Antena 3 CNN Actualitate Justiție Remus Truică, Dan Andronic și Lucian Mateescu, din nou la sediul DNA Brașov

Remus Truică, Dan Andronic și Lucian Mateescu, din nou la sediul DNA Brașov

Remus Truică, Dan Andronic și Lucian Mateescu, din nou la sediul DNA Brașov
10 Dec 2015   •   13:45

Omul de afaceri Remus Truică, jurnalistul Dan Andronic și Lucian Mateescu au fost aduși din nou joi, la sediul DNA Brașov, după ce, în cursul nopții trecute, au fost reținuți de procurorii anticorupție, scrie Agerpres.

Remus Truică a stat, joi dimineața, la DNA Brașov, circa o oră, Mateescu, o jumătate de oră, iar Andronic încă se află în sediul instituției menționate.

Procurorii DNA susțin că rolul lui Remus Truică în cadrul grupului infracțional organizat pentru retrocedarea fermei Băneasa a fost esențial și că, începând din 2006, a promis cumpărătorului de influență că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relații în lumea politică și în justiție la cel mai înalt nivel — consilier al prim-ministrului, serviciile unei firme de avocatură de top — prin care poate ajunge chiar la ÎCCJ.

În schimb, Truică a cerut o parte considerabilă din această avere, atât pentru el, cât și pentru membrii grupului, între 50 și 80% din fiecare bun care va fi obținut.

Prin această activitate infracțională s-a cauzat un prejudiciu în dauna statului român de aproximativ 136 milioane euro, sumă care reprezintă totodată folos necuvenit pentru cumpărătorul de influență Remus Truică și asociații acestuia în grupul infracțional.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Serviciului Teritorial Brașov i-au reținut pe omul de afaceri Remus Truică pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, dare de mită și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, pe Robert Mihăiță Roșu, avocat partener la o casă de avocatură, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la spălare de bani și la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, pe Dan Andronic, consultant politic și jurnalist, pentru constituire de grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență.

În dosar au fost reținuți și Marius Marcovici, administrator al unei societăți comerciale, consilier, pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani, și Lucian Mateescu pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

Cei cinci vor fi prezentați joi la Curtea de Apel Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA precizează că, începând cu noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Roșu și alte persoane au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/ bunuri persoanelor din cadrul autorităților/ instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către acestea, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Dan Andronic, Marius Marcovici și Lucian Mateescu au aderat, conform DNA, la grupul infracțional: primii doi în 2007, ultimul în 2011.

 

×
Subiecte în articol: remus truica Dan Andronic
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close