Antena 3 CNN Actualitate Un nou acord de încetare a focului, anunțat la Mariupol | Cel de sâmbătă nu a rezistat, iar rutele de evacuare au fost bombardate

Un nou acord de încetare a focului, anunțat la Mariupol | Cel de sâmbătă nu a rezistat, iar rutele de evacuare au fost bombardate

Un nou acord de încetare temporară a focului a fost anunțat în orașul ucrainean Mariupol, intens asediat de forțele ruse.

Un nou acord de încetare a focului, anunțat la Mariupol  | Cel de sâmbătă nu a rezistat, iar rutele de evacuare au fost bombardate
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Mar 2022   •   10:26

Consiliul local din Mariupol a precizat că încetarea focului urmează să fie în vigoare între orele 10 și 21.

Evacuarea civililor ar urma să se facă pe rutele convenite între părțile în conflict începând cu ora locală 12 (aceeași oră la București).

Au fost stabilite trei puncte de îmbarcare în oraș, iar cetățenii ar urma să plece cu autobuzele municipalității.

La evacuare pot participa și cetățeni cu vehiculele private, însă acestora li se cere să circule în spatele autobuzelor, într-un convoi condus de Crucea Roșie.

Potrivit Consiliului local, șoferii vehiculelor private ar trebui să ocupe toate locurile din mașini.

Sâmbătă, un acord similar a eșuat iar civilii au fost sfătuiți să se întoarcă în adăposturi, după ce ucrainenii și rușii s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului.

Ce s-a întâmplat sâmbătă la Mariupol și Volnovaha

BBC a transmis că încetarea parțială a focului, anunțată sâmbătă dimineața de armata rusă la Volnovaha și la Mariupol, nu este respectată în acest din urmă oraș.

Postul britanic, care a sesizat încălcarea încetării focului la capătul rutei de evacuare din Mariupol, îl citează pe viceprimarul Serhii Orlov:

"Nu e nicio încetare a focului în Mariupol și nici de-a lungul traseului de evacuare. Civilii sunt gata să plece din oraș, dar nu pot să plece în timp ce sunt bombardați. Rușii continuă să ne bombardeze și folosesc artileria. Este o nebunie!"

Ulterior, autoritățile locale au transmis pe Telegram că evacuarea civililor se suspendă din cauza tirurilor continue.

"Din cauza faptului că partea rusă nu aderă la încetarea focului și continuă să bombardeze orașul Mariupol și împrejurimile sale, din motive de securitate, se suspendă evacuarea populației. Toți cetățenii din Mariupol sunt îndemnați să se adăpostească. Mai multe informații despre evacuare vor fi postate în curând. În acest moment, sunt în curs de desfășurare negocieri cu Federația Rusă pentru stabilirea unui regim de încetare a focului și instituirea unui coridor umanitar sigur", preciza, sâmbătă după-amiază, Consiliului local.

Acordul de sâmbătă ar fi trebuit să dureze între orele 9 și 16.

Rusia dă vina pe ucraineni

Ministerul rus al Apărării a declarat că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea orașelor ucrainene Mariupol şi Volnovaha şi a acuzat că "naționaliștii" ucraineni au împiedicat civilii să plece, a relatat agenția rusă RIA, citată de Reuters.

În replică la comentariile oficialilor ucraineni, ministerul a declarat că forțele rusești au fost atacate după ce au creat coridoarele umanitare în timpul încetării parțiale a focului.

Foto: tanc ucrainean distrus la Mariupol

×
Subiecte în articol: Mariupol incetarea focului
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close