, instanţa consideră că petentul îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege pentru a fi eliberat condiţionat. În prezent, există toate garanţiile că acesta a înţeles scopul şi funcţiile pedepsei şi că se va reintegra în societate", se arată în motivare. 

Conform documentelor de la dosar, Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul "Microsoft", din care a executat 2/3 din pedeapsă, respectiv 568 zile, dintre care 298 zile în penitenciar, 36 zile câştigate prin muncă şi 234 zile executate în arest preventiv. 

Potrivit avocatului acestuia, Nicolae Dumitru a avut în penitenciar un comportament corespunzător, a participat constant la activităţi de educaţie şi asistenţă psihosocială, a desfăşurat activităţi lucrative, nu a fost sancţionat disciplinar, a achitat prejudiciul şi cheltuielile judiciare. De asemenea, omul de afaceri lucrează nouă ore pe zi în afara penitenciarului, într-o secţie de producere aluminiu. 

Avocatul a mai susţinut în instanţă că Nicolae Dumitru are trei copii, unul dintre aceştia minor, are 4-5 firme cu peste 1.000 de angajaţi, a sprijinit sportul de performanţă şi "a renovat şi ridicat biserici". 

De cealaltă parte, procurorii s-au opus eliberării lui 'Niro', susţinând că acesta nu a dat dovezi că pedeapsa aplicată şi-a atins scopul, având în vedere numărul redus de programe sociale la care a participat. 

Pe 2 august, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea de eliberare condiţionată depusă de Nicolae Dumitru, care execută o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni primită în dosarul "Microsoft". 

Decizia nu este însă definitivă, contestaţia procurorilor DNA urmând a se judeca pe 15 septembrie la Tribunalul Ilfov. 

Pe 3 octombrie 2016, ÎCCJ l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Nicolae Dumitru la 2 ani şi 4 luni închisoare în dosarul "Microsoft". În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul ministru Gabriel Sandu - 3 ani, fostul primar Gheorghe Ştefan - 6 ani, omul de afaceri Dorin Cocoş - 2 ani şi 4 luni. 

Judecătorii au decis atunci confiscarea unor importante sume de bani de la cei patru condamnaţi: 9 milioane de euro de la Dorin Cocoş, 2 milioane euro şi un milion de dolari de la Nicolae Dumitru, 4 milioane euro de la Gheorghe Ştefan şi 2,1 milioane euro de la Gabriel Sandu. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close