Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tudorel Toader, decizie neașteptată în privința trecerii Inspecției Judiciare sub umbrela Ministerului Justiției

Tudorel Toader, decizie neașteptată în privința trecerii Inspecției Judiciare sub umbrela Ministerului Justiției

Tudorel Toader, decizie neașteptată în privința trecerii Inspecției Judiciare sub umbrela Ministerului Justiției
Sursa foto: Foto: Gov.ro
25 Aug 2017   •   11:03

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri că a propus în urmă cu două zile ca Inspecţia Judiciară "să nu fie sub nicio umbrelă", nici la Consiliul Superior al Magistraturii, nici la MJ, însă nimeni nu a spus dacă este bine sau nu. 

"Sistemul nostru juridic e pe sistem francez. Şi în Franţa, Inspecţia Judiciară e la Ministerul Justiţiei şi în Italia la fel şi în alte ţări la fel. Autonomia Inspecţiei Judiciare vă asigur că va fi consolidată, indiferent dacă trece la MJ sau rămâne la CSM. Indiferent unde este, consolidarea va urma aceleaşi trepte. Inspecţia Judiciară a ridicat şi în spaţiul public problema subordonării faţă de cei pe care îi controlează. Că aici este problema. CSM îi face regulamentul şi Inspecţia Judiciară verifică judecătorii şi procurorii. Miercuri, avansam şi o altă propunere, o altă formulă, dar nu am văzut pe nimeni să spună că e bine sau nu, ca Inspecţia Judiciară să nu fie sub nicio umbrelă, nici a CSM, nici a MJ, să fie o entitate autonomă, ca un corp de control în ghilimele, care verifică, să rămână autonomă, dar cu aceleaşi competenţe, să aibă buget propriu, sediu, propriu, angajaţi proprii, competenţe proprii şi să răspundă pentru ceea ce face", a spus Toader, citat de Agerpres.

Declaraţia vine după ce asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi reprezentanţi ai societăţii civile au criticat propunerea anunţată miercuri de Tudorel Toader privind trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei.

"Inspecția Judiciară trece la ministerul Justiției. In multe țări, Inspectia Judiciară este la ministerul Justiției, respectând independența și autonomia pe care o are. Nu intra sub coordonarea factorului politic. Eventual, exista și o soluție mai radicala, de autonomizare, o instituție separata a statului român, dar nu coordonată de CSM. Dacă avem în Romania 7000 de magistrati, avem 70 de membri la Inspecția Judiciară. Faceți proportia. Ei au un rol foarte important, iar aceasta competență de a verifica activitatea magistratilor vine ca o altă forma de asigurare a independenței", a anunțat Tudorel Toader, miercuri, într-o conferință de presă.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close